Read the Official Description

 • Tempoh pengajian (tahun): 1.5 tahun atau 3 semester
 • Tajuk kajian: Diploma Pascasiswazah dalam Teologi
 • Tahap Tajuk Pengajian: Pascasiswazah (Kitaran Pengajian II)
 • Bahasa arahan: Bahasa Yunani
 • Kaedah Pengajian: Pembelajaran Jarak Jauh
 • Unit Kredit Eropah Minimum (ECTS): 90

Penerangan Program

Matlamat

 • Memberi latihan pascasiswazah kualitatif kepada pendeta dan ahli teologi, serta guru, kerana pengajaran agama juga diajarkan dalam pendidikan rendah, ahli falsafah dan graduan kemanusiaan dan sains sosial, dan lulusan universiti kepakaran lain yang ingin memperdalam dan mengembangkan latihan interdisipliner mereka dalam konteks pembelajaran moden Teologi Ortodoks.
 • Untuk mempelajari peranan Kristian di dunia moden, asas sejarah dan teologi, karya-karya Bapa-bapa Besar Gereja dan hubungan Ortodoksi dengan doktrin-doktrin dan agama-agama lain. Penekanan khusus diberikan kepada pendidikan Kristiani, multimedia, dan cara perkembangan teoritis dapat meningkatkan amalan pedagogi.

Semasa kajian:

 • Jabatan Pengajian Alkitabiah, Sejarah Ecclesiastical pada umumnya, dan Sejarah Jemaat Cyprus, Greece, Balkan, Rusia dan Patriarkat Palestin khususnya, serta bidang Pedagogi, Falsafah Pendidikan, Pedagogi Kristian dan Multimedia .
 • Penyelidikan ini meliputi bidang Pengajian Patristic dan Agiologi di bidang Sekretariat dan Teologi Patristic, berdasarkan kerja-kerja Bapa Besar Gereja, serta orang-orang kudus Cyprus Epiphanios dan Neofytos Enclestos.
 • Di samping itu, penekanan diberikan kepada bidang Teologi Pastoral, untuk menubuhkan, terutamanya golongan pendeta dan orang awam, pekerjaan pastoral, kesusasteraan dan mubaligh Gereja, semasa mengkaji Sosiologi dan Etika kontemporari, untuk menangani sosial, moral, bioetikal dan ekologi masalah. Pada masa yang sama, penyelidikan ini meliputi kajian dan pemeriksaan ke atas gerakan keagamaan awal dan moden, dengan penekanan khusus terhadap Islam dan Dialog Antara Agama.
 • Ajaran doktrin Gereja Ortodoks dipelajari, berhubung dengan Dialog Ortodoks dan Antar-Kristian. Ia mengkaji undang-undang normatif dan gerejawi, hubungan Gereja dan Negara, sesuai dengan kerangka konstitusional yang ada, dan Perundangan Berkanun moden Gereja-gereja Cyprus dan Yunani.

Kajian-kajian ini diselesaikan dengan tesis diploma, yang merupakan prasyarat untuk mendapatkan ijazah Sarjana dalam Teologi. Tesis diploma dan kedoktoran adalah berdasarkan penemuan Pusat Penyelidikan Teologi dan Kebudayaan (KETP) Jabatan.

PUSAT PENYELIDIKAN TEOLOGI DAN KEBUDAYAAN (KETH)

Jabatan Teologi dan Kebudayaan Universiti Nicosia menganggap program penyelidikan menjadi prasyarat penyelidikannya, yang mana ia dikaitkan dengan pusat penyelidikan lain, institusi pendidikan atau aktiviti penyelidikan di Cyprus dan di luar negara.

Pusat Pengajian Teologi dan Kebudayaan bertujuan untuk menghasilkan dan mempromosikan penyelidikan saintifik mengenai skop kebangsaan dan antarabangsa, yang menyumbang kepada keperluan saintifik dan praktikal Gereja dan Negara, serta untuk persefahaman dan komunikasi antara masyarakat dalam masyarakat multikultural, Cyprus.

Pusat ini berada di bawah kuasa tertinggi Uskup Metropolitan Kykkos dan Tillyrias, Tetuan. Nikiforos. Sebagai sebahagian daripada kerjasama ini, pelajar mempunyai akses kepada perpustakaan khusus dan projek penyelidikan lain Pusat Pengajian Biara Suci Kykkos.

Prospek Kerjaya

Gelaran Master dan PhD dari Jabatan Teologi dan Kebudayaan Universiti Nicosia diiktiraf oleh Jabatan yang berkaitan di Cyprus dan Republik Hellenic dan, dengan lanjutan, Negara Anggota Kesatuan Eropah.

Akibatnya, para pemegang Diploma di atas:

 • Mereka mempunyai peluang untuk meneruskan perkembangan saintifik di pusat penyelidikan atau kerjaya akademik di universiti, awam dan swasta, Cyprus, Greece dan, lebih umum, di luar negara.
 • Mereka boleh direkrut dan bekerja di kawasan-kawasan yang berkaitan dengan Metropolis Gereja Cyprus, Greece dan Gereja Ortodoks lain, atau dilantik sebagai wakil dan penasihat Gereja-gereja ini di Dialog Diocesan, Dioclesan dan Inter-Agama.
 • Mereka boleh bekerja di Pejabat Pelancong, Panduan atau Mitra Khusus, dalam bidang mempromosikan Pelancongan Agama di Cyprus dan Greece
 • Mereka juga boleh bekerja dalam bidang pendidikan atau indoktrinasi homoseksual asing di luar negara.

Akses kepada Pengajian Lanjut

Graduan program boleh dimasukkan ke dalam kajian kitaran ketiga (Pengajian Kedoktoran)

Penilaian

Penilaian kursus biasanya terdiri daripada peperiksaan akhir dan penilaian berterusan. Penilaian berterusan boleh termasuk, antara lain, kajian jangka pertengahan, kajian, dan penyertaan dalam kelas.

Skor dikira berdasarkan berat peperiksaan akhir, penilaian berterusan dan skor angka sebenar yang diperolehi dalam dua penilaian ini. Berdasarkan gred, gred purata semester pelajar (IPK) dan purata keseluruhan (CPA) dikira.

Keperluan pengijazahan

Pelajar mesti melengkapkan 90 ECTS serta semua keperluan program.

Gred umum minimum (CPA) yang diperlukan ialah 2.0. Walaupun dengan kursus 'D-' gred dianggap berjaya, purata yang diperlukan ialah 'C' untuk mencapai gred umum minimum (CPA) 2.0 yang diperlukan.

Hasil Pembelajaran

Apabila berjaya menyiapkan program ini, pelajar akan:

 1. Memperoleh pengetahuan yang komprehensif tentang prinsip-prinsip asas dan asal-usul sejarah agama dan isu-isu di tengah-tengah penyelidikan dan amalan teologi kontemporari.
 2. Mereka mempunyai pandangan dan pemahaman global mengenai iman dan dialog Kristian dan bukan Kristian di kalangan mereka.
 3. Mereka melihat peranan agama dan gereja dalam masalah etika, sosial, budaya dan alam sekitar pada zaman kita.
 4. Mereka mempunyai keupayaan untuk merumuskan pendekatan pedagogi untuk pendidikan Kristian sesuai dengan persekitaran budaya yang pelbagai.
 5. Mereka boleh menjalankan penyelidikan dan menulis tesis mengenai isu-isu teologi dan akan berpeluang menggunakan sumber dan kritikan terhadap kesusasteraan yang berkaitan.

Subsidi Bantuan Kewangan

Universiti menawarkan biasiswa dan sokongan kewangan kepada pelajar sepenuh masa (30 ECTS / empat bulan) dalam bentuk biasiswa prestasi akademik, status kewangan, biasiswa sukan serta program kerja-kerja di kampus.

Program taught in:
Greek
University of Nicosia
Last updated June 13, 2018
This course is Online
Start Date
Sept. 2019
Duration
Part-time
Full-time
Price
13,590 EUR
Deadline
Contact school
By locations
By date
Start Date
Sept. 2019
End Date
Contact school
Application deadline
Contact school

Sept. 2019

Location
Application deadline
Contact school
End Date
Contact school