Siswazah dalam Komunikasi dan Kewartawanan Baru

Umum

Penerangan Program

Strategi, Komunikasi Taktik, dan dalam Dunia Hyper-Komunikatif.

Berkomunikasi, rangkaian, menerbitkan: tiga amalan yang penting untuk kehidupan, pembangunan dan kejayaan dalam dunia komunikasi hiperaku. Sebuah dunia di mana nilai, imej dan kedudukan masing-masing dari kita, terutamanya dalam bidang profesional, ditentukan dengan cara yang tepat dan berkesan kita mengamalkan seni dan teknik komunikasi, rangkaian dan penerbitan, merumuskan strategi komunikasi dan melaksanakan taktik, Media yang baru dan sentiasa berubah.

Program Siswazah dalam Komunikasi dan Kewartawanan Baru Universiti Terbuka Cyprus menanggapi keperluan yang sangat penting untuk pengetahuan dan keberkesanan dalam Media dan pembangunan komunikasi strategik dan taktik, menggabungkan kedalaman teoritis dengan latihan praktikal yang diperlukan.

Tujuan utamanya adalah untuk memberikan pengetahuan yang berharga dan berharga dalam komunikasi, rangkaian dan penerbitan - yang diperkaya, iaitu versi kewartawanan baru. Media asas adalah pendidikan dan strategi media, taktik dan kaedah komunikasi, yang merangkumi semua aspek yang kita sebut komunikasi manusia, baik pada skala mikro dan makro.

Hasilnya adalah latihan vokasional, pemberdayaan dan kemajuan pelajar, menyediakan peluang dan prospek baru di pasaran dan di tempat kerja, serta di semua bidang kewujudan sosialnya.

Saya mengikutinya kerana saya menikmati keistimewaan dan faedah yang unik dari pembelajaran jarak jauh moden yang diiktiraf dan sah, seperti:

 • Saya boleh belajar dan menyertai secara fleksibel pada platform program pada setiap masa di masa lapang saya, serta pada panggilan telefon yang dijadualkan - atas permintaan - pada waktu malam atau pada hari Sabtu atau Ahad.
 • Untuk peperiksaan akhir sahaja, saya boleh memilih, bergantung di mana saya tinggal, antara pusat ujian Athens, Thessaloniki, Heraklion, Crete dan Nicosia atau Limassol.
 • Saya sedang mengkaji lidah saya.
 • Unit Tematik saya hanya berharga 675,00 € .

Nota Penting: Diploma Komunikasi PPC dan Kewartawanan Baru diiktiraf oleh DOATAP, dianugerahkan sebagai kelayakan tambahan dan diiktiraf di tempat kerja dalam pendidikan rendah dan menengah kerana ia dianggap relevan dengan tugas mengajar mereka yang mengambil bahagian dalamnya.

Pada masa yang sama, sebagai pelajar / pelajar PPC, sama ada profesional atau sebaliknya, saya memperkuat kedudukan saya di dunia moden seperti:

 • Saya memahami prinsip-prinsip asas mengenai komunikasi dan kewartawanan baru.
 • Saya mendapat maklumat berharga mengenai alat dan media baru.
 • Saya dilatih untuk membuat alasan dengan betul, tetapi juga untuk menegaskan apa yang saya menerbitkan atau menghantar.
 • Saya belajar untuk berkomunikasi, membuat rangkaian dan menerbitkan lebih banyak kaedah, lebih pantas dan lebih berjaya.
 • Saya memahami nilai itu dan mengamalkan peranan baru seorang usahawan "usahawan" yang bekerja secara autonomi dalam pasaran buruh dan meningkatkan potensi profesional saya.
 • Saya menakluk keupayaan untuk merangka strategi dan taktik yang sesuai dan berkesan yang menyumbang kepada kejayaan matlamat saya dalam setiap bidang tindakan sosial (mikro atau makro)

Kepada siapa ia ditangani

Program ini terbuka kepada semua orang yang:

 • Mereka menyedari dan mengenali nilai komunikasi, rangkaian dan penerbitan yang berkesan.
 • Mereka berusaha mengenali dan menggunakan Media Baru dan Berkembang yang lebih baik.
 • Mereka memahami kepentingan perancangan metodis komunikasi strategik dan taktikal tanpa mengira bidang dan bidang tindakan dan interaksi.
 • Mereka mahu meningkatkan keupayaan mereka untuk membuat alasan, memujuk dan menyampaikan mesej mereka dengan berkesan.

Lebih khusus lagi, Komunikasi PPC dan Kewartawanan Baru adalah alat yang diperlukan untuk profesional di sektor awam atau swasta yang mencari:

 • Untuk memperoleh pengetahuan dan kemahiran baru dalam bidang dan media komunikasi, rangkaian dan penerbitan baru, mengukuhkan kedudukan mereka dan mencapai pertumbuhan profesional yang lebih cepat.
 • Menguasai seni membentuk strategi dan taktik yang relevan dalam semua bidang aktiviti mereka, iaitu pekerja, penyelia, ibu bapa, warganegara, dll.
 • Memahami dan belajar bekerja dengan konsep moden usahawan-usahawan dan komunikasi, perangkaian dan pakar penerbitan.
 • Memperkukuhkan kehadiran, imej dan identiti organisasi yang mereka represent dan produk / perkhidmatan yang mereka urus.

Akibatnya, PPA sangat bermanfaat kepada perunding komunikasi, wartawan, pengurus komunikasi, pengarah pemasaran, pengurus jenama, pengiklan, PR, pengurus media sosial, guru dan guru yang ingin dilatih dalam strategi media dan komunikasi. Sementara itu, pada masa yang sama, ia boleh menjadi cara untuk memperbaiki kehidupan sosial dan pekerjaan mana-mana warganegara yang sedar, tanpa mengira profesion.

Struktur Program

PPA mempunyai dua arah: Komunikasi dan Kewartawanan Baru .

Tahun pengajian akademik pertama adalah kursus bersama dalam kedua-dua arah, dan empat tema wajib ditawarkan: A. Dunia Kontemporari: Perjanjian Politik , B. Dunia Kontemporer: Perjanjian Sosial (wajib) , C. Memahami Media: Berita dan D. Memahami Media: Kesan sambil memperdalam Metodologi Penyelidikan dan kebiasaan asas dengan Media dan Media Sosial.

Tahun akademik kedua menggabungkan perkara biasa dengan susulan yang dipilih. Pelajar pascasiswazah MSS menghadiri dua kursus wajib di kedua-dua arah. orientasi praktikal dan dua remaja. orientasi praktikal, pemilihan. Pada masa yang sama, ia sudah biasa dengan kedua-dua media baru dan teknologi media sosial yang sedia ada serta dengan yang dijangka akan muncul dalam masa terdekat .

Reka bentuk

Untuk menamatkan MSS, pelajar siswazah haruslah diperiksa dengan jayanya dalam 8 unit tematik setiap arah: Enam. pemantauan wajib penyelidikan, kandungan teoretikal dan praktikal, dan dua atau Tesis Sarjana.

Arah: HUBUNGI Arah: Kewartawanan Baru
Arah: Kewartawanan Baru
Mandat Bersama Pemantauan Tema:
EDM511: Dunia Moden: Perjanjian Politik (semester musim sejuk)
ΕΔΜ521: Dunia Moden: Perjanjian Sosial (semester musim semi)
ΕΔΜ521: Dunia Moden: Perjanjian Sosial (semester musim semi)
EDM522: Memahami Media: Kesan (Spring Semester)
Tahun Kedua
Tema pemantauan wajib:
EDM611: Teori Asas Komunikasi (Semester Musim Sejuk) EDM613: Kerangka dan Seni Kewartawanan Baru (Musim Semi Musim Sejuk)
ΕΝΜ621: Komunikasi Strategik (semester musim bunga) ΕΔΜ623: Cabaran Digital Kewartawanan Baru (semester musim bunga)
Dua Pilihan Tema:
EDM612: Strategi Kreatif dalam Komunikasi Digital (semester musim sejuk, pilihan) EDM614: Digital Storytelling (Pemilihan Semester Musim Sejuk)
EDM622: Pemasaran dan Komunikasi (pemilihan semester musim bunga) EDM624: Pengeluaran Kandungan Digital (Spring Semester Selection)

atau

EMN 701: "Tesis Sarjana" dalam dua semester

Bagi pelajar pascasiswazah yang sedia ada, maklumat tentang korespondensi Program sebelumnya kepada yang baru boleh didapati di sini.

Kursus Kedua, Ijazah Kedua

Dengan inovatif "Arah Kedua, Ijazah Kedua", APKY dan PPC "Komunikasi dan Kewartawanan Baru" membolehkan graduan, pelajar sedia ada dan masa depan memperoleh ijazah kedua dalam komunikasi dan kewartawanan.

Memimpin jalan di dunia akademik Cyprus dan Greece, LCP dan MPA ini menawarkan peluang kepada pelajar yang telah berjaya menyelesaikan program pascasiswazah sehala (Komunikasi atau Kewartawanan) untuk menghadiri kuliah semester empat semester mereka yang panjang , dan memperoleh ijazah kedua. Dengan memberi tumpuan kepada latihan profesional yang tinggi para pelajar, program pascasarjana itu bertujuan untuk menyediakan semua kelayakan akademiknya kepada lulusannya sehingga, setelah memasuki pasar tenaga kerja, mereka akan memiliki pengetahuan komprehensif dalam kedua bidang dan kelebihan perbandingan yang kuat.

Cara Mengajar

Dengan sepenuhnya memanfaatkan keupayaan teknologi pembelajaran jarak jauh, tidak mengabaikan kepentingan hubungan peribadi dalam pendidikan konvensional dan memahami program pembelajaran sepanjang hayat yang sibuk para pelajar, PPC "Komunikasi

Pengajaran juga disokong oleh bahan elektronik dalam talian (ceramah dan lain-lain) dan aktiviti pengajaran yang bertujuan untuk menyerap kefahaman bibliografi dan familiarization dengan keupayaan media sosial untuk komunikasi yang fleksibel dan berkesan.

Pada masa yang sama, jurang dalam hubungan fizikal antara pelajar dan guru, malangnya tidak hadir dari pembelajaran jarak jauh, selain daripada mesyuarat dalam talian yang disebutkan di atas, juga diliputi oleh #retreat tahunan, pertemuan tiga hari pelajar - guru pada permulaan akademik tahun ini, di mana pandangan tentang isu-isu yang berkaitan dengan subjek kognitif MSS ditukar, manakala pelajar dan guru mempunyai peluang untuk membentangkan dan membincangkan pemikiran mereka, bertujuan untuk saling memahami dan menggalakkan komunikasi dan kerjasama semua yang terlibat.

Akhirnya, pengalaman mengajar dilengkapi dengan pelajar praktikal. Pengalihan ilmu juga melalui organisasi tindakan selari dalam PPA, seperti penerbitan artikel dan akademik kertas dalam jumlah kolektif, buku, laman web www.dimosiografia.com dan jurnalistik jurnalisme (dengan kerjasama Columbia Journalism Review) , menganjurkan bengkel dan perbincangan terbuka dan mengambil bahagian dalam persidangan akademik dan pertandingan di mana para pelajar secara aktif mengambil bahagian dalam pengeluaran, organisasi dan komunikasi. MPA juga menawarkan peluang, seperti usaha berterusan penyelidikan pelajar dan penyertaan dalam projek berasaskan pasaran di Advanced Media Institute , Penyelidikan Gunaan dalam Komunikasi dan Kewartawanan, dengan tujuan membiasakan wartawan dan wartawan dengan kehidupan harian profesional mereka. penasihat komunikasi dan hubungan pelajar dengan calon majikan dan rakan sekerja.

Syarat untuk menyertai program ini

Khususnya untuk Komunikasi PPC dan Kewartawanan Baru dan untuk kejayaannya, pihak berkepentingan semestinya mempunyai:

 • Ijazah Sarjana Muda dalam AE tanpa mengira arah.
 • arahan yang sangat baik bahasa Inggeris, dan pelajar akan diperlukan untuk mengakses dan Bahasa Inggeris-bahasa kesusasteraan saintifik.
 • Pengetahuan yang sangat baik tentang navigasi PC dan Internet.
 • Pengertian asas dengan Media dan media sosial .
 • Komputer mudah alih dengan sambungan internet, fon kepala dan mikrofon, kerana mereka akan secara aktif mengambil bahagian dalam teleconference.
 • Smartphone, kerana mereka akan dijemput untuk menggunakannya sebagai sebahagian daripada proses latihan.

Unit Kredit Eropah - ECTS (klik di sini untuk mendapatkan maklumat)

Kemudahan kredit yang menggunakan Komunikasi PPC dan Kewartawanan Baru adalah Standard Sistem Pemindahan dan Pengumpulan Kredit Eropah (ECTS). Pelajar perlu mengumpul 120 ECTS . Setiap VHS bersesuaian dengan 15 ECTS , manakala satu ECTS sepadan dengan 25 hingga 30 jam beban kerja.

Permohonan

Aplikasi hanya boleh dikemukakan secara elektronik melalui laman web FSSY di pautan berikut: https://applications.ouc.ac.cy/admissions?sap-language=EN

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

As the second public University, established in 2002, the Open University Cyprus (OUC) aims to fill an important gap in the Cypriot higher education system, offering accredited distance learning degre ... Baca lebih lanjut

As the second public University, established in 2002, the Open University Cyprus (OUC) aims to fill an important gap in the Cypriot higher education system, offering accredited distance learning degrees at all levels (undergraduate, master and doctoral). Building on its origins as the country’s only University dedicated to distance education, OUC is growing quickly in academic stature and overall reputation. Today’s challenging realities have widened OUC’s horizons, helping to bring Cyprus near towards its strategic goal: to be established as a regional educational and research center and hub for international scholars and students alike in the Eastern Mediterranean basin. Baca Ringkas