Baca keterangan rasmi

Perihal DiploFoundation

DiploFoundation adalah institusi nirlaba yang ditubuhkan oleh pemerintah Malta dan Switzerland pada tahun 2002. Diplo berfungsi untuk meningkatkan peranan negara-negara kecil dan membangun, dan untuk meningkatkan tadbir urus global dan pembangunan dasar antarabangsa.

Diplo menawarkan kursus akademik peringkat akademik dan bengkel latihan mengenai pelbagai topik berkaitan diplomasi untuk diplomat, penjawat awam, kakitangan organisasi antarabangsa dan NGO, dan pelajar hubungan antarabangsa. Menggabungkan metodologi pembelajaran yang sangat maju dengan platform pembelajaran dalam talian yang unik, kursus Diplo adalah fleksibel, peribadi, interaktif, dan membina komuniti. Kursus dihantar secara dalam talian, secara bersemuka, dan dalam format yang dicampur.

Peluang belajar terakreditasi

Diplo bekerja dengan kerjasama University of Malta untuk menawarkan kursus dalam talian terakreditasi dalam topik diplomasi dan dasar global. Diploma Master / Diploma Pascasiswazah yang digabungkan dalam Diplomasi Kontemporari , yang ditawarkan melalui Jabatan Hubungan Antarabangsa Universiti, termasuk bengkel kediaman 10 hari di Malta, diikuti oleh kajian dalam talian selama 16 hingga 20 bulan. Pada tahun 2013, institusi rakan memperkenalkan Tadbir Urus Internet sebagai bidang pengkhususan dalam Diploma Sarjana / Pascasarjana dalam Diplomasi Kontemporari.

Kursus dalam talian pendek

Sebagai tambahan kepada program ijazah yang diiktiraf, Diplo menawarkan pelbagai kursus dalam talian, yang kebanyakannya boleh diambil secara individu sebagai kursus sijil Diplo, atau sebagai kursus yang diakreditasi University of Malta ke Diploma Sarjana / Pascasarjana dalam Diplomasi Kontemporari. Topik kursus termasuk:

 • Teori dan Praktik Diplomatik
 • Diplomasi dua hala
 • Diplomasi Awam
 • Diplomasi Multilateral
 • Diplomasi Ekonomi
 • Bahasa dan Diplomasi
 • Pembangunan Diplomasi
 • Diplomasi Negeri-negeri Kecil
 • E-diplomasi
 • Diplomasi Kemanusiaan
 • Kemahiran Rundingan
 • Keselamatan siber
 • Kecerdasan Buatan: Teknologi, Tadbir Urus dan Rangka Kerja Dasar

Kursus bermula pada pelbagai masa sepanjang tahun. Katalog kursus lengkap, termasuk tarikh permulaan, boleh didapati di laman web Diplo.

Bengkel

Diplo menawarkan pelbagai bengkel pembangunan kapasiti yang berasaskan latihan dan bertujuan untuk membantu peserta mengenal pasti kawasan yang mencabar bagi mereka dan menawarkan tip praktikal dan alat untuk mengatasinya. Topik termasuk:

 • Kuasa yang tidak terkata
 • Komunikasi dan paksaan yang berkesan dalam tekanan
 • Kemahiran komunikasi
 • Kepentingan komunikasi antara budaya
 • Diplomasi awam
 • Pelaporan diplomatik
 • Protokol dan etika diplomatik
 • Pengucapan awam

Bengkel sentiasa disesuaikan untuk memenuhi keperluan sesebuah wilayah atau institusi rakan kongsi dan disampaikan oleh ahli fakulti yang berpengalaman dan berpengetahuan.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, pasukan kami telah menyampaikan bengkel untuk Kesatuan Eropah dan Kesatuan Afrika; kementerian-kementerian luar negeri Serbia, Afrika Selatan, Bahrain, Indonesia, dan Moldova; Akademi Diplomatik Emirates dan Akademi Diplomatik Azerbaijan; dan di universiti di Amerika Syarikat, Switzerland, Austria, Belanda, dan lain-lain.

Penyelidikan

Di samping mengajar, staf pakar dan fakulti Diplo sedang mengkaji topik kontemporari berkaitan dengan diplomasi, dasar digital dan pembangunan. Topik terkini termasuk kecerdasan buatan, keselamatan siber, diplomasi data, pembelajaran dalam talian, matlamat pembangunan mampan, dan banyak lagi. Hasil kerja penyelidikan kami ke dalam aktiviti pengajaran kami; Di samping itu, penerbitan dan sumber relevan yang lain dikongsi melalui laman web kami.

Fakulti

Fakulti Diplo merangkumi lebih daripada 60 pakar dasar diplomatik, ahli akademik, dan pakar urus tadbir Internet, yang membawa pelbagai pengalaman dan pelbagai perspektif dari seluruh dunia.

Alumni

Pada tahun 2018, seramai 454 peserta dari 107 buah negara di seluruh dunia telah menghadiri kursus pengajian di dalam talian 24 buku dan talian: 66% diplomat dan kakitangan awam lain, 14% wakil dari masyarakat awam , 13% kakitangan organisasi antarabangsa, 3% wakil perniagaan, 2% dari akademik, dan 2% dari sektor lain. Sebanyak 50% peserta adalah wanita .

Setakat ini, lebih daripada 6,000 peserta dari seluruh dunia telah mengikuti kursus dalam talian Diplo. Diplo juga mempunyai komuniti alumni, fakulti, dan rakan kongsi dalam talian yang aktif, yang berinteraksi di LinkedIn, Facebook, dan Twitter, serta bertemu secara bersemuka apabila peluang timbul.

Program diajar dalam:
 • English

Sekolah ini juga menawarkan:

Diploma Lanjutan

DiploFoundation

Diploma Lanjutan dalam Tadbir Urus Internet memberikan dasar pembuat dasar Internet pada masa kini dan masa depan sebagai asas yang mantap dalam kemahiran praktikal dan d ... [+]

Program pembangunan kapasiti dalam talian interaktif

Tadbir urus Internet (IG) telah menjadi salah satu bidang dasar yang paling penting pada masa kita. Topik seperti perlindungan privasi, hak asasi manusia dalam talian, dan keselamatan siber semakin menjadi tumpuan dalam pembuatan dasar global. Bagaimana kita mengurus Internet akan menentukan sebahagian besar masyarakat kita. Walau bagaimanapun, peningkatan Internet masih belum disokong oleh IG yang berkesan dan inklusif.

Diploma Lanjutan dalam Tadbir Urus Internet memberikan dasar pembuat dasar Internet pada masa kini dan masa depan sebagai asas yang mantap dalam kemahiran praktikal dan diplomatik, dan teknik yang diperlukan untuk melibatkan diri secara berkesan dalam proses dasar global antarabangsa. Untuk mendapatkan diploma, peserta mesti berjaya menyelesaikan tiga daripada lima kursus yang ditawarkan dalam tempoh tiga tahun.... [-]

Malta Msida
Sept. 2020
English
Sambilan
8 - 36 bulan
Online
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu

Kursus

DiploFoundation

Kursus Diplomasi Awam Diplo merupakan pengalaman membina kapasiti yang hebat untuk saya. Ia adalah intensif dan sangat bermanfaat. Reka bentuk kursus menawarkan platform ... [+]

Gambaran keseluruhan

Diplomasi awam adalah topik hangat hari ini, namun hanya sedekad yang lalu, istilah ini sangat khusus.

Terdapat ketelusan baru dalam interaksi antara kerajaan dan negara dalam sistem antarabangsa, yang dipengaruhi oleh faktor-faktor seperti pendemokrasian diplomasi, globalisasi, kebangkitan kaedah diplomasi dua hala, serantau dan multilateral, dan perhatian terhadap isu-isu luaran dan dalaman. Dengan lebih banyak kepentingan awam dalam hal ehwal asing daripada sebelumnya, rakyat biasa menuntut diplomasi terbuka.

Kerajaan bertanggungjawab untuk bertindak balas dengan maklumat umum tentang perbelanjaan dana yang mereka terima dan hasil yang mereka capai. Kursus ini merangkumi matlamat dan kaedah diplomasi awam, menggariskan apa yang boleh dan tidak boleh dilakukan, dengan kajian kes.... [-]

Malta Msida
Feb. 2020
English
Sambilan
10 minggu
Online
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
DiploFoundation

Diplomat adalah ahli-ahli profesion yang dibangunkan selama berabad-abad. Tetapi mengapa kita masih memerlukannya dalam dunia yang diubah oleh komunikasi elektronik? Kurs ... [+]

Mengapa kita memerlukan diplomat?

Diplomat adalah ahli-ahli profesion yang dibangunkan selama berabad-abad. Tetapi mengapa kita masih memerlukannya dalam dunia yang diubah oleh komunikasi elektronik? Kursus ini mengkaji sifat diplomasi; apabila sesuai; kelebihan dan kekurangan kaedah diplomatik yang berlainan; dan leksikon diplomasi.

Pada akhir kursus ini, para peserta harus dapat:

Terangkan dan terangkan dengan jelas kejelasan bentuk dan fungsi sistem diplomatik dunia kontemporari.Kenal pasti dan terangkan pelbagai peringkat rundingan, objektif untuk setiap peringkat, dan teknik untuk mendapatkan perjanjian, menyediakan contoh-contoh dari amalan diplomatik.Bandingkan dan kontras pelbagai misi, pejabat, persidangan, teknik dan prosedur diplomasi dua hala dan pelbagai hala.Menganalisis apa yang menyumbang kepada pengantaraan yang berjaya.Jelaskan peranan sidang kemuncak dan tempat mereka di arena rundingan.Mempertahankan nilai diplomasi dengan kuasa dan semangat.Ulasan Kursus... [-]
Malta Msida
Feb. 2020
English
Sambilan
10 minggu
Online
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu

Sarjana

DiploFoundation

Diploma Sarjana / Pasca Siswazah dalam Diplomasi Kontemporari membimbing para diplomat dan profesional perhubungan antarabangsa menerusi blok bangunan teori dan praktikal ... [+]

Dapatkan ijazah Sarjana yang terakreditasi tanpa mengambil masa bekerja

Diploma Sarjana / Pasca Siswazah dalam Diplomasi Kontemporari membimbing para diplomat dan profesional perhubungan antarabangsa menerusi blok bangunan teori dan praktikal diplomasi, dengan tumpuan kepada isu dan cabaran masa kini.

Program yang ditawarkan dengan kerjasama Jabatan Hubungan Antarabangsa Universiti Malta , termasuk bengkel kediaman 10 hari di Malta, diikuti oleh kajian dalam talian selama 16 hingga 20 bulan. Bidang pengajian dalam talian meliputi asas-asas diplomasi (termasuk Teori dan Amalan Diplomatik, Diplomasi Dua Hala, Diplomasi Multilateral) kepada topik kontemporari (Bahasa dan Diplomasi, Diplomasi Pembangunan, E-Diplomasi dan banyak lagi).... [-]

Malta Msida
Sept. 2020
English
Sepenuh masa
Sambilan
16 - 20 bulan
Dalam Talian & Kampus Digabungkan
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
DiploFoundation

Diploma Sarjana / Pasca Siswazah dalam Diplomasi Kontemporari dengan Pengkhususan Tadbir Urus Internet memberikan penggubal dasar Internet semasa dan masa depan sebagai a ... [+]

Dapatkan ijazah Sarjana yang terakreditasi tanpa mengambil masa bekerja

Diploma Sarjana / Pasca Siswazah dalam Diplomasi Kontemporari dengan Pengkhususan Tadbir Urus Internet memberikan penggubal dasar Internet semasa dan masa depan sebagai asas yang kukuh dalam kemahiran dan teknik diplomatik.

Program yang ditawarkan dengan kerjasama Jabatan Hubungan Antarabangsa Universiti Malta, termasuk bengkel kediaman 10 hari di Malta, diikuti oleh kajian dalam talian selama 16 hingga 20 bulan. Peserta dalam program ini menghadiri beberapa kursus yang diperlukan dalam bidang tadbir urus Internet ( Pengenalan kepada Tadbir Urus Internet , E-diplomasi , dan sekurang-kurangnya satu Cybersecurity dan Infrastruktur dan Sumber Internet Kritikal ) dan memilih kursus yang tersisa dari senarai luas topik diplomasi.... [-]

Malta Msida
Feb. 2020
English
Sepenuh masa
Sambilan
16 - 20 bulan
Dalam Talian & Kampus Digabungkan
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu

Kishan S Rana on Online Learning

Dr Scott on intercultural communication

Diplo's online learning in 2018

Alamat
DiploFoundation Anutruf, Ground Floor Hriereb Street Msida, Malta
MSD 1675 Msida, Malta