
Sarjana Muda in
Sarjana Muda Pengurusan Hospitaliti dan Pelancongan Edith Cowan University

pengenalan
Kursus ini merangkumi aspek utama yang diperlukan untuk menguruskan perniagaan keramahan dan pelancongan yang pelbagai termasuk pemasaran, pengurusan kewangan, penyelidikan dan analisis perniagaan, dan pengurusan strategik.
Ia juga mempunyai unit khusus dalam pengurusan makanan dan minuman, pengurusan bahagian bilik, perancangan dan pembangunan pelancongan, ekopelancongan, pengurusan pengalaman perkhidmatan dan pengurusan acara.
Pelajar boleh membuat pengkhususan dengan fokus yang lebih mantap dalam pelbagai bidang, seperti pengurusan acara, pemasaran, pengurusan sumber manusia, dan perniagaan antarabangsa.
Industri perhotelan dan pelancongan adalah dinamik dan pantas, menyampaikan graduan dengan pelbagai pilihan kerjaya untuk dipilih, dan kursus ini memberikan pelajar pengetahuan dan kemahiran teoritis yang berfokus kepada industri untuk berjaya.
Graduan akan mendapat kecekapan penting dan perspektif profesional yang diperlukan oleh peringkat pertengahan dan kanan pengurusan dalam organisasi perhotelan dan pelancongan kontemporari.
Kemasukan Kursus
Keperluan Kemasukan Akademik (Band 3)
Semua pemohon mesti memenuhi syarat kemasukan akademik untuk kursus ini. ATAR yang menunjukkan atau dijamin adalah seperti yang diterbitkan (jika berkenaan) atau keperluan penerimaan akademik boleh dipenuhi melalui penyelesaian salah satu daripada yang berikut:
- AQF Cert IV;
- Berjaya menyelesaikan 0.25 EFTSL pengajian di peringkat sarjana atau lebih tinggi di pembekal pendidikan tinggi Australia (atau setaraf);
- Ujian Pengakuan Tertiary Khas; *
- Kursus Persiapan Universiti; *
- Kursus Orientasi Orang Asli; *
- Ujian Pengambilan Orang Asli Orang Asli; atau *
- Skim Penyertaan Berasaskan Pengalaman. *
* Maklumat lanjut boleh didapati di halaman penyertaan kursus Pengajian.
Untuk pelajar antarabangsa, keperluan termasuk keputusan sekolah menengah anda.
Keperluan Bahasa Inggeris (Band 3)
Keperluan kompetensi bahasa Inggeris dapat dipenuhi melalui penyelesaian salah satu daripada berikut:
- Tahun 12 Bahasa Inggeris ATAR / Kesusasteraan Inggeris ATAR gred C atau lebih baik atau setaraf;
- Ujian Pengakuan Tertiary Khas; *
- IELTS Akademik Keseluruhan skor minimum band 6.0 (tiada band individu kurang daripada 6.0);
- Berjaya menyelesaikan 1.0 EFTSL pengajian di peringkat sarjana atau lebih tinggi di UK, Ireland, AS, NZ atau Kanada;
- Kursus Persiapan Universiti;
- Kursus Orientasi Orang Asli; *
- Ujian Pengambilan Pelajar Orang Asli; *
- Diploma AQF, Diploma Lanjutan atau Ijazah Bersekutu;
- Berjaya menyempurnakan 0.375 EFTSL pengajian di peringkat sarjana atau lebih tinggi di pembekal pendidikan tinggi Australia (atau setaraf); atau
- Ujian, kursus atau program lain yang ditakrifkan di halaman Band Bahasa Inggeris.
* Maklumat lanjut boleh didapati di halaman penyertaan kursus Pengajian.
Pixabay / Peksel

Butiran Kursus
Ketersediaan semester
- Semester 1: Pelajar sepenuh masa di Joondalup
- Semester 2: Pelajar sepenuh masa di Joondalup
Struktur Kursus
Pelajar dikehendaki melengkapkan 16 Unit Teras. Ini akan disokong oleh program tambahan 8 unit, yang terdiri daripada unit Utama, atau Minor ditambah Elektif, atau dua orang Anak Kecil, atau 8 unit Elektif.
Tahun 1
Kod Unit | Tajuk Unit | Mata Kredit |
SBL1600 | Identiti Perniagaan dan Protokol | 15 |
HOS2500 | Pengurusan Perkhidmatan Makanan | 15 |
TSM2111 | Pengenalan kepada Hospitaliti dan Pelancongan | 15 |
MKT1600 | Prinsip & Amalan Pemasaran | 15 |
HOS2325 | Mengurus Pengalaman Perkhidmatan | 15 |
HOS2110 | Pengurusan Makanan dan Minuman | 15 |
Unit dari Program Tambahan | x 2 | 30 |
Tahun 2
Kod Unit | Tajuk Unit | Mata Kredit |
HOS2220 | Pengurusan Bilik-Bahagian | 15 |
TSM2202 | Pengenalan kepada Pengurusan Acara | 15 |
TSM2105 | Perancangan dan Pembangunan Pelancongan | 15 |
TSM3109 | Pelancongan Minat Khas | 15 |
HOS3211 | Pengurusan Kewangan Hospitaliti | 15 |
Unit dari Program Tambahan | x 2 | 30 |
Plus 1 unit dari: | ||
MAN2145 ^ | Pengurusan Sumber Manusia | 15 |
TSM3104 ^ | Pelancongan Kapal Pelayaran | 15 |
BUS3700 ^ | Lawatan Kajian Perniagaan | 15 |
Atau unit alternatif dengan kelulusan Kursus Penyelaras.
Tahun 3
Kod Unit | Tajuk Unit | Mata Kredit |
BUS3100 | Amalan Penyelidikan Perniagaan | 15 |
HOS3100 | Pengurusan Hospitaliti dan Pelancongan | 15 |
TSM3107 | Ekopelancongan | 15 |
Unit dari Program Tambahan | x 4 | 60 |
Plus 1 unit dari: | ||
FBL3501 ^ | Praktikum Perniagaan | 15 |
SBL3500 ^ | Permohonan Perniagaan Bersepadu | 15 |
Nota: Pendaftaran ke FBL3501 atau BUS3700 hanya dengan permohonan. Unit tidak ditawarkan setiap semester.
** Pelajar Kecil (MIBIOR) - Pelajar terpilih (hanya dengan permohonan) boleh mendaftar secara serentak dalam FBL3400 Business Internship 1 dan FBL3500 Business Internship 2 dalam bahagian Tahun 3 (Semester 1) mereka. Pelajar yang mendaftar di Pelatih Kecil (FBL3400 / FBL3500 = 60 mata kredit) akan melengkapkan unit pilihan bukan SBL3500 atau FBL3501.
^ Teras Opsyen
Majors yang boleh belajar di kursus ini
- Pengurusan acara
- Pengurusan Sumber Manusia
- Perniagaan Antarabangsa
- Pengurusan
- Pemasaran
Hasil Pembelajaran Kursus
- Akses, analisa dan kritikal menilai maklumat yang relevan untuk menyelesaikan masalah perniagaan yang mencabar secara sistematik.
- Memohon pengetahuan luas dan koheren kepada pelbagai situasi perniagaan, menggabungkan perspektif antarabangsa / global / budaya.
- Bekerjasama dengan berkesan dalam tetapan pasukan untuk menghasilkan hasil yang boleh diukur.
- Berkomunikasi pengetahuan, konsep dan nasihat perniagaan secara persuasif dan jelas dalam format bertulis dan lisan, menggunakan teknologi yang relevan.
- Menjana idea-idea kreatif untuk inovasi perniagaan yang memberi respons kepada peluang dan perubahan yang berterusan.
- Menggambarkan maklum balas dan kritikan prestasi sendiri untuk mengenal pasti dan merancang peluang untuk pembangunan.
- Nilai tingkah laku profesional dan / atau kewarganegaraan peribadi yang mencerminkan penghayatan hubungan antara etika perniagaan dan tanggungjawab sosial korporat.
Peluang kerjaya
Peluang kerjaya untuk graduan wujud dalam pelbagai bidang perniagaan dan perhotelan, termasuk syarikat pelancongan, agensi pelancongan, kapal pesiar, pusat pelawat, taman tema dan tapak tarikan pelancong, pusat konvensyen, syarikat acara, hotel dan pusat peranginan, restoran, kafe dan bar. Di dalam organisasi ini, peranan mungkin melibatkan aspek pengurusan lawatan dan lawatan tapak, hiburan, persidangan dan acara, perkhidmatan makanan dan minuman, jualan dan pemasaran atau pengambilan, latihan dan penyeliaan kakitangan.
Kemungkinan jawatan pekerjaan masa depan
Pengendali Pelancongan, Pengurus Pusat Pelawat, Pengurus Taman Tema, Penyelia Kapal Pesiar, Pengendali Eco-Pelancongan, Panduan Pelancongan, Pengurus Tarikan Pelancong, Pengurus Perjalanan dan Operasi Runcit, Penyelaras Acara, Penyelaras Persidangan.
Kemasukan
Kurikulum
Butiran Kursus
ketersediaan semester
- Semester 1: Belajar sepenuh masa di Joondalup
- Semester 2: Belajar sepenuh masa di Joondalup
Struktur Kursus
Pelajar dikehendaki melengkapkan 16 Unit Teras. Ini akan disokong oleh program tambahan 8 unit, yang terdiri daripada unit Major, atau Minor campur Elektif, atau dua Minor, atau 8 unit Elektif.
Tahun 1
Kod Unit | Tajuk Unit | Mata Kredit |
SBL1600 | Identiti Perniagaan dan Protokol | 15 |
HOS2500 | Pengurusan Perkhidmatan Makanan | 15 |
TSM2111 | Pengenalan kepada Hospitaliti dan Pelancongan | 15 |
MKT1600 | Prinsip & Amalan Pemasaran | 15 |
HOS2325 | Menguruskan Pengalaman Perkhidmatan | 15 |
HOS2110 | Pengurusan Makanan dan Minuman | 15 |
Unit daripada Program Tambahan | x 2 | 30 |
Tahun 2
Kod Unit | Tajuk Unit | Mata Kredit |
HOS2220 | Pengurusan Bilik-Bahagian | 15 |
TSM2202 | Pengenalan kepada Pengurusan Acara | 15 |
TSM2105 | Perancangan dan Pembangunan Pelancongan | 15 |
TSM3109 | Pelancongan Minat Khas | 15 |
HOS3211 | Pengurusan Kewangan Hospitaliti | 15 |
Unit daripada Program Tambahan | x 2 | 30 |
Ditambah 1 unit daripada: | ||
LELAKI2145 ^ | Pengurusan Sumber Manusia | 15 |
TSM3104 ^ | Pelancongan Kapal Pesiar | 15 |
BUS3700 ^ | Lawatan Sambil Belajar Perniagaan | 15 |
Atau unit alternatif dengan kelulusan Penyelaras Kursus.
Tahun 3
Kod Unit | Tajuk Unit | Mata Kredit |
BUS3100 | Amalan Penyelidikan Perniagaan | 15 |
HOS3100 | Pengurusan Hospitaliti dan Pelancongan | 15 |
TSM3107 | Ekopelancongan | 15 |
Unit daripada Program Tambahan | x 4 | 60 |
Ditambah 1 unit daripada: | ||
FBL3501 ^ | Praktikum Perniagaan | 15 |
SBL3500 ^ | Aplikasi Perniagaan Bersepadu | 15 |
Nota: Pendaftaran ke FBL3501 atau BUS3700 adalah melalui permohonan sahaja. Unit tidak ditawarkan setiap semester.
** Internship Minor (MIBIOR) – Pelajar terpilih (mengikut permohonan sahaja) boleh mendaftar secara serentak dalam FBL3400 Business Internship 1 dan FBL3500 Business Internship 2 dalam bahagian Tahun 3 (Semester 1) kursus mereka. Pelajar yang mendaftar dalam Internship Minor (FBL3400/FBL3500 = 60 mata kredit) akan melengkapkan unit elektif dan bukannya SBL3500 atau FBL3501.
^ Pilihan Teras
Peluang kerjaya
Peluang kerjaya
Peluang kerjaya untuk graduan wujud dalam pelbagai perniagaan perhotelan dan pelancongan, termasuk syarikat pelancongan, agensi pelancongan, kapal pesiar, pusat pelawat, taman tema dan tapak tarikan pelawat, pusat konvensyen, syarikat acara, hotel dan resort, restoran, kafe dan bar. Dalam jenis organisasi ini, peranan mungkin melibatkan pengurusan aspek lawatan dan lawatan tapak, hiburan, persidangan dan acara, perkhidmatan makanan dan minuman, jualan dan pemasaran atau pengambilan pekerja, latihan dan penyeliaan kakitangan.
Jawatan pekerjaan masa depan yang mungkin
Operator Pelancongan, Pengurus Pusat Pelawat, Pengurus Taman Tema, Penyelia Kapal Pesiaran, Operator Eko-pelancongan, Pemandu Pelancong, Pengurus Tarikan Pelancong, Pengurus Perjalanan Runcit dan Operasi Pelancongan, Penyelaras Acara, Penyelaras Persidangan.
Hasil Program
Hasil Pembelajaran Kursus
- Mengakses, menganalisis dan menilai secara kritis maklumat yang relevan untuk menyelesaikan masalah perniagaan yang mencabar secara sistematik.
- Gunakan pengetahuan yang luas dan koheren pada pelbagai situasi perniagaan, menggabungkan perspektif antarabangsa/global/budaya.
- Bekerjasama secara berkesan dalam tetapan pasukan untuk menghasilkan hasil yang boleh diukur.
- Berkomunikasi pengetahuan perniagaan, konsep dan nasihat secara meyakinkan dan jelas dalam kedua-dua format bertulis dan lisan, menggunakan teknologi yang berkaitan.
- Hasilkan idea kreatif untuk inovasi perniagaan yang bertindak balas terhadap peluang dan perubahan berterusan.
- Refleksi maklum balas dan kritikan prestasi sendiri untuk mengenal pasti dan merancang peluang untuk pembangunan.
- Menghargai tingkah laku profesional dan/atau kewarganegaraan peribadi yang mencerminkan penghargaan terhadap perkaitan antara etika perniagaan dan tanggungjawab sosial korporat.