Objektif utama Program Sistem Tenaga Angin adalah peningkatan kapasiti dalam bidang tenaga angin untuk penyelidikan dan industri dengan pengalaman penyelidikan tenaga angin yang dijalankan oleh persekutuan pendidikan yang unik: Universiti Kassel , universiti terkemuka Jerman untuk kemapanan serta Fraunhofer Institute untuk Tenaga Angin dan Teknologi Tenaga , sebahagian daripada institut penyelidikan utama Eropah FRAUNHOFER .

Mempelajari Sistem Tenaga Angin di Kassel sangat fleksibel: Kami mendidik orang ramai dalam tahap pendidikan yang lebih tinggi dalam skop yang berbeza dan dalam beberapa bidang kompetensi. Oleh itu, selain mengkaji program induk lengkap M.Sc. Sistem Tenaga Angin , juga tujuh Sijil Pengajian Lanjutan yang ditawarkan. Sijil ini membolehkan peserta kami mengkaji sijil tertentu dengan tumpuan yang berbeza terhadap sistem tenaga angin.

Kaedah dan inovasi teknologi akan dibangunkan berorientasikan masalah dalam pembelajaran aliansi dengan industri dan dengan memberi tumpuan kepada contoh praktikal berhampiran dengan projek penyelidikan FRAUNHOFER . Modul asas konkrit dan praktikal dan mod pengkhususan individu adalah sebahagian daripada kurikulum berorientasikan pelajar.

Gambaran Keseluruhan Sijil

 • Jenis kursus: Kursus pembelajaran dalam talian
 • Kelayakan: Sijil Univerisiti Kassel, Jerman, dengan kerjasama Fraunhofer Institute for Energy Economics and Energy System Technology (IEE)
 • Tarikh: Seminggu musim permohonan permohonan semester: 1 Oktober
 • Bahasa arahan: Bahasa Inggeris
 • Kandungan kursus:
  • Modul 1: Asas Sains Berorientasikan Sains Sistem Tenaga Angin
  • Modul 2: Kejuruteraan Elektrik Sistem Tenaga Angin
  • Modul 3: Sistem Tenaga Angin Komputasi
  • Modul 4: Integrasi Kuasa Angin dalam Sistem Bekalan Elektrik
  • Modul 5: Mekanik Fluida Sistem Tenaga Angin
  • Modul 6: Mekanik Struktur Sistem Tenaga Angin
  • Modul 7: Sistem Penukar Tenaga Angin
 • Bagaimana kursus dianjurkan: 100% dalam talian; semua sijil mempunyai skop sebanyak 30 kredit.
 • Keperluan kemasukan: Keperluan kemasukan minimum adalah Ijazah Sarjana Muda, diploma atau ijazah yang setara dalam sains semula jadi dan kejuruteraan yang berkaitan (180 kredit)
 • Yuran kursus: € 6,000 setiap sijil
 • Maklumat tambahan: Semua modul sijil diakreditasi oleh ASIIN.

Modul 1: Asas Sains Berorientasikan Sains Sistem Tenaga Angin

Sijil 'Dasar-dasar Sains Berorientasikan Sistem Tenaga Angin' menyediakan pengetahuan asas yang kuat untuk memahami transformasi tenaga angin secara ekonomi dan ekologi dan untuk mereka bentuk turbin angin atau komponen turbin angin di luar kejuruteraan angin. Selain penambahbaikan asas pengetahuan kejuruteraan asas, sijil ini juga berfungsi sebagai asas bagi lebih banyak sijil yang berorientasikan teknikal atau metodologi atau untuk mengkaji 'M.Sc. Program Sistem Tenaga Angin.

Modul 2: Kejuruteraan Elektrik Sistem Tenaga Angin

Perakuan ini 'Kejuruteraan Elektrik Sistem Tenaga Angin' dengan komponen utama sistem elektrik. Isu seperti bagaimana untuk merekabentuk, mengawal dan mengendalikan sistem elektrik dalam penukar tenaga angin akan dirawat. Dalam konteks ini soalan dijawab mengenai cabaran teknikal dan syarat sempadan untuk reka bentuk dan bagaimana pertukaran dengan kereta api memandu dan sistem penukar tenaga angin keseluruhan dan ladang angin.

Penting: Pengetahuan asas dalam Matlab dan kejuruteraan kawalan (Regelungstechnik) adalah disyorkan. Modul Kejuruteraan Elektrik harus diberikan pada permulaan perakuan.

Modul 3: Sistem Tenaga Angin Komputasi

Mempelajari sijil 'Sistem Tenaga Angin Komputasi' memerlukan kejayaan menyiapkan sijil 'Dasar-dasar Sains Berorientasikan Sistem Tenaga Angin'. Ia memberikan pengetahuan yang mendalam mengenai kaedah pengiraan yang digunakan untuk analisis statik dan dinamik penukar tenaga angin dan angin dan aliran air di sekeliling pakar. Matlamat sijil bukan sahaja untuk membolehkan jurutera menggunakan pakej perisian komersil sedia ada mekanik struktur dan bendalir dengan cara yang canggih sebagai asas untuk prognosis yang boleh dipercayai dari tingkah laku mekanikal turbin angin tetapi juga untuk meningkatkan kualiti kaedah berangka dan membangunkan lebih banyak model realistik sistem tenaga angin. Aspek-aspek ini adalah bahan asas bagi pengoptimuman kejuruteraan turbin angin yang canggih dan reka bentuk inovatif masa depan mereka dengan kecekapan tenaga yang lebih tinggi, seumur hidup, tahap penggunaan kapasiti dan keteguhan yang berkaitan dengan kes-kes beban yang melampau.

Modul 4: Integrasi Kuasa Angin dalam Sistem Bekalan Elektrik

Turut turunnya kuasa angin dan penghasilan kuasa angin yang lebih terdesentralisasi memerlukan penyelesaian yang kompleks untuk integrasi grid yang berjaya. Sijil 'Integrasi Kuasa Angin dalam Sistem Bekalan Elektrik' memberi anda kesempatan untuk mengkaji isu semakin penting penyepadukan kuasa angin ke dalam sistem bekalan kuasa. Sijil ini memberi tumpuan kepada halangan teknikal, pentadbiran dan undang-undang dan cabaran yang perlu dipertimbangkan untuk penyepaduan kuasa angin yang berjaya dan tenaga boleh diperbaharui dan teknologi konvensional yang lain ke dalam grid.

Modul 5: Mekanik Fluida Sistem Tenaga Angin

Mempelajari sijil 'Mekanis Fluida Sistem Tenaga Angin' akan memberikan pengetahuan yang mendalam tentang matematik peringkat sarjana dan mekanik fluida serta kaedah pengiraan yang digunakan untuk analisis mekanikal bendalir penukar tenaga angin untuk kes-kes pegun dan sementara pada tahap pakar. Tambahan pula, pengetahuan yang kuat mengenai aerodinamik bilah pemutar akan dipermudahkan. Matlamat sijil bukan sahaja untuk membolehkan jurutera menerapkan pakej perisian komersil sedia ada mekanik bendalir pengkomputeran dengan cara yang canggih sebagai asas untuk ramalan aliran bendalir di sekitar turbin angin tetapi juga untuk meningkatkan kualiti kaedah berangka dan untuk membangunkan model yang lebih realistik mengenai sistem tenaga angin. Aspek-aspek ini adalah bahan asas bagi pengoptimuman kejuruteraan turbin angin yang canggih dan reka bentuk inovatif masa depan mereka dengan kecekapan tenaga yang lebih tinggi, seumur hidup, tahap penggunaan kapasiti dan keteguhan yang berkaitan dengan kes-kes beban yang melampau.

Modul 6: Mekanik Struktur Sistem Tenaga Angin

Mempelajari sijil itu akan memberikan pengetahuan mengenai kaedah berangka klasik, semasa dan masa depan bagi penyelesaian model mekanikal struktur turbin angin dan komponen struktur. Jurutera akan terbiasa dengan penafsiran keadaan tegasan dalam bahan yang berlainan dan akibatnya untuk keselamatan struktur dan hayat turbin angin. Matlamat sijil adalah untuk mengiktiraf kombinasi model dan kaedah berangka yang boleh digunakan secara cekap dan boleh dipercayai untuk jenis analisis struktur khas. Selain itu, jurutera akan terbiasa dengan batasan model dan kaedah berangka dan mereka akan mengatasi batasan ini dengan menulis program separa mereka sendiri untuk tugas-tugas khas dalam kerjaya profesional mereka.

Modul 7: Sistem Penukar Tenaga Angin

Sijil 'Wind Energy Converter Systems' memberi tumpuan kepada kejuruteraan, perancangan dan pengurusan aspek teknologi turbin angin, turbin angin, dan ladang angin. Ia memberikan pengetahuan mengenai komponen turbin angin klasik dan baru-baru ini. Kaedah reka bentuk dan analisis untuk asas moden dan luar pesisir, menara, bilah pemutar, dan sistem nacelle akan diajar. Modul mengenai perancangan, pengurusan, pentadbiran turbin angin dan taman angin akan melengkapkan profil jurutera angin yang bertanggungjawab projek.

Program diajar dalam:
 • English

Lihat 4 lagi program yang ditawarkan oleh Fraunhofer Academy »

Tarikh Akhir Kemaskini Sept. 13, 2019
Kursus ini Online
Start Date
Duration
Sambilan
Price
6,000 EUR
per sijil
Deadline
Permintaan Maklumat
winter term 2019/20
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Tarikh tutup permohonan
Permintaan Maklumat
winter term 2019/20
Location
Tarikh tutup permohonan
Permintaan Maklumat
winter term 2019/20
End Date