Uninettuno University - Atheneum Liberal Studies

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Universiti Telematic Antarabangsa UNINETTUNO, ditubuhkan pada 15 April 2005 oleh Kementerian Pendidikan, Universiti dan Penyelidikan Itali, menyampaikan gelaran akademik yang mempunyai nilai undang-undang di Itali, Eropah dan di Negara-negara Mediterania, untuk kitaran pertama (sarjana muda) ijazah, pengkhususan ijazah (sarjana), ijazah doktor dan ijazah sarjana. Di Universiti Telematic Antarabangsa, UNINETTUNO pensyarah yang terkenal di universiti-universiti penting di seluruh dunia menyampaikan kursus mereka dalam ruang sebenar dan maya berasaskan Internet dalam bahasa Itali, bahasa Arab, bahasa Inggeris dan Perancis.

Mimpi yang telah menjadi kenyataan: dengan UNINETTUNO anda boleh menghadiri universiti anda dari mana sahaja anda berada tanpa batasan ruang dan waktu.

Sejarah

UNINETTUNO mengambil asal dari model latihan NETTUNO - Rangkaian per l'Università Ovunque, sebuah konsortium dari 43 universiti Itali dan luar negeri yang sejak tahun 1992, beribu-ribu pelajar Itali dan asing memperoleh gelar universiti jarak jauh berkat televisyen dan Internet. Pada masa ini, banyak universiti ini meletakkan kemudahan fizikal pelupusan UNINETTUNO seperti makmal untuk menjalankan kerja penyelidikan dan aktiviti latihan, perpustakaan, dewan yang dilengkapi dengan PC dan bilik darjah untuk menganjurkan sesi peperiksaan bersemuka untuk para pelajar. UNINETTUNO juga berasal dari kejayaan antarabangsa Med Net'U (Mediterranean Network of Universities), dibiayai oleh Suruhanjaya Eropah dalam rangka Program EUMEDIS, yang bertujuan untuk merealisasikan Universiti Jarak Jauh Euro-Mediterranean.

Dengan Med Net'U ia ditubuhkan rangkaian 31 universiti di 11 negara di kawasan Euro-Mediterranean (Algeria, Mesir, Perancis, Jordan, Yunani, Itali, Lubnan, Maghribi, Syria, Tunisia dan Turki). Pengembangan Med Net'U dari projek ke sistem disokong oleh Kerajaan negara-negara mitra. Sebenarnya, pada 29 Januari 2006, dalam rangka Persidangan Catania 3 untuk merealisasikan "Kawasan Pengajian Tinggi dan Penyelidikan Tinggi Euro-Mediterranean", 14 Menteri Pengajian Tinggi di beberapa negara Mediterranean, di bawah penandatanganan pernyataan bersama dengan mana mereka menyatakan matlamat mereka untuk memperkuat sistem pembelajaran jarak jauh dari negara-negara Mediterania, dengan memperluas hasil yang dicapai melalui Projek Med Net'U.

Kekuatan dan proses pertumbuhan UNINETTUNO tidak diragukan lagi diwakili oleh fakta bahawa ia dengan cepat berjaya memperoleh peranan penting di peringkat antarabangsa dengan menyimpulkan perjanjian dengan negara-negara Eropah, Amerika Syarikat, Amerika Latin, China, Rusia, Georgia dan Iraq . Perjanjian yang sangat penting telah ditandatangani dengan negara-negara di kawasan Mediterranean, khususnya dengan Mesir, Maghribi, Syria dan Tunisia.

Struktur rangkaian

Pusat Penyelarasan Antarabangsa

Struktur organisasi UNINETTUNO muncul sebagai struktur "rangkaian": Pusat Penyelarasan dan Pusat Teknologi dan Pusat Pengeluaran, yang terletak di wilayah kebangsaan dan antarabangsa, yang saling berkaitan dengan rangkaian berasaskan komputer dan juga melalui penghantaran dan penerimaan hidangan satelit. Pada masa ini, UNINETTUNO boleh bergantung kepada Teknologi Poland yang telah ditubuhkan di Itali serta kemudahan dan teknologi 31 Pusat Teknologi dan 9 Pusat Pengeluaran, yang ditubuhkan di kampus universiti dan pusat latihan vokasional Projek Med Net'U rakan kongsi dan berpangkalan di 11 negara di kawasan Euro-Mediterranean.

Tiub teknologi

Mereka adalah struktur latihan yang dilengkapi dengan teknologi maklumat dan komunikasi baru (ICT) yang dislokasi di wilayah-wilayah negara dan antarabangsa yang menyediakan kepada para pelajar semua teknologi yang mereka perlukan untuk mengikuti kursus mengikut mod jarak jauh, mengambil bahagian dalam aktiviti latihan oleh persidangan video dan mengambil peperiksaan.

Pusat Pengeluaran

Mereka adalah struktur yang dibekalkan dengan semua peralatan yang diperlukan untuk menghasilkan kandungan pendidikan multimedia berasaskan Internet, yang terdapat di portal didaktik, yang merupakan portal pengajaran jarak jauh di dunia yang diwujudkan dalam empat bahasa (bahasa Arab, Inggeris, Perancis dan Itali).

Fakulti

Fakulti mempunyai tugas institusi yang dibayangkan oleh Statut dan mempromosikan pembangunan program penyelidikan.

Kursus Ijazah

Kursus darjah mempunyai tugas mendefinisikan Program Pengajian, mod latihan latihan dan peperiksaan, penilaian kualiti bahan pendidikan yang direalisasikan oleh Pusat Pengeluaran yang terletak di wilayah kebangsaan dan antarabangsa; penyelarasan aktiviti tuisyen, penilaian kualiti semua perkhidmatan pendidikan yang disampaikan melalui teknologi baru.

Bagaimana untuk belajar

Terdapat kawasan khusus: Cyberspace Didactic, di mana pengajaran dan pembelajaran berlangsung dalam lima bahasa: bahasa Itali, bahasa Arab, bahasa Inggeris, bahasa Perancis dan bahasa Yunani. Persekitaran pembelajaran berasaskan Internet memindahkan terus ke meja pelajar: pelajaran, produk multimedia, pangkalan data, latihan, penilaian dan sistem penilaian diri, tunjuk ajar dalam talian, forum, sembang, wiki tematik.

Persekitaran pembelajaran

Dalam Laman Profesor Pengajaran yang Dilantik dan Halaman Tutor dimasukkan Persekitaran Pembelajaran di mana anda boleh mencari Bahan Pendidikan yang mewakili kandungan kursus:

Perpustakaan Video

Pelajaran video digital adalah titik permulaan proses pembelajaran. Setiap pelajaran video digital disusun menjadi beberapa isu dan diindeks untuk membolehkan pelajar mengikuti keseluruhan pengajaran video atau memilih isu yang dia ingin belajar lebih mendalam. Setiap subjek dikaitkan dengan cara hiperteks dan multimedia untuk esei, buku, teks latihan, perpustakaan maya, senarai laman web (pautan ke laman web yang berkaitan dengan subjek yang dipilih oleh profesor dan tutor).

Latihan dalam talian

Bahagian ini termasuk latihan interaktif dalam talian yang dikaitkan dengan topik yang dirawat dalam pelajaran video.

Makmal maya

Ia adalah persekitaran di mana pelajar mengintegrasikan teori dengan amalan melalui proses "pembelajaran demi melakukan".

Kakitangan pengajar

Seperti yang telah disediakan oleh seni. 15 Statut dan seperti yang dinyatakan dalam Peraturan Umum Universiti, meluluskan MIUR saya pada 16 Mac 2013, dalam BAB III "Didactics and Teaching Body", seni. 17 "Badan Pengajar dan Penyelidik", ayat 3 dan yang berikut:

"Kakitangan pengajar, yang disebut dalam artikel 15 Statut, yang menjalankan fungsi didaktik dan penyelidikan selaras dengan model penyampaian kursus Universiti Telematic melalui telematik dan rangkaian satelit (sistem internet, televisyen dan video persidangan) dibahagikan mengikut tipologi berikut ":

  • Profesor Kawasan, yang menyelaras aktiviti didaktik untuk setiap Kawasan subjek
  • Profesor pengarang kandungan, yang menyedari pelajaran video dan kandungan reka bentuk dan bahan-bahan untuk dimasukkan ke dalam persekitaran pembelajaran portal didaktik;
  • Tutor, yang memeriksa kemajuan pembelajaran pelajar menggunakan teknologi.

Lokasi

Rom

Alamat
Corso Vittorio Emanuele II, 39
00186 Rom, Lazio, Itali

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Program-program

Sekolah ini juga menawarkan: