Keystone logo
International Open University

International Open University

International Open University

pengenalan

Tentang Kita

Pengasas dan Canselor: Dr Bilal Philips

badan pelajar: 284.877 The Islamic University Online (IOU) adalah ilham Dr. Bilal Philips, yang dibayangkan sebuah institusi yang akan menawarkan program dalam talian, intensif, prasiswazah dan siswazah sepenuhnya tuisyen bebas.

Misi

"Membuat ilmu Islam yang sahih yang sedia ada kepada dunia melalui Internet itu semata-mata untuk keseronokan Allah adalah mulia hidup-matlamat dan misi yang bernilai mengorbankan semua tenaga seseorang dan bermakna untuk" (Dr. Bilal Philips, Pengasas dan Canselor, Universiti Talian Islam).

The Universiti Islam Online (IOU) bertujuan untuk memberikan akses global kepada mahasiswa yang berkualiti, siswazah dan program pendidikan peringkat pascasiswazah untuk pelajar di hampir tanpa sebarang kos. Misinya adalah untuk ". Tukar negara Islam dan keadaan dunia melalui pendidikan yang sesuai" Prinsip-prinsip yang menjadi asas IOU diasaskan ialah:

Ilmu: Al-Quran dan As-Sunnah

Allah berfirman: "Sesungguhnya ia hanya berilmu di kalangan hamba-Nya yang benar-benar takut kepada Allah." (35:28) Nabi lepas keamanan dan rahmat Allah saw berkata: "Mencari ilmu adalah wajib atas setiap Muslim."

akses

Universiti Talian Islam menyediakan peluang keemasan untuk mengakses mahasiswa yang berkualiti, siswazah dan kursus peringkat ijazah lanjutan, di mana sahaja orang mungkin dan apabila mereka mahu, tanpa perlu ke luar negara atau meninggalkan batasan rumah mereka. Matlamatnya adalah untuk membolehkan pendidikan kepada sesiapa sahaja, dari mana-mana tempat, pada bila-bila masa.

Nabi lepas berkata: "Setiap orang bergerak di jalan untuk mencari ilmu, Allah akan menyebabkan dia melakukan perjalanan pada salah satu jalan ke syurga."

Kemampuan

The IOU menunjukkan komitmen berterusan untuk penyebaran pengetahuan yang bermanfaat dengan berjalan dari sijil dan diploma benar-benar bebas kursus kepada darjah yang tuisyen percuma bertauliah sarjana muda dalam pelbagai bidang pengajian dan ijazah sarjana. Dengan itu, menjadikan pendidikan yang lebih tinggi dengan mudah berpatutan di seluruh dunia untuk kepentingan individu, masyarakat dan umat manusia secara umum. The tuisyen percuma untuk semua pelajar menyediakan akses yang sama kepada pendidikan yang beberapa mampu jika mereka hadir di institusi tradisional pengajian tinggi di seluruh dunia.

Allah berfirman: "Katakanlah: Adakah orang-orang yang mengetahui dengan orang-orang yang tidak mengetahui?" (39: 9)

KOMUNITI

Tiada seseorang pelajar akan dihalang daripada menuntut di Universiti Talian Islam tanpa mengira agama, latar belakang etnik atau sosial mereka. The IOU menegaskan bahawa pintu akan dibuka untuk semua, tanpa mengira sempadan yang sedia ada dalam dunia sebenar. Ia telah melahirkan satu masyarakat global lebih daripada 180,000 pelajar yang menuntut ilmu Islam dari lebih 224 negara.

Allah berkata, "Bekerjasama dengan satu sama lain di dalam kebenaran dan ketakwaan ... "(5: 2)

Akhlak

Ia adalah kepercayaan asas Universiti Talian Islam bahawa guru Islam pada dasarnya berbeza daripada seorang guru yang hanya berlaku untuk menjadi seorang Muslim. Begitu juga, pelajar Muslim perlu jelas berbeza dari seorang pelajar yang kebetulan menjadi seorang Muslim. The IOU mengharapkan semua yang pelajar, fakulti, kakitangan, pentadbir dan sukarelawan untuk berfungsi dalam kedudukan dan bidang masing-masing pertama dan paling penting sebagai orang Islam. Berbuat demikian secara semula jadi akan melibatkan mengekalkan standard tertinggi integriti peribadi, kejujuran dan tanggungjawab.

Nabi lepas berkata, "Sesungguhnya Allah suka dari setiap kamu bahawa setiap kali dia melakukan kerja-kerja yang dilakukan mengikut yang terbaik daripada kemampuan masing-masing."

Kualiti dan Aplikasi

Universiti Talian Islam komited untuk menyediakan berkualiti tinggi dalam talian pengalaman akademik, sesuai dalam skop dan kedalaman, untuk menyampaikan ilmu Islam yang sahih dan praktikal, dan pada masa yang sama membolehkan pelajar untuk menghadapi cabaran semasa abad ke-21 dengan menawarkan bidang pengajian lain seperti psikologi, pendidikan atau kewangan. IOU akan menilai dan menilai semula setiap aspek model akademik secara berterusan dan bukan sahaja akan menggalakkan pelajar untuk belajar bersungguh-sungguh, tetapi juga menekankan bahawa mereka perlu berusaha yang terbaik untuk meletakkan pengetahuan yang diperoleh ke dalam amalan.

Nabi lepas berkata, "Sebaik-baik kamu ialah orang yang belajar Al-Qur'an dan mengajarkannya kepada orang lain." Beliau juga berkata, "Sebaik-baik kalian adalah yang paling memberi manfaat kepada rakyat." Pengikut Nabi lepas, Ibn Mas 'ood, berkata, "Kami pernah mempelajari pengetahuan dan aplikasi bersama-sama." Imam Sufyan ath-Thawree berkaitan bahawa sebagai seorang remaja, apabila dia mula menghadiri kelas, ibunya berkata kepadanya: "Jika anda menulis 10 kata-kata dan anda iman tidak bertambah baik, periksa diri sendiri. "

SEJARAH

The Universiti Islam Online (IOU) adalah ilham Dr. Bilal Philips, yang dibayangkan institusi yang lebih tinggi-pembelajaran yang menawarkan intensif talian prasiswazah dan siswazah program yang benar-benar tuisyen bebas.

perjalanan IOU bermula pada 2007 dengan pelancaran kursus dalam talian diploma tuisyen bebas di kampus terbukanya. Pada tahun 2010, selepas hanya 3 tahun, Ijazah Sarjana Muda tuisyen bebas pertama program Arts (BA) juga telah dilancarkan. Universiti kini mempunyai tujuh kolej yang menawarkan bertauliah program ijazah dalam talian: Kolej Pendidikan, Kolej Ekonomi Islam, Kolej Perbankan & Kewangan, Kolej Psikologi, Kolej Pengajian Islam, Kolej Pentadbiran Perniagaan, Kolej Teknologi Maklumat, dan Kolej Bahasa Arab dan Linguistik. kedua yang menawarkan kursus-kursus luar talian dalam Gambia, Somaliland dan Guinea Bissau.In samping itu, IOU ini The Global Qur'an Hafalan Center menawarkan peluang yang unik untuk pelajar di seluruh dunia untuk mengkaji Al-Quran dalam talian.

Lokasi

  • Banjul

    Islamic Online University (Gambia) 21 Kanifing Mosque Road, P.O. Box 2340, Kanifing South, KMC, The Gambia, , Banjul

    Soalan