Keystone logo
University Of L'Aquila

University Of L'Aquila

University Of L'Aquila

pengenalan

Ditubuhkan pada tahun 1952 dan terletak di tengah Itali (L'Aquila hanya 110 km dari Rom), Universiti kami ialah institusi pengajaran dan penyelidikan awam yang menawarkan rangkaian penuh program akademik termasuk bioteknologi, sains, ekonomi, kejuruteraan, pendidikan, kemanusiaan. , perubatan, psikologi dan sains sukan. Dengan 7 jabatan, University Of L'Aquila menawarkan lebih 19,000 pelajar berdaftar 69 kursus ijazah merentas disiplin (kedua-duanya di peringkat sarjana muda dan pascasiswazah, termasuk kursus MSc antarabangsa yang diajar sepenuhnya dalam bahasa Inggeris), 9 program doktor falsafah penyelidikan, sekolah pengkhususan, kursus sarjana pengkhususan , dan kursus vokasional. Ramai ahli fakulti terkenalnya yang terdiri daripada kira-kira 600 profesor dan penyelidik telah menerima pengiktirafan antarabangsa dan dianggap sebagai pemimpin dalam bidang penyelidikan mereka.

Jabatan

Jabatan kami menggalakkan, menyelaras dan mengatur aktiviti penyelidikan untuk satu atau lebih sektor atau bidang disiplin saintifik yang berkongsi objektif atau metodologi penyelidikan yang sama dan mempromosi, mengatur dan menjalankan pengajaran akademik dalam Universiti kami. Jabatan University Of L'Aquila adalah seperti berikut: Bioteknologi dan Sains Klinikal Gunaan | Awam, Pembinaan-Seni Bina dan Kejuruteraan Alam Sekitar | Pengajian Manusia | Kejuruteraan dan Ekonomi Industri dan Maklumat | Kejuruteraan Maklumat, Sains Komputer dan Matematik | Kehidupan, Kesihatan dan Sains Alam Sekitar | Sains Fizikal dan Kimia.

Struktur penyelidikan lain

University Of L'Aquila mempunyai tiga pusat kecemerlangan ( CETEMPS , DEWS , EX-EMERGE ) dan empat pusat penyelidikan ( CERFIS , CITRAMS , DMTA , M&MOCS ). University Of L'Aquila juga bertanggungjawab untuk menjalankan Taman Botani Alpine yang terletak berhampiran laluan kabel di Gran Sasso, yang meluas seluas 3000 meter persegi dan memelihara kehidupan tumbuhan dari Gran Sasso, kehidupan tumbuhan Apennine pusat endemik, tumbuhan alpine primitif, tumbuhan yang berasal dari Balkan Timur dan tumbuhan ubatan.

Penyelidikan dan pengajaran dalam Fizik mendapat manfaat daripada perkaitannya dengan fizik nuklear bawah tanah Gran Sasso National Laboratory (INFIN - LNGS). Di sana pada tahun 1980-an Institut Fizik Nuklear Kebangsaan dibina di sebelah terowong lebuh raya melalui makmal Gran Sasso, di mana, dilindungi oleh 1400 meter batu, penyelidikan dalam astrofizik, kosmologi, fizik nuklear dan geofizik dijalankan.

Profesor dan penyelidik Universiti L'Aquila telah menjalin hubungan dengan Institut Sains Gran Sasso , sebuah sekolah PhD antarabangsa dan pusat pengajian lanjutan dalam fizik, matematik, sains komputer dan sains sosial yang terletak di L'Aquila.

Kemasukan

Untuk mendaftar dalam kursus ijazah, adalah perlu untuk memiliki kelayakan Sekolah Menengah Tinggi Itali selama lima tahun - atau empat tahun dengan tambahan tahun - atau kelayakan yang dikeluarkan oleh sekolah lain dan diiktiraf setaraf dengannya.

Mereka yang mempunyai diploma sekolah menengah empat tahun dan yang, dengan mengambil kira kursus pengajian yang mereka ingin daftarkan, juga diterima masuk ke kursus pengajian, tertakluk kepada pendapat mengikat Majlis Kawasan Didaktik, adalah:

  • dimasukkan dalam konteks profesional yang, disebabkan kelayakan dan fungsi yang dipegang, memerlukan pengayaan profesional;
  • telah menghadiri, selepas memperoleh diploma, kursus latihan peringkat tinggi yang diuruskan oleh universiti atau oleh badan awam atau swasta dengan persetujuan dengan universiti.

Pelajar dalam keadaan ini tidak boleh mengakses pendaftaran dalam talian, tetapi mesti mengemukakan permintaan terlebih dahulu kepada Sekretariat Pelajar mereka disertai dengan pensijilan yang sesuai yang membuktikan kewujudan keperluan yang dinyatakan, yang mana Lembaga bidang didaktik berkenaan mesti menyatakan dirinya. Anda boleh mengakses prosedur tempahan untuk kursus bilangan terhad untuk mengambil ujian kemasukan, kerana ia diterima dengan simpanan.

Mereka yang memiliki Diploma Universiti atau Ijazah boleh mendaftar tanpa mengira gelaran Diploma yang dipegang.

Peraturan Didaktik kursus pengajian mungkin memerlukan pemilikan atau pemerolehan persediaan awal yang mencukupi, mentakrifkan dengan jelas pengetahuan yang diperlukan untuk akses dan menentukan, jika perlu, kaedah pengesahan. Untuk kursus ijazah, pengesahan ini juga boleh berlaku pada akhir aktiviti latihan persediaan. Kekurangan keperluan budaya ini yang ditakrifkan oleh Peraturan mengambil nama hutang pendidikan. Untuk memudahkan penyelesaian hutang pendidikan, Majlis kawasan didaktik boleh meramalkan, dalam setiap kursus ijazah, institusi aktiviti latihan persediaan. Aktiviti persediaan ini boleh dijalankan, dalam tempoh tertentu tahun akademik, sesuai dengan jenis komitmen pelajar, juga dengan kerjasama institusi pendidikan menengah atas atau dengan badan awam atau swasta lain, berdasarkan perjanjian khusus yang diluluskan oleh Senat Akademik. Sekiranya pengesahan pemenuhan hutang pendidikan tidak positif, Majlis kawasan didaktik boleh mencadangkan kewajipan pendidikan khusus untuk dipenuhi dalam apa jua keadaan dalam tahun pertama kursus. Kewajipan pendidikan tambahan ini juga boleh diberikan kepada pelajar kursus ijazah akses terhad yang diterima selepas lulus ujian masuk.

Amaran

Sesuai dengan seni. 142 Undang-undang Disatukan mengenai Pendidikan Tinggi, pendaftaran serentak dalam lebih daripada satu kursus pengajian di universiti yang sama atau universiti lain adalah dilarang.

Biasiswa dan Pembiayaan

MinimumTarikh Akhir Permohonan
Call for applications (Masters in Applied Data Science, Atmospheric Science and Technology, Civil Engineering, Computer and Systems Engineering, Computer Science, Mathematics, Physics, Telecommunications Engineering) EURMarch 2, 2023
Call for applications (Double MSc "RealMaths" - Mathematical Engineering, Erasmus Mundus "InterMaths" - Interdisciplinary Mathematics, Joint MSc "MathMods" - Mathematical Modelling in Engineering) USDMarch 2, 2023

Kedudukan

Lokasi

  • Piazza Santa Margherita,2, 67100, L'Aquila

Soalan