Kompleksiti adalah ciri asas abad ke-21. Ia berlaku secara politik, sosial dan ekonomi. Ia juga merupakan salah satu unsur tunggal dalam bidang-bidang lain, seperti sains teori dan eksperimen. Abad ke-21 adalah abad kerumitan teknologi dan ekonomi, di mana ruang baru yang tidak diketahui sebelum ini membuka, robotika, kecerdasan buatan, atau kenderaan pintar tanpa pemandu, yang aplikasi ekonominya akan menjadi penting untuk kelangsungan hidup banyak syarikat.

Kerumitan ekonomi adalah hasil dari persaingan yang melampau dalam konteks ekonomi global, di mana terdapat syarikat-syarikat yang sangat kompetitif, inovatif dan berteknologi, dan yang lain yang berusaha untuk meningkatkan andaian kompetitif menggunakan teknologi baru untuk melemahkan lawan mereka, sama ada dengan memanipulasi maklumat atau dengan menggugurkan maklumat strategik penting dari pesaingnya.

Globalisasi pasaran secara drastik telah mengubahsuai rangka kerja ekonomi, baik di negara-negara perindustrian dan di negara maju atau membangun. Kepentingan strategik syarikat dan kerajaan telah dipelbagaikan dan dibuat lebih kompleks, sehingga risiko meningkat, bukan hanya ekonomi atau sosial, tetapi juga geopolitik. Oleh itu, satu jenis kuasa baru timbul di pasaran di mana sekutu menjadi musuh, dan di mana pengaruh dan tindakan lobi yang mengubah peraturan yang ditetapkan adalah tegas. Semua ini diterjemahkan ke dalam hubungan ekonomi yang kompleks, sangat berbeza hari ini daripada yang telah menunjukkan diri mereka pada masa lalu, di mana ruang geografi komersial sering berubah dan pasaran baru muncul dengan pelakon baru yang mempengaruhi perdagangan, wilayah dan juga hubungan. tempatan Aspek di mana institusi-institusi politik campur tangan, mempengaruhi cara yang ditetapkan dengan kaedah yang ditetapkan.

Untuk semua perkara di atas, dalam konteks globalisasi, diperlukan para profesional yang memahami paradigma baru abad ke-21, dan yang mempunyai pengetahuan baru yang membolehkan mereka membuat keputusan yang lebih berkesan; Ia juga perlu menggabungkan kemahiran baru untuk menganalisis maklumat dengan lebih cekap dan merangka strategi pemenang dalam persekitaran yang kompetitif kompleks di mana mereka bergerak. Persekitaran di mana gangguan ekonomi akhirnya mempengaruhi pasaran tempatan atau serantau.

Dalam konteks global ini, risiko yang sangat berdaya saing dan menjana risiko yang berterusan, adalah perlu untuk mengetahui dengan terperinci pergerakan pasaran, kesan dan risiko geopolitik, serta metodologi dan teknologi yang membolehkan pengurusan kerumitan yang cekap. Persekitaran global di mana mengekalkan tahap reputasi korporat dan institusi yang tinggi adalah penting; di mana ia perlu bersaing dengan cekap dalam kerumitan, mengetahui penerapan teknologi baru seperti Big Data, analisis data, atau pemasaran 4.0; di mana anda perlu tahu bagaimana untuk bertarung dengan instrumen counterintelligence terhadap serangan ekonomi atau peperangan maklumat yang dipromosikan oleh musuh-musuh ekonomi; serta melindungi maklumat penduduk di Internet dengan teknik cybersecurity baru untuk mempertahankan terhadap pelbagai serangan siber yang begitu biasa hari ini; dan, ringkasnya, dapat menggunakan instrumen baru kecerdasan ekonomi kompetitif dalam persekitaran global yang menjadi matlamat utama Kursus Induk ini.

Dengan Master dalam Perisikan Kompetitif dalam Persekitaran Globalisasi, anda akan mendapat latihan yang diperlukan untuk meningkatkan kerjaya anda di kawasan ini menjadi pakar dalam pasaran dan pemain utamanya sehingga membuka peluang perniagaan baru dalam ruang kompetitif yang kompleks. Pendek kata, untuk menyediakan keupayaan baru untuk pengurusan strategik dan operasi dengan metodologi dan teknik yang penting untuk bergerak dalam globalisasi dan pengaruh tempatan atau serantau. Semua ini akan menawarkan pelajar-pelajar di Master sebagai kemahiran pengurusan baru yang akan membolehkan mereka memberi respons kepada cabaran-cabaran ekonomi dan komersil semasa, yang memudahkan kemungkinan untuk terus maju dalam kerjaya profesional mereka.

objektif:

• Ketahui persekitaran persaingan global, risiko ekonomi dan geopolitik, dan pelakon negeri dan bukan negeri yang terlibat dalam globalisasi.

• Menganalisis dan merumuskan strategi berdasarkan teknik perisikan ekonomi kompetitif dalam persekitaran yang dicirikan oleh kerumitan, ketidaktentuan dan ketidaktentuan pasaran.

• Ketahui teknologi yang membuat perbezaan ketika menguruskan keupayaan kompetitif syarikat, serta teknik yang diperlukan untuk memahami bagaimana pelanggan dan pesaing bertindak, dan bertindak sewajarnya.

• Dalam persekitaran yang penuh dengan data dan maklumat, mengetahui teknik counterintelligence yang memudahkan bergerak dalam konteks dimana maklumat merupakan instrumen utama dalam daya saing.

• Membangunkan pengetahuan menyeluruh tentang dunia Internet dan mengetahui alat perisikan siber untuk meningkatkan keupayaan bersaing.

• Memahami dan mengaplikasikan teknik diplomasi awam dan korporat untuk meningkatkan keupayaan untuk mempengaruhi.

• Memahami dan mempelajari pasaran antarabangsa dan mempelajari kaedah rundingan dalam persekitaran yang kompetitif yang kompleks.

• Ketahui kepentingan reputasi korporat dan terapkan teknik komunikasi berdasarkan kepada model kecerdasan ekonomi kompetitif yang membuat perbezaan kepada pesaing

• Keupayaan untuk menganalisis nilai maklumat dan menggunakan teknik perisikan ekonomi kompetitif dalam definisi dan penubuhan strategi perniagaan atau institusi.

• Menyediakan teknik komunikasi korporat lanjutan dan mengetahui bagaimana maklumat bergerak di Internet untuk menjana keupayaan baru untuk melindungi daripada serangan siber.

• Keupayaan untuk menonjolkan strategi kompetitif yang menang dalam persekitaran kompleks, mengetahui risiko dan menggunakan teknik perisikan kompetitif untuk menyelesaikannya.

Keluaran profesional:

 • Jawatan dalam Pentadbiran Awam.

Pegawai-pegawai Kementerian Pertahanan, Ekonomi, Hal Ehwal Luar Negeri, Presidensi Kerajaan, Perkhidmatan Asing atau pegawai-pegawai Organisasi Antarabangsa di negara-negara yang berlainan

 • Pascasiswazah

Pascasiswazah Diplomasi, Kewartawanan, Hubungan Antarabangsa, Politik, Ekonomi

 • Syarikat-syarikat

Pengurus komersil, ketua kabinet CEO atau presiden, yang bertanggungjawab untuk strategi, bertanggung jawab untuk pengantarabangsaan, bertanggung jawab untuk komunikasi, bertanggung jawab untuk pembangunan bisnis, bertanggung jawab untuk jabatan risiko, bertanggung jawab untuk teknologi maklumat dan keamanan, sumber manusia

 • Jenis syarikat

Syarikat eksport, sektor tenaga, telekomunikasi, perbankan dan insurans, syarikat pembinaan antarabangsa, syarikat teknologi, syarikat sumber manusia, syarikat keselamatan,

Kurikulum Sarjana dalam Kecerdasan Kompetitif dalam Persekitaran Global

Kurikulum Sarjana dalam Perisikan Kompetitif dalam Persekitaran Global dikembangkan dengan skema sepuluh modul yang sepadan dengan sepuluh mata pelajaran Master. Untuk ini terdapat dua Bengkel Pilihan dan Projek Akhir yang berkembang di sepanjang bahagian kedua kalendar akademik.

Sebelum permulaan tahun akademik, terdapat modul pengenalan untuk memudahkan pengurusan platform dan mewujudkan penggambaran untuk model pembelajaran "on-line".

Modul:

 • Globalisasi ekonomi dan pengantarabangsaan pasaran
 • Risiko ekonomi dan krisis global
 • Memahami persekitaran perisikan
 • Pengurusan Pelanggan: Pemasaran 4.0 dan Data Besar
 • Membuat keputusan dan analisis maklumat strategik
 • Diplomasi korporat, lobi dan pengaruh
 • Keselamatan siber, rangkaian sosial dan serangan siber
 • Rundingan dalam persekitaran yang kompetitif yang kompleks
 • Peperangan maklumat dan kontra intelektual
 • Reputasi dan pengurusan imej korporat
 • Projek Sarjana Akhir (TFM)

Keperluan Master dalam Perisikan Kompetitif dalam Persekitaran Global

Sarjana dalam Perisikan Kompetitif dalam Persekitaran Globalisasi OBS Business School bertujuan untuk menyediakan peserta dengan pengetahuan dan alat yang diperlukan untuk menguruskan aktiviti profesional mereka dengan berkesan. Ia juga akan membolehkan mereka mengetahui bagaimana pasaran bergerak dan siapa pemain utamanya, sehingga membuka peluang perniagaan baru dalam ruang kompetitif yang kompleks.

Struktur, tempoh dan kandungan Ijazah Sarjana dalam Perisikan Ekonomi Kompetitif dapat memastikan pencapaian objektif yang ditetapkan. Ia merupakan skim pengajaran praktikal, yang diedarkan dalam modul pengetahuan, peralihan dan berurutan di sekitar perisikan ekonomi dan aplikasinya dalam persekitaran kompleks globalisasi ekonomi

Objektif utama proses penerimaan kami adalah untuk memastikan kesesuaian calon. Semua peserta harus memanfaatkan sepenuhnya pengalaman pembelajaran ini, melalui konteks yang memungkinkan untuk membangunkan hubungan jangka panjang dengan rakan sekelas, guru dan alumni.

Ini adalah peringkat proses kemasukan:

1. Pra-syarat untuk kemasukan
2. Permohonan kemasukan
3. wawancara peribadi
4. Surat motivasi
5. Jawatankuasa Kemasukan Penilaian
6. Pendaftaran

Program diajar dalam:
 • Sepanyol

Lihat 19 lagi program yang ditawarkan oleh OBS Business School »

Kursus ini Online, Lokasi Kampus
Start Date
Duration
10 
Sepenuh masa
Price
9,500 EUR
Ikut lokasi
Ikut tarikh