Bagaimana untuk Buat Laman Web

Jika anda tidak pernah membina sebuah laman web sebelum dan anda tidak mempunyai kod atau reka bentuk pengalaman, ini adalah tempat untuk memulakan. Dalam projek ini, kita belajar bagaimana untuk membina sebuah laman web portfolio moden untuk desktop, tablet dan peranti mudah alih. Kita mulakan dengan asas HTML dan CSS sintaksis. Seterusnya, kita belajar bagaimana untuk membina laman web adat dengan sebuah galeri imej dan laman kenalan. Akhir sekali, kami berjalan melalui bagaimana untuk berkongsi laman web secara langsung di web.

Apa yang anda akan belajar

  • Bagaimana untuk menulis HTML asas
  • Bagaimana untuk gaya laman web dengan CSS
  • Bagaimana untuk membeli domain dan hosting
  • Bagaimana untuk memuat naik fail

Bermula HTML dan CSS

Dalam tutorial ini cepat, kami akan lihat satu contoh projek web akhir kita mensasarkan untuk membina. Kemudian, kita akan belajar bagaimana untuk kod elemen HTML pertama kami, yang akan membantu membentuk struktur laman web kami. Akhir sekali, kami akan selesaikan dengan menggayakan laman web kami dengan beberapa CSS mudah. Kedua-dua bahasa, HTML dan CSS, menjadi asas pembinaan asas mana-mana projek web.

HTML Pertama

HTML adalah bahasa komputer khas yang menerangkan struktur dokumen. Dengan HTML, kita boleh membina laman web yang mengandungi teks, imej, dan lain-lain jenis kandungan. Pertama, kita akan bermula dengan pelajaran sejarah yang cepat. Kemudian kami akan menggali ke dalam kemajuan terkini dalam HTML dengan mewujudkan struktur halaman yang mudah.

Mewujudkan kandungan HTML

Apabila membina laman web, ia adalah yang terbaik untuk menulis seberapa banyak struktur HTML yang mungkin sebelum beralih kepada CSS. Dalam amalan, anda akan bergerak ke belakang dan sebagainya antara HTML dan CSS, tetapi membina kebanyakan struktur pertama akan membuat proses yang lebih mudah. Mula-mula kita akan bermula dengan mewujudkan navigasi untuk laman web kami. Kemudian, kita boleh bergerak ke menstrukturkan galeri imej dan kandungan halaman lain. Akhir sekali, kita akan selesai dengan memasukkan fail CSS ke dalam halaman HTML kami.

CSS: Cascading Style Sheets

CSS adalah bahasa yang membolehkan kita untuk membuat reka bentuk yang disusun dengan baik dan cantik. Walaupun HTML menunjukkan struktur maklumat, CSS menerangkan bagaimana maklumat yang perlu dipaparkan dengan. Sebelum kita mula pengekodan CSS untuk laman web kami, kami akan meluangkan masa untuk belajar tentang sintaks CSS.

Menyesuaikan Warna dan Font

Warna di CSS memerlukan format berkod khas yang dipanggil perenambelasan. Mula-mula kita akan belajar tentang nombor perenambelasan dan kemudian kita boleh menggunakannya dalam nilai warna kami. Kemudian, kita akan belajar bagaimana untuk mencari fon berlesen serta bagaimana untuk memasukkan fon dalam laman web.

Styling Laman Web dan Navigasi

Teknik-teknik yang diperlukan untuk menggayakan sebuah galeri imej dan juga navigasi mendatar sebenarnya agak sama. Pertama, kita akan belajar bagaimana untuk gaya sekumpulan imej dan menukar mereka ke dalam baris dan lajur untuk galeri imej kami. Kemudian, kita akan menggunakan teknik CSS yang sama untuk membuat navigasi mendatar dari senarai tidak tertib.

Menambah Pages untuk Laman Web

Apabila beberapa laman web yang dikaitkan bersama, halaman yang menjadi kolektif dikenali sebagai laman web. Laman utama akan bertindak sebagai template untuk kedua-dua laman kenalan kami dan tentang laman. Dalam kedua-dua muka surat, kita akan mempelajari beberapa teknik CSS baru.

Responsive Web Design dan Ujian

laman web moden dibina dengan pengguna mudah alih dan desktop dalam fikiran. Dengan membina laman web kami dengan peratusan cecair (bukan piksel tetap), kami bermula dengan baik. Walau bagaimanapun, kita boleh menambah peraturan CSS khas yang dipanggil pertanyaan media untuk meningkatkan lagi pengalaman. Selepas menambah reka bentuk responsif, kami akan menguji tapak pada beberapa peranti.

Berkongsi laman web yang

Kami selesai pengekodan laman web kami dan kini tiba masanya untuk menggunakannya tinggal ke web supaya orang lain boleh melihatnya. Pertama, kita akan membeli domain dan hosting kami. Kemudian, kita akan menggunakan Protokol Pemindahan Fail (FTP) untuk meletakkan fail kami ke pelayan kami.

Debugging HTML dan CSS Masalah

Apabila mewujudkan laman web, kemahiran menyelesaikan masalah adalah penting. Pertama, kita akan belajar bagaimana untuk mengakses alat pemaju untuk mencari masalah dengan kod kami. Kemudian, kita akan berjalan melalui beberapa HTML dan CSS isu yang sama dan bagaimana untuk menetapkan mereka dengan cepat.

Guru

Nick Pettit

Nick adalah seorang guru di Treehouse dan pemaju permainan bebas. mengendalikan Twitter beliau adalah @nickrp.

Program diajar dalam:
English

Lihat 4 lagi program yang ditawarkan oleh Treehouse »

Kursus ini Online
Start Date
Pendaftaran Terbuka
Duration
Permintaan Maklumat
Sambilan
Sepenuh masa
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Pendaftaran Terbuka
Tarikh tutup permohonan

Pendaftaran Terbuka

Location
Tarikh tutup permohonan
End Date