Al-Mustafa Open University

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Open University Al-Mustafa adalah institusi kebudayaan dan akademik antarabangsa yang bertujuan untuk menyebarkan pengetahuan Islam, kemanusiaan dan sosialis '. Mengambil kesempatan daripada teknologi terkini yang tersedia di ruang maya, Al-Mustafa Open University menyediakan peluang yang sama bagi setiap orang yang mempunyai minat dalam memperoleh pengetahuan Islam serta kemanusiaan tanpa mengira agama, iman, jantina dan kewarganegaraannya. Ia menyediakan asas untuk melatih ahli-ahli sains dalam bidang akademik dan pakar untuk menghasilkan, menjelaskan dan menyebarkan ajaran Islam yang tulen, rumah suci nabi Muhammad (saw) dan al-Quran kudus.

Status dan kredibiliti

Universiti terbuka ini berafiliasi dengan universiti Al-Mustafa PBUH dan mempunyai permit rasmi dari kementerian pendidikan, penyelidikan dan teknologi Republik Islam Iran. Sijil dan ijazah yang disediakan oleh universiti juga mempunyai kredibiliti antarabangsa.

Matlamat dan misi penubuhan

Untuk memupuk akademik dan ulama yang komited dalam bidang pengajian Islam dan kemanusiaan; Untuk mempromosikan Islam dan ajaran-ajaran damai Ahlul-Bayt ke atas mereka ke seluruh dunia melalui pengeluaran kandungan maya dan menyebarkan bahan-bahan agama yang menarik dalam pelbagai bahasa.

Untuk memudahkan dan memberi sokongan kepada pelajar Al-Mustafa PBUH untuk melanjutkan pengajian mereka dalam persekitaran maya.

Penerima universiti ini

Umat ​​Islam di seluruh dunia tanpa mengira iman dan kewarganegaraan mereka; Orang yang berminat dengan budaya dan ajaran Islam dari pelbagai kumpulan etnik dan kebangsaan; Pelbagai jenis masyarakat termasuk wanita dan lelaki dengan tahap pendidikan yang berlainan. (Universiti / Umum)

Kursus akademik

Institusi akademik ini berusaha untuk merekabentuk dan melaksanakan pelbagai program akademik dan praktikal serba guna pada berbagai peringkat akademik asas, sarjana muda dan Sarjana. Ia juga menyediakan kursus pendek serta kursus modular untuk memenuhi keperluan dan jangkaan pelajar di seluruh dunia.

Kelebihan utama Universiti Terbuka Al-Mustafa

  • Ia mempunyai lebih dari sepuluh tahun pengalaman dan rekod cemerlang dalam pelbagai bidang disiplin Islam dan kemanusiaan di dunia maya;
  • Komprehensif dan kepelbagaian di peringkat akademik yang berbeza iaitu rakan sekutu, sarjana muda dan tuan dalam bidang undang-undang dan perundangan, Al-Quran dan hadis, moral dan pendidikan, falsafah, teologi dan mistisisme, kajian Islam, sejarah dan tamadun, agama, kesusasteraan bahasa, Kemanusiaan Dan Sains Sosial, dsb.
  • Menawarkan pelbagai kursus pendek dan modular yang sesuai dengan keperluan penontonnya;
  • Memperolehi pencapaian teknologi terkini dalam bidang pendidikan dan komunikasi;
  • Akses dalam talian ke sumber akademik;
  • Ketersediaan kursus dalam pelbagai bahasa yang hidup di dunia;
  • Manfaat mendapatkan nasihat ilmiah;
  • Sijil dan darjah yang diiktiraf secara rasmi dan antarabangsa

Keluk pembelajaran

Pembelajaran di universiti ini memberi manfaat menggunakan kaedah pendidikan jarak jauh yang terbaru, termasuk penggunaan sistem interaksi internet dan mudah alih. Dengan cara ini semua peringkat pendaftaran, pemilihan kursus, penilaian akademik, latihan, penyelidikan dan perkhidmatan kebudayaan adalah mekanik. Pelajar mendapat manfaat daripada kandungan yang kaya, pelbagai dan menarik yang diberikan kepada mereka. Di bawah tautologi guru dan profesor yang berpengalaman, mereka mendaki ke arah keutamaan dan kecemerlangan. Ini memberikan alasan bagi mereka untuk mengalami kehidupan dengan bermaruah dan harga diri di bawah ajaran Islam.

Lokasi geografi

Ibu pejabat universiti itu terletak di bandar suci Qom, Republik Islam Iran. Ia mempunyai banyak cabang dan pejabat perwakilan di berbagai belahan dunia.

Keperluan pembelajaran maya

Batasan pembelajaran fizikal di satu pihak dan kepentingan pelajar yang ingin belajar pelbagai disiplin dan sains serta kemajuan pesat dalam teknologi maklumat di pihak yang lain menimbulkan inovasi dan visi baru pendidikan yang efektif yang memberikan peluang yang sama kepada semua. Salah satu idea yang muncul ialah pembelajaran jauh Internet (e-learning).

Dalam kaedah ini, keseluruhan proses penilaian dan penerimaan calon, pemilihan kursus, penyampaian kursus, soalan dan jawapan antara guru dan pelajar, peperiksaan dan penilaian akademik, perkhidmatan pendidikan - pencarian dilakukan secara elektronik. Para pelajar boleh mengakses akaun mereka setiap kali mereka ingin dari mana-mana bahagian dunia. Dengan menggunakan ciri-ciri teknologi, guru-guru dan pentadbir memantau dan menilai kemajuan pelajar dan memberi mereka pembelajaran individu dan rancangan pelajaran.

Lokasi

Qom

Alamat
Al-Mustafa Open University,
Mosalla St,
Qom, Islamic Republic of Iran

Qom, Wilayah Qom, Iran