Keystone logo
FutureLearn

FutureLearn

FutureLearn

pengenalan

Ketahui kemahiran baru dalam talian dengan pendidik teratas

Belajar 100% dalam talian dengan universiti dan pakar industri bertaraf dunia. Kembangkan karier anda, pelajari kemahiran baru, atau ikuti hobi anda dengan kursus dalam talian yang fleksibel.

Mengapa Masa FutureLearn ?

Belajar apa sahaja

Sama ada anda ingin berkembang sebagai profesional atau mencari hobi baru, ada kursus dalam talian untuk itu. Anda bahkan dapat melanjutkan pembelajaran anda dengan program dan ijazah dalam talian.

Belajar bersama

Sertailah berjuta-juta orang dari seluruh dunia belajar bersama. Pembelajaran dalam talian semudah dan semula jadi seperti berbual dengan sekumpulan rakan.

Belajar dengan pakar

Temui pendidik dari universiti terkemuka dan institusi budaya, yang akan berkongsi pengalaman mereka melalui video, artikel, kuiz dan perbincangan.

Kekuatan pembelajaran sosial: kaedah belajar yang berkesan

FutureLearn menawarkan anda kaedah baru yang hebat untuk belajar dalam talian. Setiap kursus telah dirancang sesuai dengan prinsip pembelajaran yang efektif, melalui penceritaan, perbincangan, pembelajaran yang dapat dilihat, dan menggunakan sokongan masyarakat untuk meraikan kemajuan.

Belajar melalui penceritaan

Setiap universiti rakan kongsi telah merancang pengalaman pembelajaran yang lengkap, yang disampaikan oleh ahli akademik terkemuka dalam bidang mereka. Daripada menyiarkan ceramah kelas panjang, idea diperkenalkan melalui video dan artikel berkualiti tinggi. Anda kemudian boleh membincangkan apa yang telah anda pelajari, menguji pengetahuan baru anda dengan kuiz interaktif yang menawarkan respons yang bermanfaat dan peluang untuk mencuba lagi jika jawapannya salah. Setiap kursus menceritakan kisah, langkah demi langkah, dengan cabaran dan petua berguna sepanjang perjalanan, untuk menguji dan membina pemahaman anda.

Perbincangan untuk belajar

Kami belajar dengan baik apabila kami berkongsi dan membahaskan idea dengan rakan pelajar, untuk memahami pengalaman dan perspektif mereka yang berbeza dan untuk mengisi jurang dalam pengetahuan kita sendiri. Tetapi tidak semua orang suka bersosial, jadi daripada menghantar pelajar kami ke forum perbincangan yang berasingan, anda boleh menambahkan komen anda di samping kandungannya.

Anda boleh mulakan dengan membaca apa yang orang lain katakan mengenai topik itu, dan kemudian ikut serta apabila anda sudah bersedia. Sekiranya anda sangat menyukai komen, anda boleh memilih untuk mengikuti pengarangnya sehingga anda dapat dengan mudah mencari orang dan komen yang paling menarik bagi anda.

Kami akan menggunakan konsep 'perbincangan dalam konteks' dan 'ikuti' ini selama beberapa bulan akan datang supaya pembelajaran sosial terasa seperti perbualan paksa dan lebih seperti perbincangan dengan rakan-rakan mengenai idea anda dan apa yang telah anda pelajari.

Pembelajaran yang boleh dilihat

Salah satu cara untuk meningkatkan pembelajaran adalah dengan menjadikan prosesnya dapat dilihat sehingga anda tahu apa yang akan terjadi selanjutnya, di mana anda berada dalam kursus dan sejauh mana anda telah sampai. Senarai Yang Perlu Dilakukan memberi anda gambaran keseluruhan kursus, menunjukkan aktiviti untuk setiap minggu, dan mencatat apa yang telah anda selesaikan.

Halaman profil memberikan ringkasan aktiviti anda sendiri, termasuk kursus anda dan sebarang komen yang anda buat. Kami akan memperluaskannya dengan papan tanda lebih lanjut untuk kursus dan petunjuk kemajuan anda.

Pembelajaran yang disokong oleh komuniti

Model bimbingan intensif tidak dapat digunakan untuk kursus percuma berskala besar, jadi kami perlu menawarkan sokongan dalam talian tanpa rangkaian tutor yang besar. Penyelesaiannya adalah dengan memanfaatkan kekuatan komuniti, di mana pelajar dapat memanfaatkan kemahiran mereka yang baru diperoleh dengan berkongsi pengetahuan mereka dengan rakan sebaya mereka.

Mengikuti pelajar lain adalah sebahagian dari sistem yang kuat yang kami bina yang akan membolehkan anda mengakui sumbangan yang baik dan mempromosikan orang yang menawarkan nasihat berguna, dan untuk mengembangkan reputasi anda sendiri. Dengan cara ini, kejayaan bukan hanya datang dari menyelesaikan tugas dan menyelesaikan kursus, tetapi juga memberi sumbangan kepada komuniti FutureLearn .

Pembelajaran sosial berskala besar

Semua pendekatan ini perlu bekerja dengan sejumlah besar pelajar agar komen tidak hanya melintas, dan reputasi dapat dibina dari masa ke masa. Itulah sebabnya kami memutuskan untuk membuat platform pembelajaran sosial berskala besar baru, menggunakan kepakaran dari The Open University, BBC, pereka media sosial, dan juga rakan FutureLearn kami. Ini kaedah belajar yang baru.

Nota

Pembelajaran yang dapat dilihat diilhamkan oleh karya John Hattie, untuk mengetahui lebih lanjut, lawati visible-learning.org.

Model sokongan masyarakat berasal dari karya Diana Laurillard mengenai kerangka perbualan untuk pembelajaran formal.

138409_photo-1522202176988-66273c2fd55f.jpg

Menggunakan FutureLearn

Pilih kursus

Lihat senarai kursus kami untuk mencari sesuatu yang ingin anda pelajari. Kami mempunyai kursus dalam pelbagai mata pelajaran dan selalu menambah lebih banyak. Kursus berbeza panjangnya. Kebanyakannya berumur enam hingga sepuluh minggu tetapi kami juga mempunyai beberapa kursus dua dan tiga minggu yang lebih pendek.

Baca ulasan kursus FutureLearn untuk melihat bagaimana pelajar lain menikmati pembelajaran dalam talian dengan FutureLearn .

Mungkin anda mungkin mahu menjemput rakan untuk mengambil bahagian dengan anda? Anda boleh melakukan ini melalui e-mel dan media sosial semasa anda bergabung.

Belajar secara percuma, naik taraf, atau beli Tanpa Had

Anda boleh memilih bagaimana anda belajar mengenai kursus pendek dalam talian kami. Inilah perbezaan antara belajar secara percuma, menaik taraf, dan membeli Tanpa Had:

Percuma

Akses ke kursus selama + 14 hari, tidak kira bila anda menyertai

Naik taraf

  • Akses ke kursus selama ia ada di FutureLearn
  • Akses ke ujian kursus jika ada
  • Sijil Pencapaian atau Penyata Penyertaan yang dicetak dan digital apabila anda layak

Tanpa had

  • Akses ke ratusan kursus dan ujian pendek dalam talian selama setahun
  • Sijil Pencapaian digital yang boleh dicetak pada semua kursus pendek setelah anda layak
  • Kebebasan untuk menyimpan kandungan mana-mana kursus yang telah anda perolehi Sijil Pencapaian digital
  • Fleksibiliti untuk menyelesaikan kursus pendek anda dalam masa anda sendiri dalam setahun

Perkenalkan diri anda

Semasa anda menunggu kursus dimulakan, anda boleh mengisi halaman profil anda supaya pelajar lain dapat mengetahui lebih banyak mengenai anda. Anda dapat mencari profil anda di menu di sebelah kanan atas skrin.

Kami akan menghantar e-mel kepada anda untuk memberitahu anda bila kursus bermula. Sekiranya anda sudah lama mendaftar, kami juga akan menghantar e-mel 'satu bulan lagi' untuk membantu anda membuat persiapan kursus.

Mulakan kursus

Setelah kursus bermula, pautan akan muncul di papan pemuka kursus Anda. Ini akan membawa anda ke senarai kursus 'Yang Perlu Dilakukan', yang akan menunjukkan apa yang perlu anda lakukan seterusnya.

Untuk melakukan

Kursus FutureLearn dibahagikan kepada beberapa minggu. Ini mengandungi pelbagai aktiviti yang harus anda selesaikan dalam seminggu, yang masing-masing dibina berdasarkan urutan langkah mudah, untuk membantu anda belajar. Setiap minggu diberi nama deskriptif, jadi anda selalu tahu apa yang diharapkan, dan anda bahkan dapat menavigasi di antara mereka, untuk melihat apa yang akan datang, atau mengejar awal dari awal jika anda terlambat memulakannya.

Video, audio dan artikel

Anda boleh belajar dengan menonton video, mendengar audio dan membaca artikel. Sebilangan besar langkah ini diikuti oleh kuiz pendek untuk membantu anda memastikan bahawa anda telah memahami.

Komen di margin

Setiap artikel, video atau audio mempunyai ruang untuk membolehkan pelajar memberi komen dan bertanya. Ini muncul di margin pada layar besar atau terungkap di bawah pada layar kecil.

Anda boleh membincangkan topik antara satu sama lain dan pendidik akan menawarkan panduan dan menjawab soalan. Tekan butang komen untuk menyertai perbualan.

Tandakan sebagai lengkap

Terdapat suis pada akhir setiap langkah yang membolehkan anda menandainya sebagai lengkap. Ini mengemas kini senarai 'Yang Harus Dilakukan', tetapi melepaskannya tidak menghalang anda untuk beralih ke langkah seterusnya. Sekiranya anda tidak pasti bahawa anda memahami sesuatu dengan betul, anda boleh meninggalkannya dan kembali kepadanya kemudian.

Perbincangan

Setiap kali, anda akan menemui langkah perbincangan, di mana anda akan diberi topik untuk dibincangkan dengan rakan pelajar. Bercakap mengenai idea adalah kaedah yang sangat baik untuk belajar dan menggabungkan maklumat, jadi cuba, walaupun anda menganggapnya menakutkan!

Aktiviti

Ingin mengetahui apa yang dibincangkan oleh semua orang sekarang? Pergi ke halaman aktiviti kursus untuk melihat soalan apa yang dapat anda bantu jawab dan topik mana yang sedang dibahaskan.

Balasan

Sebaik sahaja anda mula memberi komen, anda mungkin akan mendapat balasan daripada pelajar lain. Anda akan melihatnya di halaman balasan. Anda juga akan mendapat pemberitahuan e-mel supaya anda tidak terlepas balasan.

Ikut

Melihat seseorang yang membuat poin menarik dan mengemukakan soalan hebat? Tekan butang 'Ikuti' di halaman profil mereka dan anda boleh menyaring perbincangan untuk memasukkan orang yang paling anda minati. Sekiranya seseorang mengikuti anda dan anda mengikutinya, anda boleh belajar bersama.

Kuiz

Banyak aktiviti akan merangkumi kuiz, sebentar untuk berhenti sebentar dan periksa seberapa baik anda memahami perkara penting dari video atau artikel sebelumnya sebelum meneruskannya. Kuiz tidak dijaringkan, anda mendapat percubaan tanpa had pada setiap soalan dan kami memberi anda maklum balas dan petunjuk setiap perjalanan.

Ujian

Sekiranya anda meningkatkan kursus anda, anda akan dapat mengikuti ujian. Ujian berfungsi dengan cara yang sama seperti kuiz tetapi ujian dijaringkan dan terhad kepada tiga percubaan. Ini bergantung pada keseluruhan markah anda dan direka untuk menguji pengetahuan anda. Kami akan memberi anda tiga mata jika anda mendapat soalan tepat pada kali pertama, dua pada percubaan kedua anda dan satu pada ketiga.

Tugasan

Sebilangan besar kursus kami juga menawarkan anda peluang untuk membuat tugasan dan mendapatkan maklum balas daripada pelajar lain mengenai kursus ini. Setiap tugasan akan diberikan dengan arahan yang jelas tentang cara menulis atau membuat tugasan anda, serta memberi maklum balas yang membina kepada orang lain. Ini adalah peluang yang baik untuk mempraktikkan apa yang telah anda pelajari dan mendapatkan petua tentang cara meningkatkannya.

Menamatkan kursus

Setelah menamatkan kursus anda, jika anda telah menaik taraf dan memenuhi syarat untuk mendapatkan sijil, anda akan menerima sijil digital dan kemudian sijil bercetak untuk membantu anda menunjukkan pembelajaran anda.

Sekiranya anda belum menaik taraf, anda masih mempunyai peluang untuk menamatkan kursus ini. Sekiranya anda menaik taraf, anda akan dapat kembali dan menyelesaikan sebarang ujian untuk mendapatkan sijil.

Pilih kursus seterusnya

Pendidikan berjangkit: kami yakin bahawa anda akan menikmati pengalaman FutureLearn , anda telah mendaftar ke kursus lain sebelum yang pertama selesai!

Lokasi

  • London

    1-11 Hawley Crescent, , London

Soalan