Kursus di IHK master restoran
Hotelfernschule Poppe+Neumann
Maklumat Utama
Lokasi kampus
Germany Online, Jerman
Bahasa
Jerman
Format kajian
Pembelajaran jarak jauh
Tempoh
24 - 30 bulan
laju
Sepenuh masa
Yuran tuisyen
EUR 4,470 / per month *
Tarikh akhir permohonan
Minta maklumat
Tarikh mula paling awal
Oct 2024
* Tanpa ujian kesesuaian jurulatih (kerana anda telah mengambil peperiksaan), yuran pengajian berjumlah € 147.00 sebulan (jumlah kos € 3,528.00).
biasiswa
Terokai peluang biasiswa untuk membantu membiayai pengajian anda
pengenalan
kajian
Sebagai tuan rumah yang sempurna - tuntutan ini ada dalam darah anda. Sebagai sebuah restoran master IHK, anda memastikan bahawa tetamu anda berasa sihat, diberi nasihat pakar serta perkhidmatan, dan pada masa yang sama mengawasi aspek ekonomi.
Anda seorang pakar dan pengurus, yang bertanggungjawab dalam semua perancangan, pengeluaran dan pemasaran produk gastronomi. Melalui ilmu pengetahuan anda, anda akan meyakinkan kedua-duanya dengan pengurusan kakitangan di kawasan perkhidmatan serta perkhidmatan kepada tetamu.
perspektif
Poppe & Neumann graduan kursus Restaurantmeister IHK bekerja di seluruh dunia sebagai
- Pengurus restoran teratas yang berjaya
- Pemilik operasi kendiri
- Konsul, Jurulatih, Perunding Perniagaan
- Pengurus Jualan dalam industri
- Guru pakar di sekolah vokasional atau di institusi pendidikan swasta atau awam
atau belajar, kerana mereka telah memperoleh kelayakan masuk universiti dengan sijil tuan atau berjaya menjalankan syarikat mereka sendiri. Sijil permaidani induk adalah dan kekal - secara nasional dan antarabangsa - komponen kerjaya pusat untuk masa depan profesional anda dalam kedudukan pengurusan / pengurusan di industri hotel dan restoran, dalam katering, dalam katering, dalam industri dan - terakhir tetapi tidak kurang - asas yang kukuh untuk pekerjaan sendiri yang berjaya.
Kursus ini bertujuan
Profesional restoran dengan pengurusi kerjaya latihan vokasional yang lengkap, pekerja separuh mahir dan tidak mahir dan ahli keluarga yang bekerjasama dengan sekurang-kurangnya 5 ½ tahun pengalaman profesional dalam perkhidmatan
kandungan kursus
Kursus yang diuji dan diluluskan untuk pengurus restoran IHK dicirikan oleh dokumen kajian matang yang berorientasikan amalan profesional. Seperti semua kursus pembelajaran jarak jauh Poppe & Neumann, kursus Restaurantmeister IHK direka sedemikian rupa supaya aktiviti profesional dan latihan lanjut dapat digabungkan secara optimum.
Asas untuk kandungan kursus adalah "Ordinan pada Peperiksaan untuk Master Restaurant Certified Certified" dari Dewan Perdagangan dan Industri Utama Frankfurt.
Sekiranya anda belum mengambil peperiksaan kesesuaian instruktor, itu adalah sebahagian daripada persiapan anda untuk peperiksaan Master Chef dan salah satu syarat kelayakan.
Ujian kebolehan pelatih IHK (AdA)
Penyediaan peperiksaan IHK meliputi bahagian pertama peperiksaan induk "Berufs- und Arbeitspädagogische Qualifikationen". Ia terdiri daripada tujuh unit pembelajaran (surat pengajaran):
- Pengenalan Pelajaran
- Bidang tindakan: Periksa keperluan latihan dan merancang latihan
- Bidang tindakan: Sediakan latihan dan mengambil bahagian dalam pengambilan pelatih
- Bidang tindakan: menjalankan latihan I
- Bidang tindakan: menjalankan latihan II
- Bidang tindakan: Latihan lengkap
- Latihan Simulasi Peperiksaan Pengajar
projek akhir
Persediaan untuk peperiksaan induk restoran terdiri daripada 16 surat pengajaran dan buku yang disertakan dengan komprehensif dan berurusan dengan bidang subjek berikut secara praktikal, selaras dengan pelan induk IHK Frankfurt am Main:
Kelayakan berkaitan perniagaan
Bahagian peperiksaan "Kelayakan Berkaitan Perniagaan" dibahagikan kepada bidang kelayakan berikut:
- Ekonomi dan pentadbiran perniagaan
- perakaunan
- Undang-undang dan cukai
- pengurusan
Dalam rangka kerja ini dapat diperiksa:
- Asas ekonomi
- Fungsi operasi dan interaksi mereka
- Borang permulaan perniagaan dan korporat
- Gabungan Perniagaan
- aspek asas perakaunan
- Perakaunan kewangan
- Perakaunan kos dan prestasi
- Penilaian angka ekonomi
- belanjawan
- Hubungan undang-undang
- Peraturan cukai
- organisasi perniagaan
- pengurusan kakitangan
- pembangunan sumber manusia
Kelayakan khusus tindakan
Fokus kelayakan: "Memberi khidmat dan nasihat tetamu"
- Buat makanan, minuman, dan perkhidmatan gastronomi yang sesuai dan prinsip pemakanan
- Membangun dan melaksanakan konsep untuk perayaan dan acara khas
- Menguasai dan menggunakan kaedah perbualan dan adab
- Menawarkan makanan, minuman dan perkhidmatan untuk mempromosikan jualan
Tumpuan kelayakan: "Memimpin dan mempromosikan pekerja"
- Tentukan keperluan sumber manusia kuantitatif dan kualitatif
- Buat profil keperluan, pelan kerja dan deskripsi
- Pilih, gunakan dan memberi motivasi kepada kakitangan menganggap kesesuaian mereka dan keperluan operasi
- Memperkenalkan pekerja ke kawasan tanggungjawab mereka, memberikan arahan kerja dan arahan, dan memantau pelaksanaan mereka yang sepatutnya
- Merancang dan menyusun langkah-langkah pembangunan kakitangan untuk kelayakan dan motivasi berorientasikan sasaran dengan mengambil kira keperluan operasi dan kepentingan pekerja
- Menilai pekerja mengenai prestasi dan tingkah laku dan mengeluarkan sijil yang berkelayakan
Tumpuan kelayakan: "Perancangan, pelaksanaan dan pengawalan proses"
- Membangun dan mempersembahkan konsep makanan, minuman dan perkhidmatan gastronomi
- Merancang, mengira dan menjalankan acara-acara dan aktiviti-aktiviti promosi
- Membangunkan tempat kerja dan organisasi tempat kerja dengan mengambil kira kemungkinan penyumberan luar
- Buat kerja dan perancangan masa
- Masukkan dan hitung kos, bentuk harga, buat bil
- Memastikan keselamatan pekerjaan serta kebersihan dan langkah-langkah perlindungan alam sekitar
Fokus kelayakan: "mendapatkan dan mengekalkan produk"
- Membangun dan menggunakan sumber bekalan
- Bandingkan tawaran dan hakim
- Simpan barangan dengan betul
- Menyediakan dan mengekalkan barangan tahan lama dengan betul untuk input buruh
- Memastikan penjagaan produk, menggunakan tenaga secara ekonomi
- Jelaskan pelaburan yang diperlukan
Fokus kelayakan: "menghiburkan tetamu"
- Menyediakan, menyediakan dan menghidangkan makanan mengikut peraturan dan teknik moden
- Sediakan dan berkhidmat dengan minuman dengan betul
- Menyediakan dan menyediakan bilik makan dan restoran dengan mengambil kira peluang dan makanan dan minuman
Zulassungssvoraussetzungen
Sijil Pengajar (AdA) – jika anda belum memilikinya, anda akan melengkapkan ini sebagai sebahagian daripada kursus sarjana anda di Poppe & Neumann
Selepas berjaya melengkapkan latihan vokasional anda, anda mempunyai pengalaman profesional sekurang-kurangnya 3 tahun semasa peperiksaan. Ini bermakna anda boleh memulakan pembelajaran jarak jauh 6 bulan selepas melengkapkan latihan vokasional anda, semasa anda terus bekerja semasa pengajian anda dan dengan demikian mempunyai pengalaman profesional yang diperlukan semasa peperiksaan.
Tetapi jika anda tidak mempunyai ijazah sebagai restoran profesional, tetapi mempunyai lebih daripada 8 tahun pengalaman profesional pada masa ujian, anda boleh membuat tuan rumah restoran. Ini bermakna anda sudah boleh memulakan program pembelajaran jarak jauh dengan 5 ½ tahun amalan profesional, yang anda akan terus bekerja semasa pengajian anda dan dengan itu mempunyai pengalaman profesional yang diperlukan semasa peperiksaan.
Tempoh kajian dan kos
Struktur masa
Pembelajaran Jarak Jauh (30 bulan, termasuk peperiksaan AdA, 24 bulan tanpa peperiksaan AdAA)
Dalam fasa pembelajaran jarak jauh ini, anda akan menerima surat pengajaran anda dalam penggantian bulanan. Bahan kursus menyediakan anda untuk peperiksaan ke master restaurant IHK.
Seminar 1 (ujian bakat jurulatih 4 hari)
Setelah berjaya menyelesaikan bahagian pertama kursus pembelajaran jarak jauh "Latihan Pengajar", selepas penilaian dan penggredan tugas kawalan luaran, kami menjemput anda ke seminar dan blok peperiksaan selama 4 hari.
Seminar ini telah diketuai selama bertahun-tahun oleh Christoph Ladewig, pemilik dan pengarah Hotel Fernschule Poppe & Neumann (sendiri pemeriksa di IHK Frankfurt am Main selama bertahun-tahun).
Kami menjemput anda ke hotel latihan Hotel Fernschule Poppe & Neumann dan, sudah tentu, kami telah menjaga agar anda ditempatkan dan diberi makan secara munasabah selama empat hari.
Seminar dan peperiksaan ini diadakan di hotel latihan, iaitu anda akan bersedia secara intensif selama dua hari untuk peperiksaan IHK bertulis, yang berlaku di tapak.
Selepas peperiksaan bertulis, peperiksaan dan arahan lisan akan diamalkan, dan pada hari keempat, lulus peperiksaan anda sebelum lembaga peperiksaan IHK, yang telah tiba di hotel latihan.
Seminar 2 (5 hari)
Selepas berjaya menyelesaikan keseluruhan kursus jarak jauh, selepas penilaian dan penggredan tugas kawalan pihak ketiga, kami menjemput anda ke bahagian pertama Seminar Intensifikasi Peperiksaan (kehadiran fasa).
Dalam tempoh 5 hari "Persediaan untuk Peperiksaan Berkaitan Perniagaan Peperiksaan" pensyarah yang kompeten kami - selama bertahun-tahun ahli yang berjaya dari industri - akan menyediakan anda secara terperinci untuk peperiksaan bertulis berikut "Kelayakan Berkaitan Perniagaan". Dalam seminar itu, kandungan peperiksaan bertulis dikira secara intensif dan berorientasikan peperiksaan.
Sekarang anda mempunyai enam minggu untuk memperdalam apa yang telah anda pelajari dan menyesuaikan diri ke blok seminar yang berikut.
Seminar 3 (5 hari)
Bahagian ketiga fasa kehadiran berfungsi untuk disediakan semula di bawah bimbingan pensyarah kami - untuk peperiksaan bertulis "Kualifikasi Tindakan Khusus" serta keperluan peperiksaan praktikal dan lisan.
Enam minggu kemudian (masa yang diperlukan untuk IHK untuk menilai peperiksaan bertulis), semua peserta pergi lagi ke peperiksaan IHK praktikal dan lisan. Terima kasih kepada penyediaan dan sokongan yang sempurna, anda akan memegang sijil induk anda di tangan anda.
Sudah tentu, kami akan memaklumkan terlebih dahulu tentang pilihan penginapan dan katering semasa seminar dan peperiksaan.
asas
Anda boleh mendaftar pada bila-bila masa - kursus bermula setiap bulan pada hari pertama atau ke-15.
yuran pengajian
Sekiranya anda mengambil kursus termasuk peperiksaan perantisan, yuran pengajian adalah 149,00 € sebulan (jumlah kos 4,470.00 €).
Tanpa ujian kesesuaian jurulatih (kerana anda telah mengambil peperiksaan), yuran pengajian berjumlah € 147.00 sebulan (jumlah kos € 3,528.00).
tempoh normal
Tempoh pengajian standard kursus, termasuk pemeriksaan kesesuaian perantis, adalah 30 bulan. Tanpa pemeriksaan kesesuaian perantis, ia adalah 24 bulan.
Sudah tentu, anda boleh - tanpa kos tambahan - memendekkan pembelajaran jarak jauh anda secara individu atau bahkan meregang. Itu bergantung semata-mata pada berapa banyak masa yang anda perlu belajar dan, tentu saja, bahawa anda memenuhi keperluan kemasukan pada masa peperiksaan.
Pembiayaan dan promosi
Bayaran bulanan
Di Poppe & Neumann, anda dengan mudah membayar yuran pengajian anda secara ansuran bulanan kursus.
Simpan cukai
Anda boleh menuntut sehingga €4,000.00 setiap tahun untuk latihan lanjutan anda di Poppe & Neumann sebagai perbelanjaan berkaitan pendapatan. Selepas akhir tahun kalendar, anda akan menerima sijil daripada kami untuk pelarasan cukai gaji tahunan.
Bildungsscheck
Untuk mengatasi kekurangan pekerja mahir yang akan berlaku, banyak negara persekutuan telah melancarkan program pendanaan mereka sendiri dari Dana Sosial Eropah. Sebagai institusi pendidikan yang diiktiraf, anda boleh mendapat manfaat daripada geran istimewa ini untuk kos latihan.
Mengenai Sekolah
Soalan
Kursus Serupa
Culinary Management
- Online Canada
Master Eksekutif dalam Pengurusan Hotel, Syarikat Katering dan Makanan & Minuman
- Madrid, Sepanyol
- Barcelona, Sepanyol + 1 lebih
Kursus Tinggi Pengurusan Katering dan Syarikat Makanan & Minuman
- Madrid, Sepanyol
- Barcelona, Sepanyol + 1 lebih