Fundación Universitaria Popayán - Univida

Pengenalan

Baca keterangan rasmi

Unit Akademik Maya dan Jarak - UNIVIDA

100% maya kualiti pendidikan tinggi

118884_Banner-quienes-somos-19.jpg

misi

Menyumbang kepada pembentukan masyarakat secara terperinci menerusi penggunaan dan pembangunan Teknologi Maklumat dan Komunikasi, yang berkompromi dengan usaha mereka dalam pembangunan mampan rantau dan negara; berdasarkan kesesuaian profesional dan strategi pedagogi yang menjaminnya. Projek dalam tindakan institusi yang memperkuat proses pendidikan rantau dan negara.

pandangan

Unit Akademik Virtual dan Jarak UNIVIDA Yayasan Universiti Popayán, harus menjadi kawasan yang diakui untuk penampilannya dalam bidang pendidikan maya dan jarak jauh, dan unjuran sosial, menghasilkan program sesuai dengan kebutuhan regional, nasional dan internasional. Untuk ini, proses pembangunan mestilah berasaskan rangka piawaian kualiti antarabangsa, yang menanggapi keperluan pendidikan yang ditetapkan oleh Kementerian Pendidikan Nasional dan badan pensijilan.

Dasar Kualiti

Unit Akademik Maya dan Jarak UNIVIDA, komited kepada pembentukan integral orang melalui penggunaan ICT dan bergantung kepada bakat manusia yang sesuai, mencari kepuasan para pelanggannya melalui pelaksanaan proses yang berkesan, tertakluk kepada peningkatan berterusan, yang mana Bertepatan dengan peraturan perundangan dan piawaian kualiti antarabangsa.
FUP dan UNIVIDA, yang memenuhi objektif menawarkan perkhidmatan pendidikan berkualiti tinggi mengikut piawaian antarabangsa, menerima Sijil ISO 9001: 2008 yang diberikan oleh organisasi antarabangsa Bureau Veritas, pada 15 Mac 2016.


Dengan cara ini, komitmen kami kepada komuniti akademik ditegaskan semula, menawarkan proses profesionalisasi dari keutamaan yang memenuhi ciri-ciri kualiti tertinggi, dengan satu klik.

Objektif kualiti

  • Mengekalkan sijil kualiti ISO 9001: 2008 yang diberikan oleh Bureau Veritas.
  • Membangunkan proses penciptaan kursus maya yang berkesan disesuaikan dengan norma undang-undang.
  • Memohon peningkatan berterusan dalam proses mewujudkan kursus maya dan proses lain yang menyumbang untuk memenuhi misi UNIVIDA.

118886_Banner-educacion-virtual-19.jpg

Apakah pendidikan maya?

"Pendidikan maya, juga dikenali sebagai" pendidikan dalam talian ", merujuk kepada pembangunan program latihan yang mempunyai ruang siber sebagai senario pengajaran dan pembelajaran. (...) Dari perspektif ini, pendidikan maya adalah satu tindakan yang bertujuan untuk mempromosikan ruang latihan, bergantung pada ICT untuk mewujudkan cara pengajaran dan pembelajaran yang baru. " (MEN-2009).

Dalam erti kata ini, pendidikan maya merujuk kepada proses yang tidak memerlukan kehadiran pelajar pada masa yang sama dan dalam ruang yang sama untuk menjadi sebahagian daripada pengalaman pembelajaran, melalui strategi pedagogi yang komprehensif.

Bagaimana kaedah pengajian dalam mod maya?

Metodologi yang dilaksanakan oleh UNIVIDA adalah E-learning, lebih dikenali sebagai Pendidikan Maya. Dalam model ini peranan perubahan guru, beliau adalah moderator, penyelaras, pemudahcara, pengantara dan satu lagi peserta. Pelajar adalah protagonis proses pembinaan pengetahuan, kerana ia tidak bertindak balas terhadap penghantaran kandungan, tetapi untuk perkembangan kolaborasi topik-topik yang dicadangkan yang menghasilkan pengetahuan penting. Fleksibiliti masa diuruskan dan tidak memerlukan hadir dalam kelas tradisional, tetapi melalui platform pembelajaran, dalam kes ini, Moodle.

Berapa banyak masa saya perlu menumpukan kepada program maya?

Secara praktikal satu jam harus dikhaskan untuk setiap subjek. Dua kursus (mata pelajaran) dikembangkan selama lima minggu, untuk enam mata pelajaran dalam 15 minggu, iaitu tempoh satu semester.

Setiap pelajar bertanggungjawab untuk masa mereka, jadi kursus akan disediakan pada masa pelajar ingin mendaftarkan mereka.

Bagaimanakah kerja dan bengkel berlaku?

Kerja kolaboratif wujud, tetapi dalam falsafah kerja bebas di mana anda boleh menjalankan aktiviti anda secara autonomi, kerana pelajar mungkin tidak selaras dengan jadual. Walau bagaimanapun, latihan seperti wikis (laman web yang dibina secara kolaboratif) dan forum, di mana pelajar menyumbang kepada topik secara asynchronously, iaitu, pada masa yang berlainan.

Bagaimanakah proses penilaian?

Terdapat banyak aktiviti penilaian, termasuk: bengkel, peperiksaan, amalan rumah, perjanjian dengan makmal ujian, kerja rumah, pekerjaan, dll. Kehadiran sembang, penyertaan dalam forum dan akses kepada platform juga menambah gred pelajar.

Tutor maya akan menilai kerja-kerja mingguan dan penilaian terakhir, yang dibentuk oleh satu set aktiviti akademik.

119090_Banner-investigacion-19.jpg

penyelidikan

Penyelidikan UNIVIDA adalah salah satu bidang utama minat dan pembangunan. Bukan hanya kerana ia adalah Unit Akademik, tetapi kerana kami yakin bahawa perkembangan kemahiran dan sikap sikap penyelidikan akan memberikan sumber yang hebat kepada para profesional masa depan yang terbentuk dengan kami.

Kami menganggap aktiviti ini dari 2 baris kerja:

  • Penyelidikan formatif: yang dibangunkan dalam program maya, dan juga melalui semak penyelidikan di mana pelajar dan guru dapat membangunkan kemahiran dan kemampuan penyelidikan menerusi pelbagai aktiviti pelengkap (bengkel, bermain, seminar, dll.).
  • Penyelidikan itu sendiri: pelaksanaan projek-projek Penyelidikan, Pembangunan dan Inovasi (IDI) yang berbeza, memberi tumpuan kepada pendidikan berasaskan ICT. Ia termasuk pembangunan perisian dan penciptaan sumber pendidikan, serta refleksi tetap pada kerja pedagogi kami.

Lokasi

Popayán

Alamat
Popayán, Cauca, Colombia

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami