Keystone logo
© Universiti Tun Abdul Razak (UNIRAZAK)
Wawasan Open University

Wawasan Open University

Wawasan Open University

pengenalan

Universiti Rakyat

Universiti Terbuka Wawasan (WOU) telah ditubuhkan pada tahun 2006 dengan matlamat yang unik dan tanggungjawab sosial - untuk menyediakan warga Malaysia yang bekerja akses kepada pendidikan tinggi berkualiti melalui Pembelajaran Jarak terbuka (ODL) tanpa mengira pendidikan, latar belakang etnik atau sosio-ekonomi mereka. Universiti ini telah melebarkan sayapnya pada bulan September 2013 untuk menawarkan program ijazah sepenuh masa untuk lepasan sekolah STPM dan pemegang diploma di Kampus Induk di Pulau Pinang.

Sebagai universiti rakyat, WOU percaya dalam menyediakan peluang pendidikan dan pembelajaran sepanjang hayat kepada semua orang untuk memperkaya diri dan kerjaya. Dengan membuka pintu kepada pendidikan tinggi, WOU memastikan lebih ramai rakyat Malaysia kini usaha mencapai tahap yang berpatutan.

Universiti Terbuka Wawasan (WOU), salah satu sekali, institusi swasta Malaysia pengajian tinggi, ditubuhkan pada tahun 2006, dengan komitmen kepada perkembangan peluang dalam pendidikan tinggi, dan untuk mengajar kecemerlangan bertujuan untuk meningkatkan tahap pengetahuan dan kesarjanaan di kalangan semua rakyat Malaysia. Kami menawarkan pembelajaran terbuka jarak jauh (ODL) untuk membolehkan orang dewasa yang bekerja untuk mengejar impian pendidikan mereka tanpa mengganggu komitmen profesional dan peribadi mereka, dan program ijazah berpatutan di kampus sepenuh masa di Pulau Pinang untuk lepasan sekolah dan pemegang diploma. Kami melengkapkan pelajar dengan pengetahuan dan kemahiran yang berkhidmat kepada mereka sangat baik dalam persekitaran kerja yang kompetitif hari ini industri yang berkaitan.

WOU bahan kursus disediakan dan disampaikan oleh kakitangan yang sangat berkelayakan daripada industri dan ahli akademik. Tutorial disampaikan dalam bahasa Inggeris dan kami menawarkan kursus asas dalam bahasa Inggeris untuk mengukuhkan kecekapan asas, serta kursus komunikasi di tempat kerja, Bahasa Inggeris untuk Tempat Kerja dan menulis untuk kajian universiti untuk meningkatkan kecekapan.

Semua program WOU diluluskan sepenuhnya oleh Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia (KPT). Setakat ini, 35 daripada lebih daripada 50 program yang ditawarkan oleh WOU telah menerima status akreditasi penuh oleh Agensi Kelayakan Malaysia (MQA); dan keluar dari 35 program bertauliah, 13 telah menerima pengiktirafan daripada Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) berikutan tamat pengajian kumpulan pertama pelajar.

Visi, Misi & Nilai

Visi Kami

Kami bercita-cita untuk menjadi masyarakat pembelajaran yang cergas, yang memberi inspirasi kepada pembelajaran, menyokong inovasi dan memupuk pertumbuhan peribadi semua pusingan.

Misi Kita

Kami komited kepada perkembangan peluang dalam pendidikan tinggi dan untuk mengajar kecemerlangan bertujuan untuk meningkatkan tahap pengetahuan dan kesarjanaan di kalangan semua rakyat Malaysia.

Nilai-nilai kita

Kami percaya bahawa anda mempunyai potensi untuk membangunkan dengan sepenuhnya, sejajar dengan nilai-nilai murni dihargai yang kita kongsi. Kami percaya dalam:

Mendukung piawaian institusi tinggi

Kami menyediakan pembelajaran sepanjang hayat dan peluang pembangunan peribadi untuk semua orang. Untuk tujuan ini, kami memastikan kemasukan terbuka dan akses kepada semua. Kami percaya dalam memberikan yang inovatif, program akademik yang komprehensif yang menawarkan ilmu yang berkualiti tinggi, taraf institusi tinggi dan pelbagai peluang pendidikan.

Meraikan kepelbagaian pelajar-pelajar kita

Pada Wawasan Open University, kami percaya bahawa pencapaian anda, bakat dan warisan menyumbang secara signifikan kepada masyarakat kita. Kami menyokong hak dan tanggungjawab anda untuk mengambil peranan yang aktif dalam proses pembelajaran untuk menjadikan pengalaman pembelajaran anda salah satu yang produktif. Kejujuran dan integriti dalam pengajaran, pembelajaran dan proses nasihat adalah penting, dan penilaian objektif kemahiran dan kebolehan anda adalah kunci kepada kejayaan anda. Pada Wawasan Open University, kita meraikan kepelbagaian masyarakat pelajar kita dan kami yakin anda akan mencari pengalaman peribadi memperkayakan.

Menyedari pekerja kami

Kami percaya dalam mengiktiraf nilai dan kepakaran pekerja, memupuk sikap saling menghormati dan menegakkan hak-hak mereka. Sebagai satu peluang majikan sama, Wawasan Open University menyediakan persekitaran yang menyokong yang membantu pekerja mencapai keseimbangan yang tepat antara kehidupan kerja dan komitmen peribadi mereka. Kami mengiktiraf hak dan tanggungjawab kakitangan kami untuk memainkan peranan aktif dalam pembangunan profesional mereka kerana mereka berusaha untuk mencapai kecemerlangan. Kami membantu mereka dalam proses ini dengan mewujudkan satu proses membuat keputusan yang jujur ​​dan telus.

Menghargai rakyat dan masyarakat

Untuk hidup sehingga amanah yang diberikan kepada kita oleh penaja kami, pelajar-pelajar kita, dan penderma swasta, kami komited untuk pengurusan yang bertanggungjawab sumber kewangan kita. Kami berhasrat untuk menyumbang kepada, ekonomi, sumber manusia, teknologi, pembangunan sosio-ekonomi dan budaya pendidikan negara di samping memelihara kelestarian ekologi.

kebebasan akademik dan keadilan

Kami percaya dalam kebebasan akademik dan pertukaran bebas dan jujur ​​idea. Kami berhasrat untuk integriti akademik tertinggi dan dalam memberikan hak yang sama, akses sama rata dan layanan yang sama rata di mana peluang-peluang pembelajaran yang berkenaan.

Apakah Jarak Pembelajaran Terbuka?

pendekatan ODL unik kami adalah sesuai untuk pelajar dewasa yang berusaha untuk mendapatkan kelayakan pengajian tinggi untuk pembangunan profesional dan pengayaan diri dengan cara yang fleksibel dan berpatutan, tanpa mengira latar belakang pendidikan, etnik atau sosio-ekonomi mereka sebelum ini. Lebih daripada 16,000 profesional yang bekerja di Malaysia telah, setakat ini, mengalami peluang pembelajaran di WOU sementara mereka terus dalam pekerjaan mereka.

ODL melibatkan:

sesi muka-ke-muka tutorial (lima atau lebih per semester), dengan tutor yang berkelayakan tinggi yang juga mudah didapati kepada anda antara tutorial melalui telefon dan e-mel. bahan-bahan kursus Komprehensif Akses kepada e-perpustakaan kami Pembelajaran kami Sistem Pengurusan (LMS), platform dalam talian untuk maklumat input dan untuk online perbincangan / forum dengan rakan-rakan anda, tutor dan penyelaras kursus

Tidak kira di mana anda tinggal. Anda mempunyai fleksibiliti untuk belajar di rumah atau tempat kerja anda, dan juga pusat-pusat serantau pusat sokongan / kami di Pulau Pinang, Ipoh, Johor Bahru, Kuching, Kuala Lumpur, Bandar Utama dan Klang, di mana kami menawarkan kemudahan komputer jika anda tidak mempunyai anda sendiri .

Anda boleh belajar untuk satu kursus tanpa melakukan diri anda lagi. Sebagai alternatif, anda boleh mengambil beberapa kursus satu demi satu sehingga anda telah mendapat kelayakan. Anda juga boleh berehat seketika di antara kursus jika anda perlu.

Anda mempunyai fleksibiliti untuk memilih bilangan optimum kredit untuk mengambil setiap semester untuk memenuhi peribadi, kerja dan komitmen belajar yang Kami menawarkan 45 program ODL di peringkat diploma, ijazah dan peringkat lepasan ijazah dalam bidang perniagaan, teknologi, pendidikan dan kajian liberal, termasuk enam MBA program.

Lokasi

  • George Town

    Wawasan Open University 54, Jalan Sultan Ahmad Shah, 10050, George Town

Program

    Institusi juga menawarkan:

    Soalan