Siswazah dalam Sistem Maklumat Sosial

Umum

Penerangan Program

Matlamat MSc dalam Sistem Maklumat Sosial adalah untuk membantu pelajar mengembangkan kemahiran yang diperlukan untuk memahami dan meningkatkan interaksi antara orang, maklumat dan teknologi. Untuk mencapai matlamat ini, Program ini mengajarkan teori, prinsip dan amalan yang baik, bukan hanya dari sains komputer dan sains maklumat tetapi juga dari sains sosial.

Khususnya, program pasca siswazah mempunyai misi utamanya:

 • Penyelidikan mengenai reka bentuk dan analisis sistem maklumat sosial dengan penekanan pada teknologi yang mereka dukung
  • Kerjasama antara pengguna akhir, contohnya. wiki, perisian sumber terbuka / sumber terbuka
  • Perisikan kolektif, cth. forum dan koleksi kandungan sumbangan pengguna
  • Interaksi sosial, mis. laman rangkaian sosial - Facebook, Twitter, dll.
  • Pengkomputeran manusia, mis. pekerjaan penyumberan luar (crowdsourcing)

Penyelidikan mengenai penggunaan sistem maklumat sosial dan impak mereka terhadap pengalaman manusia, mis. bagaimana mereka mempengaruhi hubungan kita, cara kita berkomunikasi, bekerja, belajar, bersenang-senang, dan lain-lain. Menyediakan pelajar dengan latihan yang diperlukan untuk menjadi profesional TI yang berjaya, yang sentiasa berubah. Menggalakkan pendekatan sosio-teknikal untuk mengkaji sistem maklumat, yang menganggap sistem maklumat terdiri daripada komponen teknikal dan sosial, yang berinteraksi dan saling bergantung. Menyediakan graduan yang efektif dan beretika pengguna, pereka dan / atau penganalisis sistem maklumat sosial

Program ini bertujuan untuk:

 • Profesional dari semua sektor yang perlu belajar menggunakan sistem maklumat sosial dan bagaimana mereka terlibat dan berinteraksi dengan orang ramai.
 • Para profesional teknologi maklumat yang ingin memperbaiki cara organisasi mereka bekerja adalah berkongsi maklumat dengan pekerja, rakan sekerja dan pelaku sosial yang lain.
 • Graduan program teknikal yang perlu meneliti "sampingan sosial" sistem maklumat.
 • Pemaju web dan pereka web yang ingin memahami tingkah laku manusia dan motivasi manusia, yang akan mempengaruhi bagaimana sistem maklumat mereka sedang berkembang atau berkembang akan menjadi sama ada mereka akan berjaya atau tidak.
 • Profesional yang ingin menganalisis penggunaan sistem maklumat sosial (contohnya kandungan yang menyumbang pengguna) untuk belajar dari orang awam untuk tujuan pemasaran dan / atau risikan perniagaan.
 • Warga yang berminat untuk membangunkan sistem maklumat generasi akan datang yang dapat membantu memperbaiki dunia yang kita hadapi.
 • Usahawan Bekerja Sendiri
 • Penyelidik di semua peringkat

Struktur Program

Sarjana dan Sarjana Sains (MSc) dikehendaki memantau dan berjaya menguji enam (6) semester Tesis dan Tesis Sarjana .

Pelajar, di bawah pengawasan dan bimbingan guru, diperlukan untuk menyediakan dua (2) tugasan bertulis dan selepas memperoleh markah yang diperlukan, mereka diberi hak untuk mengambil bahagian dalam peperiksaan akhir.

Setiap pelajar boleh memilih sehingga 30 ECTS setiap semester. Pilihan 30 ECTS semester bersamaan dengan kehadiran sepenuh masa manakala kurang dari 30 ECTS dianggap paruh waktu.

Semasa tahun pertama pengajian, para pelajar menghadiri empat (4) tahun pengajian. (wajib) Program ini. Pemilihan arah akan berlaku pada awal kursus.

Semasa pelajar tahun kedua menghadiri dua lagi kursus wajib (2), satu (1) biasa untuk kedua-dua kursus akademik (Analisis Rangkaian Sosial) dan satu (1) kursus. pengkhususan. Juga pada tahun kedua disertasi sedang disediakan. Pelajar boleh menghadiri Tesis selepas menyelesaikan empat (4) tesis wajib. tahun pertama.

Disertasi dijangka 1) menyumbang pengetahuan baru kepada penyelidikan mengenai Sistem Maklumat Sosial dan / atau 2) menyumbang pengetahuan ke tahap yang lebih banyak digunakan (misalnya dengan merancang / melaksanakan sistem atau kaedah).

Arah Akademik:

Setiap pelajar boleh mengikuti salah satu dari dua (2) arahan akademik berikut:

 • Analisis Sistem Maklumat Sosial
 • Reka Bentuk Sistem Maklumat Sosial

Kursus Teras Tahun 1 Pengajian

ID Kod Tajuk
KPS 514 Maklumat Sistem Sosial (semester 1)
KPS 510 atau
KPS 516
Teknologi web atau
Pemrograman Sains Sosial
(Semester 1 - Pilihan antara KPS 510 dan KPS 516)
KPS 513 Metodologi Penyelidikan Empirikal (semester 2)
KPS 524 Pengkomputeran Sosial (semester ke-2)

Tahun Kedua

Arah - Analisis Sistem Maklumat Sosial

ID Kod Tajuk
KPS 611 Analisis Media Web dan Sosial (Semester 3)
KPS 522 Analisis Rangkaian Sosial (semester 4)
KPS 701A Tesis Sarjana (10 ECTS - Paruh waktu)
KPS 701B Tesis Sarjana (20 ECTS - Paruh waktu)
ID Kod Tajuk
KPS 612 Komuniti Digital dan Rekabentuk (semester 3)
KPS 522 Analisis Rangkaian Sosial (semester 4)
KPS 701A Tesis Sarjana (10 ECTS)
KPS 701B Tesis Sarjana (20 ECTS)

Keperluan kemasukan

 • Memegang ijazah dari institusi universiti yang diiktiraf.
 • Pengetahuan yang sangat baik dalam bahasa Inggeris dan sebahagian besar bibliografi adalah dalam bahasa Inggeris.
 • Kemahiran komputer yang baik.

Memanfaatkan Judul Pengajian

Graduan boleh bekerja sama ada secara praktikal atau peringkat penyelidikan teoretikal menggunakan pengetahuan khusus yang ditawarkan di kedua-dua arah. Majikan yang mungkin:

 • Pereka Laman / Pereka Komuniti Digital (Pereka laman web / pereka komuniti dalam talian)
 • Pengurus Projek
 • Strategi strategi komunikasi web / mudah alih
 • Pengurus kandungan / maklumat
 • Penganalisis Maklumat / Pakar Perisikan Perniagaan / Pakar Penyelidikan Pemasaran (Penganalisis Maklumat)
 • Pakar perkhidmatan maklumat
 • Usahawan yang bekerja sendiri

Permohonan

Aplikasi hanya boleh dikemukakan secara elektronik melalui laman web FSSY di pautan berikut https://applications.ouc.ac.cy/admissions?sap-language=EN#

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

As the second public University, established in 2002, the Open University Cyprus (OUC) aims to fill an important gap in the Cypriot higher education system, offering accredited distance learning degre ... Baca lebih lanjut

As the second public University, established in 2002, the Open University Cyprus (OUC) aims to fill an important gap in the Cypriot higher education system, offering accredited distance learning degrees at all levels (undergraduate, master and doctoral). Building on its origins as the country’s only University dedicated to distance education, OUC is growing quickly in academic stature and overall reputation. Today’s challenging realities have widened OUC’s horizons, helping to bring Cyprus near towards its strategic goal: to be established as a regional educational and research center and hub for international scholars and students alike in the Eastern Mediterranean basin. Baca Ringkas