Untuk Allah kemuliaan, Jabatan telah ditubuhkan pada September 2004/2005 Sesi Akademik di Kolej Sains dan Teknologi Universiti. Program ini adalah untuk memberi pengetahuan yang kukuh dalam semua aspek Kejuruteraan Mekanikal (serta menyediakan) pengetahuan lanjutan yang akan (memudahkan) pengkhususan dalam empat bidang Kejuruteraan Mekanikal: Thermo-cecair, Mesin Design, Pengeluaran dan Metalurgi dan Bahan. Sebahagian besarnya disebabkan oleh kepentingan teknologi maklumat terutamanya dalam bidang lukisan, pengurusan data dan simulasi, kurikulum baru-baru ini betul-betul semula dan kandungan program ini telah meningkat.

Visi

Untuk menghasilkan sejumlah graduan kuasa dengan piawaian dan amalan Kejuruteraan Mekanikal di padang dan di luar yang akan sesuai dengan betul ke dalam Sektor Industri Afrika dan Pembuatan.

Aktiviti Jabatan

Jabatan itu telah terlibat dalam beberapa aktiviti seperti pembentangan Seminar dan penghantaran Seminar pascasiswazah.

FALSAFAH

Falsafah Jabatan Kejuruteraan Mekanikal berasal daripada objektif keseluruhan Universiti Perjanjian, yang boleh dirumuskan sebagai "Membawa sehingga generasi baru warga Afrika yang akan bergerak benua ke hadapan dalam semua bidang yang diceburi" Falsafah jabatan ini adalah untuk berkahwin teori dengan praktikal berkesan dan dengan itu menghasilkan graduan yang akan diberi kuasa untuk mengukuhkan asas pembuatan yang lemah atau hampir tidak wujud orang Afrika dan menukar status industri kita daripada menjadi "pembungkusan 'kepada` pembuatan.

Objektif

Dalam usaha untuk mencapai falsafah Jabatan dan selaras dengan keusahawanan dan jumlah konsep manusia matlamat Universiti Perjanjian, penekanan akan diberi kepada objektif-objektif berikut:

  • Bagi memudahkan genggaman baik spektrum luas prinsip kejuruteraan
  • Bagi memudahkan perolehan pengalaman kerja amali
  • Untuk menyemai, pemasaran dan pengurusan kemahiran keusahawanan
  • Untuk melibatkan diri secara meluas dalam penyelidikan kejuruteraan mekanikal dan pembangunan.
  • Melatih dan melahirkan lelaki dan wanita yang akan berwaspada dengan keperluan kejuruteraan alam sekitar mereka dan amat bersedia untuk memenuhi keperluan tersebut.
  • Melatih dan melahirkan lelaki dan wanita yang dilengkapi dengan semua alat yang diperlukan (teori, rohani, fizikal dan intelektual) untuk mereka bentuk dan mesin pembuatan dan komponen untuk faedah alam sekitar dan manusia secara umum.
  • Untuk membawa keluar yang terbaik dalam pelajar melalui pendedahan yang cukup kepada teori, trend semasa dan keadaan makmal seni dan kemudahan industri.

Kenyataan Misi

Untuk mengajar moden Kejuruteraan Mekanikal menggunakan sumber bergaya kuasa iaitu-a-iaitu manusia, mesin dan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT). Fokus utama adalah untuk memanfaatkan segala sumber yang ada untuk mencapai keselamatan makanan melalui reka bentuk / pembangunan mesin tropika untuk pemprosesan dan pembangunan teknologi yang bertujuan untuk meningkatkan tenaga.

Program diajar dalam:
English

Lihat 5 lagi program yang ditawarkan oleh Covenant University »

Kursus ini Online
Start Date
Mac 2020
Duration
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Mac 2020
Tarikh tutup permohonan

Mac 2020

Location
Tarikh tutup permohonan
End Date