Maybe International

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

DENGAN MEREKA, KAMI BENAR-BENAR BERFUNGSI DALAM ORANG

Kami bersungguh-sungguh percaya bahawa orang dan organisasi mampu lebih banyak lagi; lebih banyak dari segi apa yang mereka capai, bagaimana mereka mencapainya dan lebih banyak dari segi pemenuhan dan kebajikan mereka sendiri.

Tentang kita

Mungkin Pembelajaran Dalam Talian adalah perkembangan terbaru dari Maybe International . Satu platform pembelajaran yang intuitif, mudah digunakan dan fleksibel yang menyediakan akses global kepada Program Sarjana yang terakreditasi kami.

Menguruskan Kita menjadi Manusia - Kuasa Memimpin dengan Integriti dan Keberkesanan program pembangunan pengurusan dan kepimpinan yang inovatif adalah cara yang paling kos efektif untuk memperoleh ijazah anda sambil membangunkan diri anda dan masa depan profesional anda.

Mungkin Program Dalam Talian direka untuk memudahkan pembelajaran yang optimum dan untuk mengelakkan sebarang pengasingan peserta. Dengan ini, individu boleh bekerja dengan kadar mereka sendiri sementara mendapat manfaat daripada belajar bersama penyertaannya dalam kerja kumpulan dan sokongan tutor. Kursus-kursus kami menawarkan pilihan Dual Certification Pathways terdiri daripada Sijil-sijil profesional bersama-sama dengan program-program terakreditasi yang membawa kepada Sijil-sijil, Diploma dan Sarjana yang diiktiraf oleh universiti dan kecantikan adalah anda mengawal bila dan di mana anda melengkapkan ijazah anda, tidak ada had masa dan anda hanya membayar untuk satu modul pada satu masa.

Sepanjang program pelajar diberi soalan untuk merenungkan dan berkaitan dengan pekerjaan dan situasi mereka sendiri, secara beransur-ansur membina pemahaman menyeluruh tentang perkara dan aplikasi praktikalnya.

Kerana kami hanya menyampaikan kursus dalam talian, kami telah membina platform paling moden dan interaktif yang terdapat pada hari ini. Setiap program adalah seperti buku teks interaktif dengan video pra-rakaman, ujian dan tugasan praktikal yang boleh diperkayakan melalui latihan peribadi dan webinar langsung.

Pelajar bersambung dengan peserta lain di setiap kelas maya dan bertukar-tukar pandangan dan pandangan yang menyokong penguasaan kandungan dan aplikasi praktikal di tempat kerja. Dapatkan pengiktirafan rasmi untuk kerja anda dengan sijil pencapaian profesional atau akreditasi universiti dan berkongsi kejayaan anda dengan rakan, rakan sekerja dan majikan.

Mengapa Keperluan untuk menyampaikan kursus dalam talian baru?

Kerana pendekatan semasa untuk pengurusan sudah ketinggalan zaman, tidak berfungsi dan tidak selaras dengan tempat kerja masa depan. Terdapat cara yang berbeza, cara yang lebih baik, cara paradigma yang baru, berasaskan, bukan kuasa dan kawalan, tetapi berdasarkan memperkasakan kreativiti, tenaga dan semangat dalam orang dan melepaskan tenaga yang besar ini ke dalam pasukan yang diarahkan sendiri dan bijak, bijak organisasi. Kami sering mendengar dan mengatakan "bekerja lebih pintar, tidak lebih keras" tetapi kita tahu apa yang sebenarnya bermakna? Bagaimana jika ia bermakna, bukan hanya proses yang lebih baik, tetapi minda yang berbeza di sekeliling yang mengurus, memimpin, dan organisasi dan bagaimana mereka benar-benar bekerja?

Memantapkan semua usaha untuk meningkatkan prestasi orang dan organisasi terletak pada minda, cara berfikir, pandangan dunia. Pandangan itu, minda itu, berdasarkan pandangan yang luar biasa tentang dunia yang boleh diramalkan, diukur, dikawal - diurus! Kami tahu ini tidak lagi berfungsi dalam dunia fizik yang indah dan kita perlu belajar bahawa ia tidak berfungsi di dunia pengurusan dan organisasi sama ada.

This school offers programs in:
  • English

Lihat Online Kursus »

Program-program

Sekolah ini juga menawarkan:


Menguruskan Individu

Online 24 - 32 

Program ini termasuk dua modul dalam talian yang terdiri daripada Mengurus Prestasi Tidak Memuaskan (MI -001) dan Mengurus Prestasi Tinggi (MI -002). [+]

Gambaran keseluruhanProgram ini termasuk dua modul dalam talian yang terdiri daripada Mengurus Prestasi Tidak Memuaskan (MI -001) dan Mengurus Prestasi Tinggi (MI -002).Mengurus Prestasi Tidak Memuaskan - (MI-001)

Hampir setiap Organisasi mempunyai isu-isu Prestasi yang Tidak Memuaskan pada satu masa atau yang lain dan, walaupun ia tidak melibatkan sejumlah besar orang, jika tidak ditangani ia akan mengakibatkan hakisan piawaian dan secara beransur-ansur mengalami prestasi keseluruhan secara beransur-ansur.

Inilah sebabnya mengapa begitu penting bagi keseluruhan Pertubuhan untuk mendekati topik prestasi yang tidak memuaskan.

ObjektifFahami mengapa ia sangat perlu untuk menangani keadaan prestasi yang tidak memuaskan.Teroka dan berlatih cara baru untuk mengendalikan maklum balas.Menjadi mahir dalam mengenalpasti di mana masalah sebenar terletak pada pengetahuan, sikap atau kemahiran seseorang.Belajar dan gunakan pendekatan yang berbeza untuk menangani masalah ini dengan berkesan.Memahami bagaimana mengendalikan emosi apabila mereka muncul.Keluarkan pengurus dan dilema pemimpin sama ada bersikap setia kepada orang atau organisasi.Mempunyai struktur dan toolkit yang boleh dipercayai untuk menguruskan perbualan prestasi dengan berkesan untuk manfaat semua yang terlibat.Pengajaran1Mulakan2Handling Maklum Balas3Challenging Assumptions4Lebih daripada satu cara untuk menangani masalah5 Perbualan Perasaan6 Dilema PengurusTugasan Pertengahan8Struktur Perbualan9Berminkan perkara yang rapat10Bermain perkara yang dekat - akhirnya!Tugas Akhir 11Mengurus Prestasi Tinggi - (MI-002)... [-]

Menguruskan Pasukan

Online 24 - 32 

Daripada program mengenai pasukan yang lebih baik bekerja dan meningkatkan hubungan, tujuan program ini adalah untuk menunjukkan bagaimana kumpulan individu dapat berubah menjadi entiti baru yang kuat dan menjadi sumber kreativiti sebenar dan tenaga segar dalam organisasi. [+]

Kenapa keperluannya?

Kenapa menghabiskan masa dan sumber dalam pasukan dan mesyuarat? Kerana kerja berpasukan, keterlibatan, kerjasama adalah teras kepada kemanusiaan kami dan kritikal untuk pencapaian visi dan kejayaan kami. Tiada yang kurang. Dan dari 10 tahun dalam mana-mana organisasi, kita akan menghabiskan 3 hingga 5 tahun, sekurang-kurangnya, dalam mesyuarat dan pelaburan masa yang paling penting tidak selalu menjadi perbelanjaan yang paling produktif atau menyeronokkan.

Gambaran keseluruhanDaripada program mengenai pasukan yang lebih baik bekerja dan meningkatkan hubungan, tujuan program ini adalah untuk menunjukkan bagaimana kumpulan individu dapat berubah menjadi entiti baru yang kuat dan menjadi sumber kreativiti sebenar dan tenaga segar dalam organisasi.... [-]

Menguruskan Pemegang Kepentingan

Online 24 - 32 

Keberkesanan kami sebagai pengurus dan pemimpin tidak lagi bergantung kepada sejauh mana kami menguruskan pasukan kami atau orang yang bekerja untuk kami. Hari ini, sebahagian besar daripada apa yang kita lakukan dan perlu dilakukan hanya berlaku dengan kerjasama banyak pihak yang berkepentingan, di mana kita mempunyai sedikit atau tiada kawalan langsung. [+]

Kenapa keperluannya?

Sebagai pengurus, kita dapat merasa selesa dalam mempengaruhi kakitangan kita sendiri kerana kita merasakan kita mempunyai kuasa, kedudukan dan kuasa. Tetapi, kita sering boleh merasakan rasa tidak selesa yang sebenar apabila kita perlu berunding dengan atau mempengaruhi orang yang kita tidak mempunyai kuasa kedudukan - rakan sebaya, pemimpin senior, pelanggan dan pemegang kepentingan korporat utama lain.

Tetapi, sebenarnya, kita tidak memerlukan status atau kuasa kedudukan untuk menjadi benar-benar berkesan dalam merundingkan atau mempengaruhi pemain kritikal dalam kehidupan kita. Terdapat cara yang jauh lebih baik dan mudah.

Gambaran keseluruhan

Keberkesanan kami sebagai pengurus dan pemimpin tidak lagi bergantung kepada sejauh mana kami menguruskan pasukan kami atau orang yang bekerja untuk kami. Hari ini, sebahagian besar daripada apa yang kita lakukan dan perlu dilakukan hanya berlaku dengan kerjasama banyak pihak yang berkepentingan, di mana kita mempunyai sedikit atau tiada kawalan langsung.... [-]


Urusan Pelanggan

Online 24 - 32 

Jelas kerana mungkin pelanggan adalah sumber dari mana-mana organisasi, mudah untuk melihat mereka sebagai cara untuk mengakhiri, akhirnya menjadi kebajikan organisasi kita sendiri. Ini tidak dapat dielakkan membawa kepada pengabaian secara beransur-ansur pelanggan dan akibat negatif yang timbul pada organisasi. [+]

Kenapa keperluannya?Sesetengah orang percaya bahawa mereka adalah jurujual semulajadi dan menjual sepenuhnya. Ada yang tidak begitu selesa. Sama ada atau tidak, ada cara baru dan jauh lebih baik untuk menjual dan mendedahkan keperluan pelanggan yang tidak sesuai yang lebih selesa dan lebih berkesan untuk semua orang, yang datang daripada mempunyai keyakinan yang sebenar terhadap apa yang kami tawarkan dan, dari kegembiraan di sekelilingnya.Gambaran keseluruhanJelas kerana mungkin pelanggan adalah sumber dari mana-mana organisasi, mudah untuk melihat mereka sebagai cara untuk mengakhiri, akhirnya menjadi kebajikan organisasi kita sendiri. Ini tidak dapat dielakkan membawa kepada pengabaian secara beransur-ansur pelanggan dan akibat negatif yang timbul pada organisasi. Program ini membubarkan dikotomi yang jelas dan memberikan cara baru, menarik dan praktikal untuk mengubah setiap pertemuan jualan menjadi peluang menang-menang, membuat tanggungjawab semua pelanggan perkhidmatan, dan menawarkan cara baru untuk bekerja secara kreatif dengan pelanggan untuk membangunkan produk dan perkhidmatan yang lebih baik. [-]

Menguruskan diri saya sendiri

Online 24 - 32 

Program ini membubarkan dikotomi yang jelas dan memberikan cara baru, menarik dan praktikal untuk mengubah setiap pertemuan jualan menjadi peluang menang-menang, membuat tanggungjawab semua pelanggan perkhidmatan, dan menawarkan cara-cara baru untuk kreatif dengan pelanggan untuk membangunkan produk dan perkhidmatan yang lebih baik. [+]

Kenapa keperluannya?

Sesetengah orang percaya bahawa mereka adalah jurujual semulajadi dan menjual sepenuhnya. Ada yang tidak begitu selesa. Sama ada atau tidak, ada cara baru dan jauh lebih baik untuk menjual dan mendedahkan keperluan pelanggan yang tidak sesuai yang lebih selesa dan lebih berkesan untuk semua orang, yang datang daripada mempunyai keyakinan yang sebenar terhadap apa yang kami tawarkan dan, dari kegembiraan di sekelilingnya.

Gambaran keseluruhan

Jelas kerana mungkin pelanggan adalah sumber dari mana-mana organisasi, mudah untuk melihat mereka sebagai cara untuk mengakhiri, akhirnya menjadi kebajikan organisasi kita sendiri. Ini tidak dapat dielakkan membawa kepada pengabaian secara beransur-ansur pelanggan dan akibat negatif yang timbul pada organisasi.... [-]


Organisasi Pengurusan

Online 24 - 32 

Program ini meletakkan satu cara untuk menguruskan dan memimpin yang lebih selaras dengan bagaimana keadaan sebenar di alam semesta kita dan dengan cara orang benar-benar. Akibatnya, tenaga baru kebebasan, tanggungjawab, akauntabiliti dan kreativiti dapat dibebaskan dan kedua-dua orang dan organisasi menikmati tahap kejayaan dan kepuasan yang belum pernah terjadi sebelumnya. [+]

Gambaran keseluruhan

Lebih dan lebih dari usaha individu, bakat rakyat kita, ketepatan strategi kita dan lain-lain di sana mengendalikan dinamik yang akan menentukan betapa berjaya inisiatif pengurusan dan inisiatif lain dalam organisasi kita. Kejayaan semua inisiatif ini, dan lebih lagi, akan beristirahat dan bergantung kepada paradigma yang organisasi kami beroperasi. Sejak itu, untuk sebahagian besar, kita telah beroperasi dari minda sebab-dan-akibat, kawalan ramalan dan kepastian. Kami memanggilnya "pengurusan".

Program ini meletakkan satu cara untuk menguruskan dan memimpin yang lebih selaras dengan bagaimana keadaan sebenar di alam semesta kita dan dengan cara orang benar-benar. Akibatnya, tenaga baru kebebasan, tanggungjawab, akauntabiliti dan kreativiti dapat dibebaskan dan kedua-dua orang dan organisasi menikmati tahap kejayaan dan kepuasan yang belum pernah terjadi sebelumnya.... [-]


Contact