Keystone logo
The University of Zambia ECAMPUS

The University of Zambia ECAMPUS

The University of Zambia ECAMPUS

pengenalan

Universiti Zambia telah menghasilkan lebih daripada 100,000 graduan dan menyumbang kepada penyelidikan dan pengembangan teknologi untuk komuniti tempatan dan antarabangsa. Ia mempunyai lebih dari 100 perjanjian kerjasama dengan universiti terkenal di seluruh dunia.

Akademik

Ijazah Sarjana Muda

Program sarjana dirancang terutamanya untuk orang dewasa yang bekerja yang tidak dapat menjejaskan komitmen mereka yang lain.

Sarjana

Bersedia untuk memajukan kerjaya anda ke peringkat seterusnya? UNZA pada masa ini menawarkan program peringkat sarjana mulai dari topik perniagaan hingga pendidikan.

Pendidikan Eksekutif

Sijil pendidikan eksekutif direka untuk membantu profesional memperoleh kemahiran baru dengan penekanan pada aplikasi dunia nyata.

Sejarah UNZA

Universiti Zambia (UNZA) ditubuhkan oleh Akta Parlimen No. 66 tahun 1965. Pengambilan pelajar pertama berlaku pada 17 Mac 1966. Moto Universiti, Perkhidmatan dan Kecemerlangan telah membimbing perkembangan Universiti sejak ia ditubuhkan .

UNZA terletak di Lusaka di dua kampus. Kampus utama adalah Kampus Great East Road dan terletak di Great East Road, 6km dari pusat bandar. Kampus yang lain adalah Ridgeway Campus yang menampung Sekolah Perubatan. Ia terletak di Jalan John Mbita, 4km Tenggara Lusaka, bertentangan dengan Universiti Pengajaran Universiti.

Pada bulan Oktober 1965, Yang Mulia Presiden Republik Zambia memberikan persetujuannya kepada Undang-Undang Nomor 66 tahun 1965, dan permulaannya pada 12 November 1965 pada tahun yang sama menjadikan Universiti Zambia menjadi sah.

Di bawah Majlis Sementara yang telah dibentuk semula, pengambilan kakitangan telah berjalan pantas dengan tarikh akhir yang ditetapkan untuk pengambilan pelajar pertama, iaitu pada 17 Mac 1966. Pada hari itu sesi akademik pertama dimulakan di Ridgeway Campus.

Presiden, Dr. Kaunda dilantik sebagai Canselor pada 12 Julai 1966, di hadapan perwakilan lebih dari lima puluh universiti lain dan sekitar dua ribu tetamu. Hari berikutnya. Canselor meletakkan batu asas untuk Universiti Zambia di Kampus Jalan Timur Besar.

Falsafah Pengurusan

Universiti akan menerapkan gaya pengurusan partisipatif yang akan memotivasi pekerja, menyediakan persekitaran kerja yang kondusif untuk produktiviti tinggi, kerja berpasukan di mana kepemimpinan menjadi contoh, memberikan komunikasi dan panduan yang berkesan, yang dapat diakses oleh semua orang, dan mendorong pertumbuhan individu.

Nilai Teras kami

 • Kebebasan Akademik
 • Akauntabiliti
 • Ekuiti
 • Kecemerlangan
 • Persekitaran Hijau
 • Inovasi
 • Integriti

Misi dan Visi kami

 • Visi: Universiti Terunggul Didorong oleh Pengejaran Pengetahuan, Inovasi dan Tindak Balas Sosial
 • Misi: Untuk menyediakan pendidikan tinggi yang relevan, inovatif, dan berdasarkan permintaan untuk pembangunan sosio-ekonomi.

Lokasi

 • Lusaka

  Great East Road, 10101, Lusaka

  • Lusaka

   John Mbita Road, Medical School, , Lusaka

   Soalan