Baca keterangan rasmi

Gaia Pendidikan telah dicipta oleh sekumpulan pendidik yang dipanggil "angsa" - Global Ecovillage Educators untuk Earth- Lestari yang telah mesyuarat lebih satu siri bengkel-bengkel bagi merangka pendekatan transdisiplinari kepada pendidikan untuk kemampanan.

Angsa yang pertama kali bertemu pada tahun 1998 di Fjorvang, Denmark di mana tanah yang sama untuk pembangunan kurikulum reka bentuk Ecovillage telah ditubuhkan. Tahapan pertama dalam pembangunan Gaia Pendidikan adalah pelancaran kurikulum inovatif Ecovillage Design Pendidikan, semasa persidangan ulang tahun ke-10 Ecovillage Network Global di Findhorn Ecovillage pada bulan Oktober 2005.

Pada tahun 2008, Design Gaia Pendidikan untuk Kelestarian (GED) Program dalam talian telah dilancarkan dengan kerjasama Universiti Terbuka Catalonia (UOC). Pada mulanya ditawarkan di Sepanyol dan Inggeris, kursus ini menarik pelajar dari kedua-dua negara maju dan membangun, kawasan-kawasan bandar dan luar bandar, pada semua lima benua.

Pada tahun 2011, Sepanyol Gaia Pendidikan Design untuk Kelestarian menjadi kursus formal siswazah, menarik pelajar kebanyakannya Sepanyol dan Amerika Latin. Sejak itu, Gaia Pelajaran telah ditukar yang GED kursus lepasan ijazah Sepanyol ke ijazah Masters.

Pada tahun 2013, Gaia Pendidikan mula menawarkan GED dalam Bahasa Portugis, dalam platform pembelajaran dalam talian, di mana ia juga telah menjadi mungkin untuk mengambil kursus GED dalam Bahasa Inggeris sejak 2014.

Pada tahun 2014 Gaia Pendidikan dibangunkan aliran baru Learning aktiviti Berasaskan Projek, menyokong pelaksanaan masyarakat membawa Matlamat Pembangunan Mampan.

Sejak tahun 2006 Gaia Pendidikan telah berjaya menyokong penghantaran lebih daripada 180 program di enam benua. Di peringkat antarabangsa, bilangan empat minggu intensives lama dan format kursus lain yang semakin meningkat bersama-sama dengan peningkatan mendadak dalam bilangan pemohon dan peserta kursus-kursus ini. Kursus-kursus vokasional adalah terbuka kepada pelbagai kumpulan orang dengan pelbagai latar belakang profesional dan akademik yang berminat untuk mengambil peranan aktif dalam peralihan pembangunan mapan.

Misi

Gaia Pendidikan adalah sebuah pembekal canggih pendidikan kelestarian yang menggalakkan masyarakat yang berkembang maju dalam sempadan planet.

Gaia Pendidikan menguruskan tiga aliran aktiviti

  1. Face-to-Face

Ecovillage Design Pendidikan (EDE) program yang berlaku di 42 buah negara dengan lebih daripada 70 institusi

  1. E-Pembelajaran

Reka bentuk untuk bilik darjah global Kelestarian dalam Bahasa Inggeris, Sepanyol dan Portugis

  1. Pembelajaran Berasaskan Projek

Aktiviti yang berlaku di Selatan Global menyokong pelaksanaan agenda pembangunan pasca 2015

Visi Kami

Kami berusaha ke arah masa depan yang berdaya tahan dalam sempadan planet di mana tiada siapa yang ketinggalan. Sebuah dunia makanan yang selamat dan berkhasiat; air minuman yang bersih; akses sejagat kepada pendidikan kelestarian; fizikal, mental dan kesejahteraan sosial. Sebuah dunia yang menggunakan tenaga dan bahan dengan lebih berkesan, mengedarkan kekayaan secara adil dan berusaha untuk menghapuskan konsep sisa. Sebuah dunia kehormatan sejagat terhadap hak-hak asasi manusia dan maruah manusia; keadilan dan kesaksamaan; menghormati kaum dan etnik; dan peluang yang sama membenarkan kesedaran penuh potensi manusia di samping menggalakkan kemakmuran bersama.

Program diajar dalam:
  • English
  • Sepanyol
  • Portuguese (Brazil)

Sekolah ini juga menawarkan:

Kursus

Gaia Education

Tidak pernah ada masa yang lebih baik dan keperluan yang lebih mendesak untuk mewujudkan masa depan yang lebih berdaya tahan dan bersifat parti dengan memberi perhatian k ... [+]

Tidak pernah ada masa yang lebih baik dan keperluan yang lebih mendesak untuk mewujudkan masa depan yang lebih berdaya tahan dan bersifat parti dengan memberi perhatian kepada reka bentuk semula sistem ekonomi kita. Sekiranya anda merasa terperangkap atau tidak pasti mengenai apa yang boleh anda lakukan dan ingin mengambil bahagian dalam reka bentuk semula ini, program e-pembelajaran kami adalah untuk anda.

Peningkatan jumlah orang tahu bahawa sistem ekonomi semasa kita tidak lagi mampan, tetapi kesedaran alternatif yang berdaya maju menyebar secara perlahan. Matlamat kami adalah untuk memberi anda pemahaman yang lebih baik tentang alternatif-alternatif ini dan makna sebenar ekonomi dan kekayaan. Peserta akan mempelajari tentang sistem dan alat sedia ada yang berguna dan akan meneroka apa yang diperlukan untuk merekabentuk semula mereka yang telah terbukti tidak berfungsi.... [-]

United Kingdom Forres Kanada Shawnigan Lake Thailand Prachuap Khiri Khan Brazil Rio de Janeiro  + 4 Lagi
Permintaan Maklumat
English,Sepanyol,Portuguese (Brazil)
Sepenuh masa
Sambilan
8 minggu
Online
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Gaia Education

Pakar-pakar global menasihatkan untuk menggalakkan kemanusiaan ke arah kemampanan yang kita perlukan untuk merekabentuk semula segala-galanya, dari rumah kita ke makanan, ... [+]

Pakar-pakar global menasihatkan bahawa untuk menghasut kemanusiaan ke arah kemampanan, kita perlu membuat semula segala-galanya, dari rumah kita ke makanan, tenaga, pengangkutan dan sistem ekonomi kita. Transformasi ini perlu berlaku pada skala besar dan mengambil kira orang, planet dan mata pencarian untuk mencapai keseimbangan holistik kerana kita dengan rendah hati berusaha untuk mengubah reka bentuk semula manusia ke Bumi.

Jadi, apakah yang dimaksudkan untuk merancang semula semuanya?

Berakar dalam pengalaman antarabangsa Gaia Education dalam pendidikan reka bentuk masyarakat dan sistem mampan yang memikirkan lebih dari sepuluh tahun, kami menawarkan kursus singkat ini yang menonjolkan apa yang mungkin, apa yang sedang dilakukan, dan apa yang masih perlu dilakukan, untuk mengubah masyarakat, semasa menangani isu-isu yang paling mendesak zaman kita. Merekabentuk untuk Kemapanan menjemput proses pemikiran kritikal generasi, penerokaan penyelesaian inovatif dan keusahawanan sosial, dan diilhamkan oleh apa yang disebut oleh Thich Nhat Hanh 'interbeing' - sambungan yang kita kongsi dengan semua makhluk hidup.... [-]

United Kingdom Forres Kanada Shawnigan Lake Thailand Prachuap Khiri Khan Brazil Rio de Janeiro  + 4 Lagi
Pendaftaran Terbuka
English
Sambilan
12 - 15 jam
Online
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Gaia Education

Adakah anda ingin menyusun semula secara sengaja cara hidup dan kerjasama yang harmoni dan harmoni? Jika ya, bagaimanakah kita merancang untuk pembangunan kumpulan, kepim ... [+]

Adakah anda ingin menyusun semula secara sengaja cara hidup dan kerjasama yang harmoni dan harmoni?

Jika ya, bagaimanakah kita merancang untuk pembangunan kumpulan, kepimpinan, resolusi konflik, membuat keputusan, kreativiti, keadilan sosial, dan komunikasi?

Bergabung dengan Reka Bentuk Sosial Gaia Education untuk kursus Kelestarian dan pelajari cara berkesan yang praktikal untuk mencipta perubahan yang kami cari. Program yang berbeza kami adalah peluang anda untuk mempelajari cara-cara yang berbeza untuk berpartisipasi dalam pergeseran evolusi (r) ini dalam paradigma.

Matlamat kami adalah untuk memberi anda pemahaman yang lebih baik tentang makna sebenar ekuiti sosial dan tindakan penyertaan dan untuk membolehkan para peserta melaksanakan alat transformatif yang menyelaraskan kami dengan sistem sosial yang lebih berdaya tahan. Hubungan kita dengan orang lain terlalu sayang untuk membiarkannya gagal dalam paradigma dominan lama.... [-]

United Kingdom Forres Kanada Shawnigan Lake Thailand Prachuap Khiri Khan Brazil Rio de Janeiro  + 4 Lagi
Og 2019
English,Sepanyol,Portuguese (Brazil)
Sepenuh masa
Sambilan
8 minggu
Online
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Gaia Education

Adakah anda mahu menjadi sebahagian daripada penyelesaian, bukan sebahagian daripada masalah ini? Adakah anda ingin belajar untuk membuat penyelesaian elegan dengan telit ... [+]

Adakah anda mahu menjadi sebahagian daripada penyelesaian, bukan sebahagian daripada masalah ini?

Adakah anda ingin belajar untuk membuat penyelesaian elegan dengan teliti disesuaikan dengan keunikan biokultural tempat?

Jika anda lakukan, maka menjadi pereka ekologi adalah untuk anda.

Dimensi ekologi daripada kursus dalam talian Gaia Education akan memberikan anda kemahiran untuk menjadi pereka ekologi dan mewujudkan pemukiman yang mapan.

Pemimpin dunia telah menetapkan sasaran mencapai tiga perkara yang luar biasa dalam 15 tahun akan datang:

akhir kemiskinan yang melampaumelawan ketidakadilan dan ketidakadilanmemperbaiki perubahan iklim... [-]
United Kingdom Forres Kanada Shawnigan Lake Thailand Prachuap Khiri Khan Brazil Rio de Janeiro  + 4 Lagi
Permintaan Maklumat
English,Sepanyol,Portuguese (Brazil)
Sepenuh masa
Sambilan
8 minggu
Online
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Gaia Education

Kita perlu belajar untuk mempersoalkan anggapan asas kita dan belajar mengajukan soalan-soalan yang lebih mendalam yang membantu kita melampaui dan menyertakan pelbagai p ... [+]

Kita perlu belajar untuk mempersoalkan anggapan asas kita dan belajar mengajukan soalan-soalan yang lebih mendalam yang membantu kita melampaui dan menyertakan pelbagai perspektif jika kita berharap untuk memacu kemanusiaan ke arah masa depan yang tidak menentu dengan kebijaksanaan, keupayaan, dan langkah berjaga-jaga.

Dimensi Worldview menjemput anda untuk menjadi lebih sedar betapa sistem pandangan dan nilai nilai anda sendiri mempengaruhi keperluan anda dan cara anda mungkin mencadangkan dan merancang penyelesaian dalam situasi tertentu.

Dimensi ini boleh diambil sebagai program yang berdiri sendiri atau sebagai titik permulaan bagi kursus Reka Bentuk Rekabentuk dalam talian 10 bulan kami . Kos dimensi ini ialah £ 350 GBP. Kursus, yang merangkumi tempoh orientasi, berlangsung selama lapan minggu. Kami cadangkan anda mendedikasikan sekurang-kurangnya 10 jam seminggu untuk kursus ini, untuk mendapat faedah maksimum daripadanya.... [-]

United Kingdom Forres Kanada Shawnigan Lake Thailand Prachuap Khiri Khan Brazil Rio de Janeiro  + 4 Lagi
Permintaan Maklumat
English,Sepanyol,Portuguese (Brazil)
Sepenuh masa
Sambilan
8 minggu
Online
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Gaia Education

Program dalam talian ini akan memberikan gambaran menyeluruh mengenai tenaga boleh diperbaharui sebagai satu cara untuk membolehkan pembangunan mampan pada skala global. ... [+]

Tenaga adalah benang emas yang menghubungkan pertumbuhan ekonomi, meningkatkan ekuiti sosial dan persekitaran yang membolehkan dunia berkembang. Pembangunan tidak mungkin tanpa tenaga dan pembangunan mampan tidak mungkin tanpa tenaga lestari.

Program dalam talian ini akan memberikan gambaran menyeluruh mengenai tenaga boleh diperbaharui sebagai satu cara untuk membolehkan pembangunan mampan pada skala global. Ia akan membentangkan kes mengenai bagaimana tenaga boleh diperbaharui mewakili keperluan alam sekitar dan peluang ekonomi.

Program ini menyokong inisiatif Tenaga Lestari untuk Keupayaan PBB (SE4ALL), yang bertujuan menyediakan akses sejagat kepada perkhidmatan tenaga moden, dan menggandakan kadar peningkatan kecekapan tenaga di seluruh dunia dan berkongsi tenaga boleh diperbaharui dalam campuran tenaga global. Tenaga merangkumi semua Matlamat Pembangunan Mampan (SDGs) PBB, yang kursus ini juga sejajar dengannya.... [-]

United Kingdom Forres Kanada Shawnigan Lake Thailand Prachuap Khiri Khan Brazil Rio de Janeiro  + 4 Lagi
Og 2019
English
Sepenuh masa
Sambilan
8 minggu
Online
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu