Gaia Education

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Gaia Pendidikan telah dicipta oleh sekumpulan pendidik yang dipanggil "angsa" - Global Ecovillage Educators untuk Earth- Lestari yang telah mesyuarat lebih satu siri bengkel-bengkel bagi merangka pendekatan transdisiplinari kepada pendidikan untuk kemampanan.

Angsa yang pertama kali bertemu pada tahun 1998 di Fjorvang, Denmark di mana tanah yang sama untuk pembangunan kurikulum reka bentuk Ecovillage telah ditubuhkan. Tahapan pertama dalam pembangunan Gaia Pendidikan adalah pelancaran kurikulum inovatif Ecovillage Design Pendidikan, semasa persidangan ulang tahun ke-10 Ecovillage Network Global di Findhorn Ecovillage pada bulan Oktober 2005.

Pada tahun 2008, Design Gaia Pendidikan untuk Kelestarian (GED) Program dalam talian telah dilancarkan dengan kerjasama Universiti Terbuka Catalonia (UOC). Pada mulanya ditawarkan di Sepanyol dan Inggeris, kursus ini menarik pelajar dari kedua-dua negara maju dan membangun, kawasan-kawasan bandar dan luar bandar, pada semua lima benua.

Pada tahun 2011, Sepanyol Gaia Pendidikan Design untuk Kelestarian menjadi kursus formal siswazah, menarik pelajar kebanyakannya Sepanyol dan Amerika Latin. Sejak itu, Gaia Pelajaran telah ditukar yang GED kursus lepasan ijazah Sepanyol ke ijazah Masters.

Pada tahun 2013, Gaia Pendidikan mula menawarkan GED dalam Bahasa Portugis, dalam platform pembelajaran dalam talian, di mana ia juga telah menjadi mungkin untuk mengambil kursus GED dalam Bahasa Inggeris sejak 2014.

Pada tahun 2014 Gaia Pendidikan dibangunkan aliran baru Learning aktiviti Berasaskan Projek, menyokong pelaksanaan masyarakat membawa Matlamat Pembangunan Mampan.

Sejak tahun 2006 Gaia Pendidikan telah berjaya menyokong penghantaran lebih daripada 180 program di enam benua. Di peringkat antarabangsa, bilangan empat minggu intensives lama dan format kursus lain yang semakin meningkat bersama-sama dengan peningkatan mendadak dalam bilangan pemohon dan peserta kursus-kursus ini. Kursus-kursus vokasional adalah terbuka kepada pelbagai kumpulan orang dengan pelbagai latar belakang profesional dan akademik yang berminat untuk mengambil peranan aktif dalam peralihan pembangunan mapan.

Misi

Gaia Pendidikan adalah sebuah pembekal canggih pendidikan kelestarian yang menggalakkan masyarakat yang berkembang maju dalam sempadan planet.

Gaia Pendidikan menguruskan tiga aliran aktiviti

  1. Face-to-Face

Ecovillage Design Pendidikan (EDE) program yang berlaku di 42 buah negara dengan lebih daripada 70 institusi

  1. E-Pembelajaran

Reka bentuk untuk bilik darjah global Kelestarian dalam Bahasa Inggeris, Sepanyol dan Portugis

  1. Pembelajaran Berasaskan Projek

Aktiviti yang berlaku di Selatan Global menyokong pelaksanaan agenda pembangunan pasca 2015

Visi Kami

Kami berusaha ke arah masa depan yang berdaya tahan dalam sempadan planet di mana tiada siapa yang ketinggalan. Sebuah dunia makanan yang selamat dan berkhasiat; air minuman yang bersih; akses sejagat kepada pendidikan kelestarian; fizikal, mental dan kesejahteraan sosial. Sebuah dunia yang menggunakan tenaga dan bahan dengan lebih berkesan, mengedarkan kekayaan secara adil dan berusaha untuk menghapuskan konsep sisa. Sebuah dunia kehormatan sejagat terhadap hak-hak asasi manusia dan maruah manusia; keadilan dan kesaksamaan; menghormati kaum dan etnik; dan peluang yang sama membenarkan kesedaran penuh potensi manusia di samping menggalakkan kemakmuran bersama.

Lokasi

Forres

Alamat
Summerhall
1 Summerhall Place
Edinburgh, Scotland

EH9 1PL Forres, Scotland, United Kingdom
Telefon
+44(0) 131 2850783

Shawnigan Lake

Alamat
V0R Shawnigan Lake, British Columbia, Kanada

Prachuap Khiri Khan

Alamat
Prachuap Khiri Khan, Prachuap Khiri Khan, Thailand

Rio de Janeiro

Alamat
Rio de Janeiro, Negeri Rio de Janeiro, Brazil