The London School of Economics and Political Science

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

109555_button_read-more-about-this-program-on-the-schools-website.png

The London School of Economics and Political Science (LSE) adalah salah satu universiti sains sosial terkemuka di dunia.

Ditubuhkan pada tahun 1895, LSE adalah idea Sidney Webb (1859-1947) yang disokong oleh isterinya, penyelidik sosial Beatrice Webb (1858-1943), saintis politik Graham Wallas (1858-1932) dan penulis G Bernard Shaw (1856 -1950), kesemua mereka adalah ahli Persatuan Fabian. William Hewins (1865-1931), seorang ahli sejarah ekonomi, dilantik sebagai Pengarah pertama.

Dari awal, Sekolah dibuka kepada lelaki dan wanita dan mengalu-alukan pelajar dari luar negara. Sekolah ini komited untuk menyediakan pelajarnya dengan "latihan saintifik dalam kaedah penyiasatan dan penyelidikan" dan sumber untuk penyelidikan, dan pada tahun 1896 ia mendirikan Perpustakaan, yang dikenali sejak tahun 1928 sebagai Perpustakaan Sains Politik dan Ekonomi British.

Hari ini, LSE telah berkembang menjadi salah satu universiti sains sosial terkemuka di dunia, di samping Harvard, UC Berkeley dan Stanford. Dengan 23 Jabatan Akademik, 22 Pusat Penyelidikan dan lebih daripada 4 juta item perpustakaan bercetak, LSE menduduki tempat ke-2 di dunia untuk sains sosial (QS World University Ranking 2017-2018). 50 peratus daripada penyelidikan LSE, perkadaran yang lebih tinggi daripada mana-mana universiti di UK lain, telah secara konsisten dianugerahkan 4 * rating tertinggi, dikelaskan sebagai 'terkemuka di dunia.'

Dengan lebih daripada 300 ceramah dan ceramah awam, kalendar peristiwa umum kami termasuk penceramah seperti Nelson Mandela, Dalai Lama, Sheryl Sandberg, Angela Merkel, Bill Clinton, Juan Manuel Santos, Datuk Bandar London Sadiq Khan, Vivienne Westwood dan tokoh-tokoh terkemuka lain masyarakat dan politik.

Pengalaman LSE adalah bandar dan metropolitan tanpa malu; kita berada di tengah-tengah perkara, baik secara intelektual dan fizikal. Kampus tengah London kami bersebelahan bangunan Royal Courts of Justice sementara daerah kewangan, Westminster dan Houses of Parliament dan Covent Garden semuanya mudah dicapai.

Sebuah universiti pakar dengan pengambilan antarabangsa, jangkauan LSE memanjang dari kampus London pusatnya ke seluruh dunia. Sekolah ini mempunyai badan pelajar kosmopolitan, dengan sekitar 11,800 pelajar sepenuh masa dari 133 negara dan lebih daripada 100 bahasa yang dituturkan di kampus. Komuniti Alumni global kami mengira 148,000 Alumni aktif di 200 negara di seluruh dunia dan 100 negara dan kumpulan minat khusus yang menyediakan peluang pembangunan rangkaian dan profesional. Di samping itu, dengan kira-kira 46 peratus kakitangan kami lebih dari 3,300 diambil dari negara-negara di luar UK.

Prinsip panduan kami

Visi kami jelas, tetapi terdapat banyak cabaran yang dapat diatasi: dunia kita menghadapi ketidakpastian ekonomi, perpecahan politik, perubahan sosial dan sentimen anti-intelektual. Dalam konteks ini, prinsip panduan kami adalah penting dan akan membentuk pengambilan keputusan kami pada tahun-tahun akan datang.

Lestari kecemerlangan melalui komuniti yang inklusif dan pelbagai

Kami akan mengumpulkan bakat dari semua tempat dan latar belakang, mempelbagaikan fakulti kami dan meluaskan akses kepada para pelajar untuk memastikan LSE adalah tempat yang bersemangat dan merangsang untuk bekerja dan belajar, di mana perspektif yang berbeza berkembang melalui perdebatan yang teguh tetapi hormat.

Teruskan impak dan jangkauan kami

Kami akan menggunakan kuasa persidangan kami untuk membawa para pemimpin global, inovator dan pembuat perubahan bersama untuk menangani isu-isu yang sukar dan memberikan manfaat bermakna kepada individu dan komuniti di semua bahagian dunia. Kami akan bekerjasama dengan rakan tempatan, nasional dan antarabangsa untuk menjalin hubungan baru dan mencabar cara berfikir lama yang melibatkan alumni, rakan dan rakan kongsi dalam perdebatan.

Pastikan masa depan yang mampan

Kami akan memimpin jalan untuk membina masa depan yang mampan untuk sains sosial, dengan menegakkan piawaian penyelidikan yang ketat, memperoleh pembiayaan untuk penyelidikan dan biasiswa, mempelbagaikan pendapatan kami dan memanfaatkan sumber terbaik kami.

LSE 2030

Strategi kami membentangkan prinsip dan komitmen yang dapat membantu kami membentuk masa depan dunia, dan mencapai cita-cita kami sebagai institusi sains sosial terkemuka dengan kesan global yang paling besar.

LSE membuka pintu pada 1895 dengan tiga bilik dan 200 pelajar. Hari ini lebih daripada 11,000 pelajar belajar darjah di kampus London pusat kami, manakala lebih daripada 40,000 orang belajar di kampus atau jauh dari sini. Tetapi ketika banyak berubah, satu perkara tetap tetap: komitmen kami terhadap visi asal LSE, sebagai 'komuniti orang dan idea, yang diasaskan untuk mengetahui penyebab sesuatu, demi kebaikan masyarakat'.

Seperti yang kita lihat pada masa depan, kita melakukannya sebagai sebuah institusi yang terkenal di peringkat antarabangsa, dengan reputasi untuk kecemerlangan pengajaran, penyelidikan dan penglibatan awam dalam sains sosial. Apa yang berlaku di Sekolah berpotensi untuk berubah di dunia - dan dalam masa-masa yang bergelora, sains sosial diperlukan lebih dari sebelumnya.

Sebagai alumni LSE yang sombong, saya amat berbesar hati untuk mempunyai tanggungjawab memimpin Sekolah dan membantu membentuk masa depannya. Saya menikmati peluang LSE untuk menerajui contohnya dalam tahun-tahun yang akan datang, dan menggunakan kekuatan unik kami untuk secara aktif menyumbang kepada perubahan positif di dunia.
Minouche Shafik
Pengarah LSE

Kehidupan kampus

LSE mempunyai satu kampus di pusat bandar London berhampiran River Thames, Covent Garden dan Theatreland, Royal Courts of Justice dan banyak lagi pemandangan London. Semua bangunan kami terletak di dalam beberapa jalan yang sama yang bermaksud bahawa kampus mempunyai perasaan masyarakat yang sebenar. Terdapat banyak perkhidmatan sokongan untuk membantu memastikan anda mendapat pengalaman LSE yang terbaik.

Lokasi

Holborn

Alamat
Houghton Street
WC2A 2AE Holborn, England, United Kingdom