Nanoteknologi adalah ilmu sains interdisiplin. Di nanoscale, ia menggabungkan undang-undang fizikal, proses kimia dan prinsip biologi. Tahap interdisipliner yang besar menjadikannya sangat diperlukan bagi saintis untuk memperoleh pengetahuan tambahan, contohnya dalam kaedah pencirian, optik nano, nanoelektronik, nanomaterial dan bioteknologi.

Maklumat lanjut boleh didapati di www.zfuw.uni-kl.de/fernstudiengaenge/science-engineering/nanotechnology/

kumpulan sasaran

Kumpulan sasaran terdiri daripada orang yang sudah bekerja di industri, institut penyelidikan, kolej dan klinik di Jerman dan di luar negara. Prasyarat untuk kemasukan ke program tuan guru tiga tahun ini adalah ijazah sarjana muda di universiti atau kolej sains gunaan atau sains semulajadi serta dalam bidang perubatan atau farmasi. Pengalaman profesional yang relevan sekurang-kurangnya satu tahun mesti dibuktikan apabila memohon pendaftaran. Dengan permohonan untuk mengakses kursus pembelajaran jarak jauh "Nanoteknologi" pemohon mesti mengisytiharkan secara bertulis bahawa sebuah institusi yang sesuai bersedia untuk membolehkan beliau menjalankan tesis tuan. Sijil yang bersesuaian dari institusi penerima mesti dikemukakan kepada Jabatan Hal Ehwal Pelajar menjelang akhir semester keempat.

Pengalaman profesional yang relevan sekurang-kurangnya satu tahun mesti dibuktikan apabila memohon pendaftaran. Dengan permohonan untuk mengakses kursus pembelajaran jarak jauh "Nanoteknologi" pemohon mesti mengisytiharkan secara bertulis bahawa sebuah institusi yang sesuai bersedia untuk membolehkan beliau menjalankan tesis tuan. Sijil yang bersesuaian dari institusi penerima mesti dikemukakan kepada Jabatan Hal Ehwal Pelajar menjelang akhir semester keempat.

Ia juga mungkin memasuki program kajian "Nanoteknologi" dengan menghadiri kursus sijil "Nanobiotechnology" sekiranya syarat kemasukan yang disebut di atas dipenuhi.

Pemohon juga boleh mendapat akses tanpa ijazah universiti yang pertama. Mereka mesti mempunyai kelulusan masuk pendidikan tinggi, mempunyai aktiviti profesional yang relevan beberapa tahun dan lulus ujian bakat.

Program ini ditawarkan dalam bahasa Inggeris.

Untuk kursus pembelajaran bahasa induk bahasa "Nanoteknologi", kemahiran bahasa Inggeris yang mencukupi mesti dibuktikan untuk pendaftaran. Maklumat lanjut mengenai keperluan kemasukan dan aplikasi boleh didapati di https://www.uni-kl.de/studium/vor-dem-studium/bewerbung/fernstudium/

objektif

Program ini menyediakan pelajar untuk kerjaya dalam amalan dan memastikan bahawa mereka dapat mempertingkatkan produk dan proses sedia ada dalam organisasi di mana mereka beroperasi. Program ijazah ini menyumbang kepada permintaan yang tinggi untuk pekerja berkelayakan dalam bidang nanoteknologi. Program ijazah ini disimpulkan dengan ijazah akademik "Master of Science" (M.Sc.).

Proses dan organisasi

Tempoh standard pengajian sebagai pengajian sambilan termasuk waktu peperiksaan adalah enam semester. Gangguan pembelajaran adalah mungkin. Kandungan kajian ini disediakan oleh bahan kajian tertulis (surat kajian) yang telah dikembangkan khusus untuk pembelajaran jarak jauh. Bergantung pada pengetahuan terdahulu individu, masa mingguan sekitar 15 - 20 jam perlu dirancang untuk kajian ini.

kuliah kelas

Bagi semua peserta kursus pembelajaran jarak jauh "Nanoteknologi", kuliah di kampus wajib diadakan pada lima pertama enam semester pada setiap hujung minggu. Tujuannya adalah untuk memperdalam kandungan kuliah, tutorial dan latihan, untuk membincangkan persoalan mengenai surat kajian dan untuk membincangkan pelaksanaan praktik kandungan kajian. Bahagian kuliah kelas adalah peperiksaan bertulis (peperiksaan).

kandungan kursus

Kursus pembelajaran jarak jauh Master "Nanoteknologi" terdiri daripada satu kursus asas kajian satu semester, satu kursus pengajian empat semester dan tesis tuan, yang mana satu semester dirancang. Topik-topik yang dibahas termasuk teori semikonduktor, pemprosesan maklumat kuantum, pencirian struktur nanost, kaedah penyaringan dalam biologi, optik nano, biomaterial untuk kraf, seramik dan komposit, penggunaan nanopartikel sebagai farmaseutikal, nanoelektronik dan nanomagnetisme. Katalog ini memfokuskan pada kemungkinan bidang pekerjaan peserta dalam industri semikonduktor dan elektronik, dalam sektor IT, dalam industri automotif, dalam industri kimia, dalam syarikat bioteknologi, dalam teknologi optik dan laser, dalam industri farmaseutikal, dalam bidang perubatan dan teknologi perubatan, dan dalam pembangunan bahan-bahan baru.

Kajian ini merangkumi modul berikut:

 • Asas-asas Mekanik Kuantum
 • Asas-asas Biologi Molekul, Genetik
 • Fizik Negeri pepejal
 • Teknologi Micro and Nanoelectromechanical Systems
 • Pemprosesan Maklumat Kuantum (pilihan "Fizik")
 • Teori Semikonduktor dan Fizik Peranti
 • Pencirian Kaedah Penapisan Nanostruktur dalam Biologi, Teknologi Chip
 • Metamaterial dan Plasmonik Kristal Photonik
 • Sintesis Fizikal dan Kimia Nanopartikel Memproses Seramik dan Komposit dan Aplikasi mereka
 • Nanoteknologi Modified Biomaterials Nanomaterials Karbon (Pilihan "Kimia")
 • Pemasangan sendiri Simulasi Komputer dan Pemodelan dalam Nanoteknologi
 • Nanoelectronics nanomagnetism
 • Nanosystem Molekul: Sensor Nanosystem Molekul: Nanopartikel Motor Molekul sebagai Pembawa dan Diagnostik Dadah Terapeutik (Pilihan "Biologi")
 • Nanoteknologi dalam Konteks Sosialnya

kos

Yuran pengajian untuk kursus pembelajaran jarak jauh Master "Nanoteknologi" adalah EUR 820 setiap semester, ditambah dengan sumbangan sosial EUR 101 setiap semester. Yuran satu kali untuk peperiksaan Sarjana adalah EUR 500. Yuran pengajian tidak tertakluk kepada PPN dan mungkin dikenakan potongan cukai dengan syarat keperluan undang-undang dipenuhi.

promosi

Dari segi pembiayaan, kerajaan menyokong anda dengan pelepasan cukai individu. Oleh itu, anda boleh menuntut kos bergantung pada kadar cukai peribadi anda dan keadaan profesional anda sebagai perbelanjaan berkaitan pendapatan atau perbelanjaan istimewa. Biarkan pejabat cukai atau perunding cukai anda menasihati anda. Kerajaan Persekutuan dan negeri-negeri persekutuan boleh mempromosikan pendidikan lanjut kejuruan mereka dengan apa yang dipanggil pendidikan dan pemeriksaan kelayakan. Maklumat juga boleh didapati di Internet, contohnya di www.bildungspraemie.info.

Selalunya, majikan juga menyumbang kepada kos langkah kelayakan pekerja. Pilihan lain adalah pinjaman pendidikan rendah yang ditawarkan oleh kerajaan persekutuan, negara persekutuan dan bank, seperti KfW. Malangnya, sokongan kewangan di bawah Kod Keselamatan Sosial (SBG III) atau Akta Bantuan Latihan Persekutuan (BAföG) tidak mungkin.

akreditasi

Kursus pembelajaran jarak jauh "Nanoteknologi" telah diakreditasi oleh sistem pengurusan kualiti lintas-universiti.

Program diajar dalam:
 • English

Lihat 5 lagi program yang ditawarkan oleh University of Kaiserslautern »

Tarikh Akhir Kemaskini Januari 28, 2019
Kursus ini Dalam Talian & Kampus Digabungkan
Start Date
Okt 2019
Duration
Sambilan
Price
820 EUR
setiap semester, ditambah sumbangan sosial, yuran tesis tuan atau apa-apa kos lain. Semua maklumat boleh didapati di sini www.zfuw.uni-kl.de/fernstudiengaenge/science-engineering/nanotechnology/
Deadline
Julai 15, 2020
The application runs from mid-May until 15th July of the respective year.
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Okt 2019
Tarikh tutup permohonan
Julai 15, 2020
The application runs from mid-May until 15th July of the respective year.

Okt 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
Julai 15, 2020
The application runs from mid-May until 15th July of the respective year.
End Date