Sarjana dalam Kejuruteraan Perisian untuk Sistem Terbenam

Umum

Penerangan Program

Hari ini, domain produk yang didominasi perkakasan secara tradisional semakin berubah menjadi domain yang dikuasai oleh perisian. Sebilangan besar syarikat dan organisasi dalam domain peralihan ini masih menggunakan kebanyakan jurutera tradisional tanpa pendidikan dan latihan yang kukuh dalam kejuruteraan perisian. Perwakilan dalam industri telah menyatakan permintaan besar untuk program latihan paruh waktu untuk melatih kembali tenaga kerja profesional profesional yang ada dalam kejuruteraan perisian. Dengan ini, DISC telah mengembangkan program jarak jauh sambilan berkualiti tinggi ini. Program ini, yang ditawarkan oleh DISC sejak tahun 2008, memberikan pengetahuan latar belakang saintifik teori serta kaedah, teknik, dan alat praktikal yang melengkapkan jurutera untuk menangani pembangunan perisian untuk masalah sistem tertanam.

Maklumat lebih lanjut boleh didapati di href = "https://www.zfuw.uni-kl.de/en/science-engineering/software-engineering-embedded-systems .

Kumpulan sasaran

Program pendidikan jarak jauh dirancang untuk profesional yang bekerja di bidang pengembangan perisian yang perlu memperoleh pengetahuan lanjutan tentang teknologi yang muncul dan yang ingin memperluas kemahiran kejuruteraan perisian mereka dengan mengikuti pendidikan peringkat siswazah dalam kejuruteraan perisian. Program ini mensasarkan lulusan disiplin kejuruteraan seperti kejuruteraan elektrik, mekanikal, dan perindustrian, lulusan disiplin IT seperti sains komputer dan maklumat perniagaan, dan lulusan disiplin bukan kejuruteraan, seperti matematik dan fizik - semuanya dengan sekurang-kurangnya dua tahun pengalaman profesional dalam bidang pembangunan perisian selepas ijazah pertama.

Pemohon juga boleh diterima yang mempunyai pengalaman kerja yang relevan tetapi belum lulus ke universiti. Mereka mesti memiliki diploma yang layak untuk kemasukan ke universiti, dapat membuktikan beberapa tahun pengalaman kerja yang relevan dan lulus ujian kemampuan. Maklumat lebih lanjut mengenai aplikasi boleh didapati di www.uni-kl.de/en/studies/prior-to-enrollment/application/distance-study/.

Kursus ini diadakan sepenuhnya dalam Bahasa Inggeris.

Untuk pendaftaran program pendidikan jarak jauh Master Bahasa Inggeris "Kejuruteraan Perisian untuk Sistem Tertanam" diperlukan bukti kecekapan berbahasa Inggeris yang mencukupi. Ini dapat dibuktikan dengan:

 • Ijazah pertama berbahasa Inggeris
 • Kerangka Rujukan Eropah untuk Bahasa (Common European Framework of Reference for Languages): B2
 • Cambridge Certificate of Proficiency (CPE): Gred B atau C
 • IELTS: 5.5-6.5
 • Komputer TOEFL: 200-240
 • Kertas TOEFL: 550
 • TOEFL Internet: 79

Objektif

Matlamat keseluruhan program pendidikan jarak jauh ini adalah untuk memberi para profesional latar belakang kejuruteraan perisian teoritis yang baik serta kaedah, teknik, dan alat praktikal yang mempertimbangkan masalah pembangunan perisian. Program ini menyediakan para pelajar untuk kerjaya sebagai jurutera perisian profesional dalam industri. Kursus diakhiri dengan ijazah akademik "Sarjana Kejuruteraan" (M.Eng.).

Jadual dan organisasi

Tempoh kursus standard untuk sambilan, pengajian vokasional termasuk waktu peperiksaan adalah empat penggal. Anda juga boleh berehat sebentar semasa kursus dan kemudian kembali untuk menyelesaikannya. Kuliah dan latihan untuk program pembelajaran jarak jauh "Kejuruteraan Perisian untuk Sistem Tertanam" diberikan dalam bentuk bahan kajian bertulis, yang dikembangkan khusus untuk pembelajaran jarak jauh. Komitmen mingguan sekitar 14 jam diperlukan untuk mengkaji bahan tersebut. Selain itu, tutorial dalam talian juga ditawarkan melalui platform pembelajaran.

Di acara kampus

Dalam setiap tiga syarat pertama, fasa wajib di kampus diadakan untuk semua peserta dalam program pembelajaran jarak jauh "Kejuruteraan Perisian untuk Sistem Tertanam" di Fraunhofer IESE. Tujuannya adalah untuk memperkukuhkan kandungan kursus dalam skop kerja kumpulan dan bengkel dan membincangkan persoalan mengenai bahan kajian. Peperiksaan bertulis juga merupakan sebahagian daripada acara ini di kampus.

Semua fasa di kampus dijadualkan dalam format ringkas: dua hari pada semester pertama, biasanya pada hari Jumaat dan Sabtu, dan dua pada fasa kampus dengan panjang satu minggu masing-masing pada semester kedua dan ketiga, biasanya pada hari Ahad hingga Jumaat. Pelajar akan bergabung dengan pasukan yang terdiri daripada kira-kira lima pelajar dan mengembangkan perisian dengan menerapkan kaedah, teknik, dan alat yang telah mereka pelajari.

Kandungan program

Program sarjana pendidikan jarak jauh "Kejuruteraan Perisian untuk Sistem Tertanam" merangkumi enam modul. Bidang kajian merangkumi prinsip-prinsip kejuruteraan perisian untuk sistem tertanam, kejuruteraan keperluan, pengujian dan pemeriksaan, lini produk perisian, pengembangan berdasarkan komponen, keamanan, sistem waktu nyata, dan juga jaminan kualiti perisian.

Kursus ini merangkumi modul berikut:

1. Semester:

 • Asas Kejuruteraan Perisian
 • Pengurusan projek
 • Pada hujung minggu kampus

2. Semester:

 • Kejuruteraan Kualiti Perisian
 • Kejuruteraan Konsep Perisian
 • Studio Pembangunan Perisian, bahagian 1

3. Semester:

 • Kejuruteraan Komponen Perisian
 • Kejuruteraan Perisian Terbenam
 • Studio Pembangunan Perisian, bahagian 2

4. Semester:

 • Tesis sarjana

Kos

Yuran pengajian untuk program pembelajaran jarak jauh "Kejuruteraan Perisian untuk Sistem Tertanam" adalah EUR 1,990 setiap penggal. Tambahan ini adalah sumbangan sosial sebanyak EUR 101 setiap penggal. Bayaran sekali untuk tesis master adalah EUR 500. Yuran pengajian tidak dikenakan PPN Jerman dan boleh ditolak cukai.

Bantuan kewangan

Kerajaan boleh menyokong anda dalam membiayai pengajian anda dengan insentif cukai individu. Berdasarkan kadar percukaian peribadi anda dan keadaan profesional anda, misalnya, anda dapat mengimbangi kos sebagai perbelanjaan profesional atau khas. Hubungi pejabat hasil tempatan atau penasihat cukai anda untuk maklumat lebih lanjut. Dalam keadaan tertentu, pemerintah Jerman juga dapat menyokong anda dalam latihan profesional anda dengan apa yang disebut latihan dan pemeriksaan kelayakan (Bildungs- und Qualifizierungschecks). Anda boleh mendapatkan maklumat mengenai ini di internet, misalnya di www.bildungspraemie.info.

Majikan sering juga bersedia menyumbang untuk kos latihan untuk tenaga kerja mereka. Dan pinjaman bank dengan faedah rendah yang ditujukan khusus untuk membiayai kursus latihan dan ditawarkan oleh pemerintah dan bank, seperti KfW Development Bank, merupakan pilihan lain yang baik. Walau bagaimanapun, sokongan kewangan mengikut peraturan Kod Keselamatan Sosial Jerman (SBG III) atau Akta Bantuan Pendidikan dan Latihan Persekutuan (BAföG) tidak mungkin, sayangnya.

Rakan kongsi

Ijazah Sarjana ditawarkan bekerjasama dengan Fraunhofer Institute for Experimental Software Engineering (IESE).

Peperiksaan

Rekod pencapaian diperlukan semasa kursus. Ini berbentuk peperiksaan dan penyerahan tesis master. Setelah semua tugasan dan peperiksaan berjaya diselesaikan, gelaran akademik "Master of Engineering" (M.Eng.) Dianugerahkan. Peserta yang berjaya kemudian akan menerima dokumen berikut:

 • Transkrip rekod
 • Sijil diberikan gelaran akademik Sarjana Kejuruteraan
 • Tambahan diploma (DS)

Akreditasi

Program pembelajaran jarak jauh telah mendapat pengiktirafan kerana menganugerahkan Ijazah Sarjana Kejuruteraan akademik. Agensi yang bertanggungjawab untuk proses pentauliahan: ASIIN

Tarikh Akhir Kemaskini Ogo 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

The Distance and Independent Studies Center (DISC) is one of the leading establishments in Germany for distance-learning postgraduate courses. The establishment has over 25 years of experience in deve ... Baca lebih lanjut

The Distance and Independent Studies Center (DISC) is one of the leading establishments in Germany for distance-learning postgraduate courses. The establishment has over 25 years of experience in developing and designing academic courses for guided self-study. Baca Ringkas