Sarjana dalam Komunikasi Teknikal dan Penyetempatan (TCLoc)

Umum

Baca lebih lanjut mengenai program ini di laman web sekolah

Penerangan Program

Kemas kini COVID-19: kami masih menerima permohonan untuk ijazah sarjana TCLoc. Program pembelajaran jarak jauh ini tidak terjejas oleh keadaan semasa dan akan berterusan seperti yang dijadualkan. Tidak ada kehadiran fizikal yang diperlukan untuk mendaftar, mengambil bahagian, atau lulus dengan ijazah ini.

Program pendidikan berterusan yang inovatif di University of Strasbourg , Master in Technical Communication and Localization (TCLoc) adalah program pembelajaran jarak jauh yang fleksibel yang diajar sepenuhnya dalam bahasa Inggeris. Ini tersedia dalam 4 pilihan kajian yang berbeza antara 12 hingga 24 bulan, masing-masing memberi pelajar akses ke kursus yang sama yang diajar oleh pakar dan profesional dalam bidang yang berkaitan dengan TCLoc.

TCLoc sangat berorientasikan kerjaya dan direka khusus untuk profesional yang ingin meningkatkan pendidikan dan kemahiran mereka ke tahap seterusnya. Setelah menyelesaikan program ini, lulusan TCLoc secara serentak memperoleh gelar sarjana dari University of Strasbourg , dan sijil Tahap Profesional Teknikal Komunikator (tekom) yang diiktiraf di peringkat antarabangsa, yang dikeluarkan oleh tekom Europe, persatuan profesional terbesar untuk komunikasi teknikal. Jenis pensijilan ganda ini unik di Eropah dan merangkumi komitmen aktif dan bersama untuk merapatkan jurang antara industri dan akademik.

TCLoc dibuat untuk profesional dan pelajar dengan latar belakang dan kerjaya akademik yang luas. Program ini memberi tumpuan kepada lima bidang utama: komunikasi teknikal, penyetempatan, pengurusan projek, teknologi web, dan komunikasi visual. Oleh itu, graduan TCLoc dapat meneruskan kerjaya di banyak domain yang berkembang seperti penulisan dan penyuntingan teknikal, pembuatan dan pengurusan kandungan untuk laman web dan dokumentasi, kejuruteraan penyetempatan, dan pengurusan projek. Program ini merupakan tahun kedua gelar sarjana Perancis dan diletakkan di tahap 7 Kerangka Kelayakan Eropah (300 kredit ECTS). Setelah menamatkan program ini, ada kemungkinan bagi graduan TCLoc untuk mengikuti PhD.

Syarat Kemasukan

Calon harus mempunyai:

  • Ijazah yang setaraf dengan empat tahun pengajian tinggi (sepadan dengan 240 kredit ECTS dalam sistem Eropah) atau
  • Sekurang-kurangnya tiga tahun pengalaman profesional dalam bidang yang berkaitan (lihat VAPP, terperinci di bawah)
  • Tahap Bahasa Inggeris yang tinggi
  • Kemahiran celik komputer yang baik

Pengesahan Pengalaman Profesional dan Peribadi yang Diperolehi atau VAPP ( Validation des Acquis Professionnels et Personnels - Decree No. 2013-756 of 19 August 2013) membenarkan pelajar kekurangan bilangan kredit yang diperlukan untuk pendaftaran pada tahun kedua ijazah sarjana kemungkinan untuk mendaftar. Berkat proses ini, pengalaman peribadi dan profesional calon pelajar dapat menjadi pengganti akreditasi universiti tradisional. Sekiranya anda berminat untuk memohon gelar master TCLoc menggunakan VAPP, sila hubungi kami terus di laman web kami (melalui butang di awal penerangan program).

Proses permohonan

Kemasukan dibuka sepanjang tahun dan permohonan diterima secara bergulir di laman web TCLoc. Selepas fasa senarai pendek awal, pemohon terpilih dijemput untuk temu ramah video. Terdapat dua pengambilan setiap tahun, pada bulan Julai dan pada bulan Januari. Saiz kelas terhad dan pengambilan ditutup apabila kapasiti kelas tercapai.

Yuran: 5660 euro untuk pilihan kajian 12- dan 17 bulan (2020). 7360 euro untuk pilihan kajian 24 bulan (2020-2022).

Tarikh Akhir Kemaskini Ogo 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

Strasbourg is the second most international university city in France (after Paris).

Strasbourg is the second most international university city in France (after Paris). Baca Ringkas