Centre international de formation européenne (CIFE)

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Pusat pembentukan antarabangsa européenne ( CIFE ) adalah institut pengajian tinggi dan penyelidikan swasta. Ia adalah salah satu dari enam institusi yang ditetapkan menerima pembiayaan khas dari Kesatuan Eropah dalam rangka Program Jean Monnet. Sejak didirikan oleh intelektual Perancis Alexandre Marc pada tahun 1954, CIFE telah menjadi penyokong kuat integrasi Eropah, terutama melalui program pengajian antarabangsa dan interdisiplin.

Pengajian Eropah dan Hubungan Antarabangsa

Di bawah slogan Living and Learning Europe, CIFE menawarkan program Sarjana yang berbeza dalam Pengajian Eropah dan Hubungan Antarabangsa yang memberikan peluang kepada pelajar untuk belajar di tiga negara yang berbeza dalam satu tahun. Master Eksekutif CIFE dalam Kajian EU ditujukan kepada profesional, dengan menggabungkan pengajaran dalam talian dengan bengkel bersemuka di bandar-bandar Eropah yang berbeza. CIFE menyediakan pengajaran akademik yang sangat baik, menawarkan pembelajaran pelajar yang berfokus pada masalah di persimpangan teori dan amalan. Ini dijamin oleh fakulti antarabangsa, dengan pensyarah tetamu dari institusi akademik dan pusat penyelidikan yang terkenal. Banyak program kami dijalankan dengan kerjasama yang erat dengan universiti rakan kongsi. Di luar rangkaian akademik kami, para profesional dari organisasi antarabangsa, yang paling menonjol dari Kesatuan Eropah, membuat sumbangan yang sama penting untuk program CIFE .

Penyelidikan

CIFE penyelidikan CIFE mencerminkan warisan intelektual dan kecekapan akademik: Integrasi Eropah dengan tumpuan khusus pada hubungan Franco-Jerman, federalisme, peralihan tenaga, pembangunan lestari dan perubahan iklim, trend dalam teori politik dan sosial. Bersama-sama dengan TEPSA, kami adalah ahli konsorsium Horizon 2020 "FEUTURE" dan bekerja pada senario yang berbeza berkaitan dengan masa depan hubungan Turki-Eropa. Bersama dengan rakan penyelidikannya, CIFE juga telah meluaskan jaringan akademiknya dan memperluas kepakarannya ke Balkan Barat, Perkongsian Timur, dan China.

Penerbitan

CIFE tersedia dalam penerbitan yang berbeza, kebanyakannya boleh diakses melalui laman web CIFE dan www.cairn.info untuk jurnal quarterly "Pembentukan L'Europe en".

Pembentukan L'Europe adalah jurnal dwibahasa (bahasa Perancis / bahasa Inggeris) berurusan dengan integrasi Eropah, hubungan antarabangsa dan federalisme, dengan pendekatan transdisipliner yang membawa bersama falsafah politik, undang-undang, ekonomi, sosiologi dan budaya. Jurnal pertama kali dilancarkan pada tahun 1960 dan telah menubuhkan komite saintifik pada tahun 2008 untuk meningkatkan profil ilmiahnya.

Pejabat

CIFE mempunyai CIFE di Nice dan pejabat cawangan di Berlin, Brussels , Istanbul dan Tunis.

Erasmus

Ia menerima pendanaan khas dalam rangka Program Jean Monnet Kesatuan Eropah (Erasmus).

Graduan dan Alumni

Para graduan program Sarjana CIFE bekerja sebagai pegawai kanan di institusi Eropah, sebagai pegawai polis dalam kerangka kerja PBB, sebagai administrator, diplomat, perunding, penyelidik untuk tangki pemikir, pelobi dan ahli akademik dan datang dari lebih dari 100 negara. Mereka adalah duta terbaik kami.
Dalam rangkaian Alumni CIFE , Alumni kami terus berhubung dengan CIFE dan terus dikemas kini dalam hal ehwal Eropah melalui acara CIFE menganjurkan secara teratur dengan perdebatan makan tengah hari, mesyuarat serantau dan acara tahunan Alumni antarabangsa di seli ibu kota Eropah.

Lokasi

Berlin

Alamat
CIFE in Germany Bundesallee 23
D - 10717 Berlin, Berlin, Jerman

Nice

Alamat
CIFE in France 81, rue de France
06000 Nice, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Perancis

Brussels

Alamat
CIFE in Belgium c/o Fondation Universitaire Rue d'Egmont 11
1000 Brussels, Belgium

Budapest

Alamat
Budapest, Hungary

Canterbury

Alamat
Canterbury, England, United Kingdom

Rom

Alamat
Rom, Lazio, Itali

Istanbul

Alamat
Istanbul, Istanbul, Turki

Tunis

Alamat
Tunis, Tunis, Tunisia