University of Copenhagen

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Universiti penyelidikan bertaraf dunia

Didorong oleh kreativiti intelektual dan pemikiran kritikal sejak 1479, penyelidik dan pelajar di University of Copenhagen telah mengembangkan cakrawala dan menyumbang untuk memajukan dunia ke hadapan. Dengan 5,000 penyelidik dan 39,000 pelajar, Universiti mempunyai persekitaran penyelidikan dan penyelidikan antarabangsa dan sangat mendapat kedudukan dalam senarai ranking universiti terbaik di dunia.

Universiti menawarkan para penyelidik dan pelajar peluang untuk mengembangkan bakat mereka dan melancarkan inisiatif interdisipliner yang ambisius untuk menyokong komuniti akademiknya yang kuat. Melalui pengajaran berasaskan penyelidikan - dan melibatkan mereka dalam penyelidikan - pelajar dilengkapi untuk menangani cabaran dan keperluan masyarakat.

University of Copenhagen sedang berusaha ke arah menjadi salah satu kawasan kampus hijau di dunia, meninggalkan jejak alam sekitar dan iklim yang sedikit. Universiti ini memudahkan kerjasama rentas organisasi, berhubung dengan komuniti perniagaan dan membantu pelajar mencari program dan projek yang berkaitan dalam bidang kemampanan.

Universiti juga memberi tumpuan kepada kesaksamaan jantina dan melihat kepelbagaian sebagai kekuatan.

109623_clinic-doctor-health-hospital.jpg

Secara ringkas

University of Copenhagen diasaskan pada 1479 oleh raja Denmark Christian 1, dan hari ini mempunyai kira-kira. 39,000 pelajar dan 9,000 pekerja - di mana kira-kira 5,000 penyelidik - dan pendapatan DKK 8.6 bilion.

Sembilan Hadiah Nobel telah dianugerahkan kepada penyelidik di Universiti.

Perikatan

University of Copenhagen adalah ahli dua universiti antarabangsa universiti tinggi:

  • Perikatan Antarabangsa Universiti Penyelidikan (IARU)

dan

  • Liga Universiti Penyelidikan Eropah (LERU)

Alumni

Universiti ingin menyokong hubungan seumur hidup dengan alumni. Sekiranya anda tamat pengajian di University of Copenhagen , anda lebih bersedia untuk menyertai rangkaian alumni. Keahlian adalah percuma.

Lokasi

Copenhagen

Alamat
10 Nørregade
1165 Copenhagen, Denmark