Sarjana dalam FinTech dan Inovasi Kewangan

Umum

Penerangan Program

Digitisasi telah berubah, dan berubah secara substansial, tabiat pengguna dan mendarabkan saluran perniagaan secara eksponen. Selama bertahun-tahun sekarang, istilah baru telah disatukan dalam sektor kewangan global, berkat penampilan Fintech, istilah yang berasal dari bahasa Inggeris ketika menggabungkan kata-kata Kewangan dan Teknologi .

Fintech adalah syarikat yang dicirikan oleh menjadi syarikat yang mempunyai komponen teknologi penting, yang berusaha untuk memberikan penyelesaian baru kepada sektor kewangan berkat teknologi baru, aplikasi mudah alih atau data besar; terutamanya permulaan berdasarkan teknologi baru yang berusaha untuk merebut sebahagian daripada pasaran yang dikuasai oleh bank-bank besar, yang sering tidak begitu inovatif atau lambat dalam mengguna pakai penyelesaian inovatif baru, serta dalam memahami dan menyediakan perkhidmatan dengan penyelesaian kewangan baru kepada pelanggan mereka.

Jika kita menghitung kedua-dua syarikat Fintech (teknologi kewangan) dan Insurtech (teknologi insurans), kini dan di Sepanyol, akan didedikasikan untuknya sekitar 350 syarikat dan mereka menggaji lebih dari 5,000 orang, yang berkhasiat bukan sahaja bakat teknologi, tetapi bakat kewangan yang mengikat untuk bergerak ke arah inisiatif ini.

Pada masa ini, kita boleh membahagikan Ekosistem FinTech kepada:

 • Syarikat-syarikat Fintech: seperti yang kita sebutkan, permulaan inovatif yang mencadangkan penyelesaian baru yang terwujud dalam produk dan perkhidmatan digital lebih mudah, lebih murah dan lebih cepat digunakan
  • Pinjaman
  • Pembayaran
  • PFM
  • Pelaburan
  • Blockchain
 • Bank Digital: Bank digital baru yang bertujuan untuk menanggapi kebimbangan dan keperluan pengguna.
 • Pemproses pembayaran: Syarikat yang dikaitkan dengan sektor kewangan dengan jabatan teknologi yang kuat yang menyediakan perkhidmatan kepada institusi kewangan tradisional.
 • Syarikat-syarikat Bigtech: Syarikat-syarikat teknologi tinggi, yang semakin berminat untuk mengembangkan perniagaan mereka, memanfaatkan imej jenama mereka yang hebat, keupayaan mereka dari segi teknologi dan sumber kewangan (Facebook, Apple, Google, Amazon dan PayPal).

Master di Fintech

Objektif Dan Faedah

Profesional hibrida semakin diperlukan untuk dapat menyatukan profil kewangan fungsional dan profil teknikal serta menjadi kuat dalam kemahiran seperti kreativiti, komunikasi dan keupayaan untuk menyelesaikannya. Objektif utama Master ini adalah untuk mencipta profil profesional ini sangat penting dalam sektor ini.

Master di Fintech

 • Memperolehi wawasan global mengenai kesan teknologi baru dalam sektor kewangan.
 • Memberi juruteknik yang diperlukan untuk menjalankan projek gangguan dalam sektor kewangan.
 • Bentuk dalam bidang teknologi Blockchain, kontrak DAO dan pintar, termasuk kripto-mata wang sebagai kes khas dan transversal.

kurikulum

Kurikulum ini dibangunkan dalam 9 modul bermula pada bulan Oktober setiap tahun dengan skim enam modul wajib. Untuk ini terdapat 3 subjek pilihan, 2 bengkel praktikal dan projek perniagaan yang sebenar yang akan bermula pada akhir modul pertama dan yang akan dilanjutkan sepanjang kursus Master.

Modul-modul yang berbeza sebulan disusun dalam minggu di mana pelajar mempunyai beberapa siri tujuan dan tonggak untuk dipenuhi dan satu projek di mana untuk mengamalkan pengetahuan yang diperolehi dengan panduan dan pengawasan seorang mentor.

Struktur Program (* Tertakluk kepada Perubahan)

Sebelum permulaan tahun akademik, terdapat modul pengenalan untuk memudahkan pengurusan platform dan mewujudkan penggambaran untuk model pembelajaran "on-line".

Modul dikumpulkan dalam tiga blok pengalir di mana keseluruhan pivot program, yang berikut:

 • Blok 1.- Transformasi dan gangguan digital dalam Perbankan, di mana asas transformasi digital yang mengalami sistem kewangan akan dibentangkan
 • Blok 2.- Teknologi di perkhidmatan sektor Kewangan, di mana teknologi utama yang membentuk teras aktiviti dalam sektor Fintech ditangani.
 • Blok 3.- Deepening: blok ini akan menawarkan satu siri mata pelajaran pilihan yang membolehkan pelajar mengembangkan pengetahuan teknologi mereka atau memperdalam aspek perniagaan

Selain itu, 4 bengkel praktikal akan dibangunkan untuk memilih minimum 2, di mana pengetahuan yang diperolehi akan digunakan untuk pembangunan aplikasi dan kes praktikal penerapan teknologi yang dikaji akan dikaji semula.

Akhirnya, program ini termasuk Projek yang akan dijalankan sepanjang tahun akademik, di mana subjek yang ditangani dan pengetahuan keusahawanan dapat ditangkap, dengan kemungkinan mewujudkan permulaan Fintech.

Profil Peserta

Modul kursus ini direka untuk profesional yang ingin mempercepatkan perkembangan kerjaya profesional mereka dan memahami peranan penting yang diperoleh oleh teknologi dalam sektor kewangan:

 • Pengurus dan pengurus projek yang ingin mengembangkan kapasiti pengurusan mereka untuk melaksanakan projek yang berkaitan dengan Fintech.
 • Orang yang mempunyai pengalaman atau pekerjaan di kawasan Fintech yang ingin memajukan persiapan akademik mereka.
 • Perunding dan pakar dalam sektor kewangan yang ingin menyediakan, mengemaskini dan melengkapkan profil mereka, dengan itu memantapkan kedudukan kompetitif mereka di pasaran.

Disarankan agar pelajar mempunyai profil dari bidang berikut: Sains Komputer, Ekonomi, Pentadbiran Perniagaan, Kewangan, atau kepakaran lain yang termasuk komponen analisis yang kuat

prospek kerjaya

 • Pengurus projek FinTech.
 • Pemaju digital dalam syarikat kewangan atau cara pembayaran.
 • Pengurus Transformasi FinTech.
 • Pengurus inovasi dalam syarikat kewangan atau cara pembayaran.
 • Keusahawanan
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

No hay elección: las nuevas tecnologías ya no son un mero valor añadido, sino que se han convertido en la única vía para lograr la competitividad y la continuidad de las empresas. Una tendencia que no ... Baca lebih lanjut

No hay elección: las nuevas tecnologías ya no son un mero valor añadido, sino que se han convertido en la única vía para lograr la competitividad y la continuidad de las empresas. Una tendencia que no sólo está operando grandes cambios en el seno de organizaciones, sino también en la sociedad del conocimiento en su conjunto. Baca Ringkas
Sepanyol dalam talian