Tenaga boleh diperbaharui untuk pembangunan mampan kursus dalam talian

Gaia Education

Penerangan Program

Baca keterangan rasmi

Tenaga boleh diperbaharui untuk pembangunan mampan kursus dalam talian

Gaia Education

"Tenaga Lestari - tenaga yang boleh dicapai, lebih bersih dan lebih cekap-kuasa peluang. Ia tumbuh ekonomi. Ia menyala rumah, sekolah dan hospital. Ia memberi kuasa kepada wanita dan masyarakat setempat. Dan ia membuka jalan keluar dari kemiskinan kepada kemakmuran untuk semua. " Tenaga Lestari PBB untuk Semua

s Tenaga adalah benang emas yang menghubungkan pertumbuhan ekonomi, peningkatan ekuiti sosial, dan persekitaran yang membolehkan dunia untuk berkembang maju. Pembangunan tidak mungkin tanpa tenaga, dan pembangunan mampan tidak mungkin tanpa tenaga yang mapan.

Program ini talian akan memberikan gambaran yang menyeluruh daripada tenaga boleh diperbaharui sebagai satu cara untuk membolehkan pembangunan mampan di peringkat global. Ia akan membentangkan kes bagaimana yang boleh diperbaharui tenaga mewakili pada masa yang sama satu keperluan alam sekitar dan peluang ekonomi.

Program ini menyokong Tenaga Lestari PBB untuk Semua inisiatif (SE4ALL), yang bertujuan untuk menyediakan akses sejagat kepada perkhidmatan tenaga moden; menaikkan kadar wang global peningkatan dalam kecekapan tenaga; dan bahagian tenaga boleh diperbaharui dalam campuran tenaga global.

Kursus ini bertujuan untuk meningkatkan keupayaan pembuat tempatan keputusan, tenaga / pegawai pembangunan mampan dan kakitangan lain untuk membuat keputusan yang di mana teknologi tenaga boleh diperbaharui akan memenuhi keperluan mereka sendiri atau keperluan negara-negara mereka, masyarakat, kampung-kampung atau kawasan kejiranan.

Melalui perbincangan tentang faedah utama dan kesesuaian untuk pelbagai aplikasi, bersama-sama dengan kajian kes yang banyak, program ini bertujuan untuk memberi gambaran keseluruhan pilihan teknologi bersih, selamat dan mampan untuk pembangunan dan menawarkan wawasan ke dalam pengurusan projek-projek tenaga boleh diperbaharui, dari skala kecil, melalui projek-projek utama.

Objektif Kursus

Kursus ini ditawarkan dengan kerjasama Universiti Strathclyde dan UNITAR, bertujuan untuk meningkatkan keupayaan pembuat tempatan keputusan, tenaga / pegawai pembangunan mampan dan kakitangan lain untuk membuat keputusan yang di mana teknologi tenaga boleh diperbaharui akan memenuhi keperluan mereka sendiri atau keperluan negara-negara mereka , masyarakat, kampung-kampung atau kawasan perumahan. Ia memberikan gambaran keseluruhan pilihan teknologi bersih, selamat dan mampan dan menawarkan wawasan ke dalam pengurusan projek-projek tenaga boleh diperbaharui, dari skala kecil, melalui projek-projek utama.

Pada akhir kursus ini peserta akan dapat:

 • Menentukan bagaimana boleh diperbaharui teknologi tenaga boleh membantu untuk memandu pembangunan mampan
 • Bincangkan peranan yang tenaga memainkan dalam memajukan Matlamat Pembangunan Lestari
 • Terangkan kebaikan dan keburukan yang berkaitan dengan pelbagai teknologi lestari dan bagaimana mereka boleh disepadukan
 • Memohon prinsip-prinsip asas untuk menentukan strategi tenaga yang boleh diperbaharui yang paling sesuai dalam keadaan tertentu
 • Bandingkan dan menilai model perniagaan yang berbeza dan kesesuaiannya untuk penyelesaian tenaga yang berbeza
 • Mengenal pasti dan menggunakan alat untuk mengatasi halangan-halangan mencapai matlamat tenaga lestari
 • Berkongsi amalan terbaik bagi komuniti mereka

Kandungan kursus

Modul 1 Peranan Tenaga dalam Masyarakat: Perspektif Global

Kepentingan tenaga kepada masyarakat dan untuk mencapai matlamat pembangunan. Kami akan membincangkan beberapa cara di mana tenaga mendokong kesihatan, pengeluaran makanan, pendidikan dan pertumbuhan ekonomi. Kami akan pergi untuk meneroka beberapa isu-isu global yang menjejaskan akses kepada dan penggunaan tenaga, termasuk perubahan iklim, kekurangan sumber dan permintaan yang semakin meningkat, semua yang adalah sangat penting kepada negara membangun. Akhir sekali, kita menentukan apa yang kita maksudkan dengan tenaga lestari dan menerangkan satu set prinsip yang masa depan tenaga yang mampan boleh dibina.

Modul 2 Memilih Penyelesaian Tenaga Lestari

Terperinci pengenalan kepada apa yang kita maksudkan dengan penyelesaian tenaga lestari dan beberapa teknologi utama yang relevan dari segi permintaan dan segi penawaran. Anda akan dipersembahkan dengan kaedah langkah demi langkah untuk memilih penyelesaian tenaga lestari yang paling sesuai untuk keadaan tertentu, merangkumi pemetaan sumber, penilaian geografi, audit infrastruktur dan kematangan pasaran permohonan.

Modul 3 Unsur-unsur Penyelesaian Tenaga Lestari

Keterangan unsur-unsur utama yang terdiri daripada sistem tenaga boleh diperbaharui termasuk jalan, lorong, penyimpanan dan pengedaran. Pertimbangan teknikal dan kekangan akan dibincangkan dan implikasi penggunaan tenaga boleh diperbaharui untuk aplikasi yang berbeza diterokai. Prinsip manfaat bersambung tempat pengeluaran dengan mata penggunaan juga dibincangkan dan kesesuaian penyelesaian diedarkan atau luar grid dibandingkan dengan penyelesaian berasaskan rangkaian. Strategi untuk membangunkan rangkaian peringkat tempatan, serantau dan negara telah dibincangkan dan kelebihan menjalankan disiasat demikian. Teknologi yang boleh digunakan untuk membolehkan rangkaian dalam persekitaran yang sering mencabar dijumpai di dalam negara-negara membangun diketengahkan.

Modul 4-7 akan mengikuti pola yang sama dengan satu sama lain. Masing-masing akan memberikan gambaran asas prinsip-prinsip asas teknologi tertentu sebelum pergi untuk membincangkan beberapa ciri-ciri tertentu dan pertimbangan yang mungkin berkaitan dari segi pemilihan teknologi. Ia akan membincangkan aplikasi yang mana teknologi itu mungkin sesuai, dengan merujuk kepada empat paksi utama pembangunan yang dinyatakan di dalam Modul 1, iaitu pengeluaran makanan, pendidikan, kesihatan dan pertumbuhan ekonomi. Modul ini akan menarik meluas kajian kes dari negara-negara membangun dan akan membuat rujukan jelas kepada Bidang Tindakan SE4All Sektor.

Modul 4 Tenaga Solar dan Penggunaannya

Technologies: photovoltaic solar (PV), tumpuan solar dan solar haba.

Modul 5 Bioenergy: Kesihatan dan Alam Sekitar

Modul 6 ANGIN: Technologies Kecil dan besar

Technologies: angin kecil, angin besar

Modul 7 Marine and Hydro Technologies

Technologies: Wave, pasang surut, hidro kecil dan besar hidro

Modul 8 Peranan Sektor Awam dan Swasta di Memastikan Pembangunan Rendah Karbon Energy Solutions

Pelbagai langkah dasar yang boleh diguna pakai oleh kerajaan bagi menggalakkan pelaburan dalam tenaga dan untuk merangsang peralihan ke arah penyelesaian yang mampan dibincangkan dalam modul 8. Potensi untuk menggabungkan syarikat swasta dan keusahawanan dengan tindakan kerajaan untuk mencapai matlamat pembangunan tenaga disiasat dan peluang untuk mengeksploitasi kepakaran dan kelebihan daya saing dalam tenaga mampan untuk membantu pertumbuhan ekonomi dibincangkan. Selain itu, model perniagaan yang berkenaan yang mungkin digunakan dan digalakkan dibincangkan rujukan membuat kepada contoh-contoh yang telah dibentangkan dalam Modul 4 - 7. Peranan pelaburan sektor swasta dibincangkan dan cara di mana ini mungkin ditambah dengan langkah-langkah sektor awam digariskan. Rujukan akan dibuat kepada Kawasan Tindakan Membolehkan dikenalpasti oleh SE4All.

d7

Metodologi

aktiviti pembelajaran adalah berdasarkan kepada dewasa bunyi UNITAR pembelajaran prinsip-prinsip pedagogi. Mereka diedarkan dalam apa-apa cara untuk memastikan pencapaian objektif pembelajaran dengan cara yang fleksibel: bahan-bahan pembelajaran memang boleh dirujuk dengan cara yang bukan linear untuk menyediakan peserta dengan tahap yang tinggi fleksibiliti dalam memilih kadar pembelajaran yang yang paling mencukupi kepada mereka. Oleh itu, peserta bertanggungjawab untuk pembelajaran mereka sendiri sepanjang kursus. pakar-pakar yang diiktiraf dari University of Strathclyde, pemimpin dunia dalam tenaga boleh diperbaharui, sederhana kursus. Setiap modul bertujuan untuk mengukuhkan kemahiran dan kefahaman peserta serta menyediakan mereka dengan peluang untuk rangkaian dan dialog dengan peserta lain, berkongsi negara pengalaman khusus dan amalan yang baik dalam isu-isu kemampanan.

bahan-bahan pembelajaran termasuk unsur-unsur berikut:

 • bahan bacaan asas (wajib) bertujuan untuk memahami konsep-konsep asas dan prinsip-prinsip hal perkara modul ';
 • bahan bacaan Lanjutan (pilihan) untuk peserta bersedia untuk belajar lebih lanjut mengenai topik ini;
 • pautan luar ke penerbitan berkaitan, laporan dan laman web;
 • Glosari istilah dan akronim sebagai bahan pembelajaran sokongan;
 • A papan perbincangan masyarakat (forum) akan membolehkan peserta untuk membincangkan topik yang dimulakan oleh moderator kursus dan untuk menghantar soalan, komen atau perbincangan baru.

Masa pembelajaran

masa pembelajaran dianggarkan kira-kira 5 jam seminggu. Ini termasuk masa belajar (kira-kira 3 jam / minggu) dan penyertaan dalam aktiviti-aktiviti kerjasama (kira-kira 2 jam / minggu). Masa yang khusus untuk aktiviti penilaian tidak diambil kira dalam anggaran ini.

Kursus Siap & Persijilan

Berjaya menyelesaikan kursus ini memerlukan peserta mencapai jumlah skor minimum 70% dan memberi hak kepada perakuan siap. Sijil penyertaan akan dikeluarkan kepada peserta yang mengambil semua latihan tetapi mencapai skor yang lebih rendah daripada 70%.

Aktiviti penilaian

Aktiviti penilaian disusun seperti berikut:

 • 8 kuiz wajib yang bertujuan untuk menilai kefahaman peserta mengenai kandungan kursus. 8 ujian sama sekali menguasai 50% daripada gred akhir.
 • Satu kajian kes di mana peserta boleh menggunakan pengetahuan mereka secara praktikal. Asas senario kajian kes mengambil sebagai asas penciptaan suatu draf rancangan tenaga lestari memberi tumpuan kepada rantau / negara peserta. Kajian kes mencakupi 50% daripada gred akhir.

Penonton sasaran

Kursus ini terbuka kepada mereka dalam perniagaan, bukan keuntungan, sektor awam dan akademik yang ingin memasang sistem tenaga boleh diperbaharui di kedua-dua kawasan bandar dan luar bandar atau membuat sumbangan mereka untuk mengurangkan pengeluaran karbon melalui kecekapan tenaga dan penggunaan sumber tenaga yang mapan. Kursus ini bertujuan untuk memberi perwakilan dengan pemahaman yang tinggi tentang isu-isu utama serta pandangan teknikal yang mencukupi untuk membolehkan mereka membuat keputusan tentang pilihan teknologi.

 • Pegawai Pembangunan Lestari
 • Pegawai tenaga
 • Pengurus Strategik Perancangan dan Perkhidmatan Alam Sekitar
 • Pegawai Perancang Komuniti
 • wakil Pihak Berkuasa Tempatan
 • Pembuat dasar dan pengawal selia
 • Pegawai pembangunan
 • Pegawai Pembangunan Ekonomi Sosial dan
 • Usahawan dan pemain sektor swasta yang ingin menilai peluang-peluang, membangunkan strategi

Keperluan teknikal

UNITAR mencadangkan perkakasan berikut dan perisian untuk mengambil kursus E-Pembelajaran kami:

 • Platform: Windows XP SP3, Vista sp2, Windows 7 SP1, MacOS X
 • Perkakasan: 2 GB RAM dan lebih tinggi untuk Vista dan Windows 7
 • Perisian: Microsoft Word, Microsoft Excel, Microsoft Powerpoint dan Adobe Acrobat Reader (boleh dimuat turun secara percuma di adobe.com)
 • Pelayar: Internet Explorer 10, Chrome; Safari (sila ambil perhatian bahawa ia adalah disyorkan untuk mengemas kini pelayar web anda sebelum mengambil kursus ini)
 • Sambungan Internet: 128kbps dan lebih tinggi
 • Nota: JavaScript, pop-up & cookies mesti diaktifkan

Maklumat lanjut

Program ini bermula pada 12 September untuk tempoh 8 minggu. Ia akan melengkapkan peserta dengan kefahaman dan kebolehan untuk menjadi lebih yakin dalam bidang penting ini.

Yuran kursus ialah £ 350.

This school offers programs in:
 • English
Gaia Education
Tempoh & Harga
This course is Online
Start Date
Tarikh mula
Sept. 2019
Duration
Tempoh
Sambilan
Sepenuh masa
Price
Harga
350 GBP
Locations
United Kingdom - Forres, Scotland
Tarikh mula : Sept. 2019
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Dates
Sept. 2019
United Kingdom - Forres, Scotland
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat