Sarjana sains profesional dalam bioinformatik

Umum

Penerangan Program

General Overview PSM Bioinformatik

Pusat Pengajian Siswazah Sains Bioperubatan dan Kejuruteraan (GSBSE) telah membangunkan talian program Sains Professional Masters baru dalam bioinformatik. Bioinformatik adalah aplikasi pendekatan matematik, statistik, dan pengiraan untuk memahami proses biologi. PSM bioinformatik adalah program dalam talian dan termasuk kelas disiplin seluruh bidang matematik, sains komputer, sains spatial maklumat dan kejuruteraan, dan biologi molekul dan sel. GSBSE fakulti dari University of Maine, Makmal Jackson, Mt. Desert Island Biological Laboratory, University of New England, University of Southern Maine dan Maine Medical Center Institut Penyelidikan akan mengajar kursus untuk program ijazah dalam talian ini.

PSM memberi peluang latihan lanjutan berkaitan secara langsung dengan pengetahuan semasa untuk kerjaya profesional mereka. Pelajar memasuki program ini dijangka datang daripada sel dan latar belakang biologi molekul dan memerlukan lebih banyak latihan intensif dalam bidang sains matematik, komputer dan maklumat, atau daripada matematik, komputer atau maklumat sains disiplin dan memerlukan latihan dalam sel dan biologi molekul. Program ini memerlukan lima belas kredit kursus bioinformatik, sembilan kredit kursus pengayaan, dan enam kredit pengalaman bidang gunaan.

Graduan Sains Masters Professional Bioinformatik disediakan untuk pelbagai kerjaya dalam bidang bioteknologi, penyakit berjangkit, penyelidikan bioperubatan farmaseutikal, sains alam sekitar dan forensik untuk menamakan beberapa. Komponen profesional Program yang menyediakan graduan kami untuk peranan kepimpinan dalam pasaran komersil, kerajaan dan bukan keuntungan.

pendekatan antara disiplin program ini, bergantung kepada latar belakang pelajar boleh menyediakan anda untuk jawatan sebagai Computational Ahli biologi, Biologi Pangkalan Specialist, Bioinformatik Specialist, Penganalisis Bioinformatik antara lain.

Sebagai lulusan PSM Bioinformatik, anda sedang mengubah landskap perniagaan, teknologi dan sains dan anda sebahagian daripada trend yang semakin meningkat dalam dalam pendekatan pelbagai disiplin baru muncul antara bidang sains dan teknikal.

Keperluan Program (30 kredit)

 • Seramai 15 kredit kursus bioinformatik
 • 9 kredit kursus pengayaan
 • 6 kredit pengalaman bidang gunaan dikehendaki
 • Pemindahan kredit daripada universiti lain dan program boleh dibuat
 • A GPA minimum 3.0 mesti dikekalkan untuk PSM Bioinformatik

Satu jadual sampel untuk kursus pengajian adalah seperti berikut: Fall First Year (6 cr)

 • SIE 507 Sistem Maklumat Pengaturcaraan (3 cr) atau BMS 525 Genetik Molekul (3 cr)
 • MAT 541 Computational Genomics (3 cr)

Spring Tahun Pertama (5 cr)

 • BMB 525 Genomics Fungsian (4 cr)
 • INT 601 Kelakuan Bertanggungjawab Penyelidikan (1 cr)

Summer Tahun Pertama (3 cr)

 • Plus Element kursus (3 cr)

Jatuh Kedua Tahun (4 cr)

 • SIE 557 Pangkalan Data Sistem Aplikasi (3 cr)
 • modul GSBSE (1 cr)

Spring Kedua Tahun (9 cr)

 • Plus Element kursus (3 cr)
 • Bidang Penyelidikan Gunaan (6 cr)

Summer Kedua Tahun (3 cr)

 • Plus Element kursus (3 cr)

pengalaman bidang yang dipohon akan terarah diri dan akan dijadualkan pada kemudahan pelajar. Dengan izin, kursus-kursus lain boleh digantikan dengan yang disenaraikan bagi kursus Bioinformatik Core atau Plus Element. Di samping itu, kursus-kursus baru dibangunkan untuk penghantaran talian, kursus-kursus lain boleh ditambah dengan kursus Bioinformatik Teras dan Plus Element kerana mereka menjadi sedia. Kursus lepasan sebelum yang telah diambil oleh pelajar, termasuk kursus dipertimbangkan untuk pemindahan akan dinilai berdasarkan kes demi kes. The 6 kredit pengalaman bidang gunaan adalah asas kepada ijazah PSM. pengalaman bidang yang dipohon akan mengintegrasikan sains komputer, matematik, sains bioperubatan dan ditambah kursus elemen ke dalam projek yang berkaitan dengan pekerjaan semasa atau masa depan pelajar. Pelajar-pelajar akan membentangkan projek lengkap mereka di hadapan jawatankuasa pemimpin fakulti dan industri.

MAKLUMAT PERMOHONAN

Pemohon yang kukuh akan mempunyai ijazah sarjana muda dalam bidang sains, kejuruteraan, atau disiplin yang berkaitan, yang mempunyai rekod akademik yang cemerlang dan skor GRE kuat. Pelajar memasuki program ini dijangka datang daripada sel dan latar belakang biologi molekul dan memerlukan lebih banyak latihan intensif dalam bidang sains matematik, komputer dan maklumat, atau daripada matematik, komputer atau maklumat sains disiplin dan memerlukan latihan dalam sel dan biologi molekul. Peperiksaan GRE umum diperlukan untuk semakan oleh Jawatankuasa Kemasukan GSBSE, kecuali apabila pemohon mempunyai ijazah lanjutan, di mana keperluan ini dikecualikan. GRE peperiksaan subjek tidak diperlukan. Penilaian untuk kemasukan juga akan mempertimbangkan motivasi dan kerjaya matlamat pemohon di samping menyelidik pengalaman dan kekuatan cadangan.

Paket permohonan perlu mengandungi:

 • permohonan University of Maine Sekolah Pengajian Siswazah
 • Surat faedah, termasuk motivasi untuk meneruskan ijazah lanjutan
 • skor GRE
 • skor TOEFL, jika sesuai
 • Tiga surat sokongan daripada rujukan profesional atau akademik
 • transkrip akademik rasmi
 • Apa-apa maklumat lain yang berkaitan yang akan membantu dalam penilaian pemohon

Permohonan diterima pada asas rolling untuk matrikulasi Fall semester dan permulaan program. Proses permohonan semakan bermula pada awal Januari. Pemberitahuan kemasukan ke dalam program ini berlaku sepanjang Spring.

Untuk memulakan proses permohonan itu, ikuti panduan permohonan membantu kami di sini. Apabila anda sudah biasa dengan proses yang anda boleh mula permohonan dalam talian anda ke Universiti Pengajian Siswazah Maine!

umobio01

Apa yang boleh saya lakukan dengan PSM Bioinformatik?

Menurut AAAS Science Journal, terdapat satu "permintaan yang banyak untuk ahli-ahli sains dengan kemahiran profesional". The Boston Globe dipanggil Bioinformatik "medan permintaan yang tinggi dalam industri sains hayat" lagi mengatakan bahawa "gaji naik secara mendadak bagi mereka yang mempunyai pengalaman dalam industri dan dengan sarjana atau ijazah kedoktoran". A Mac 2014 artikel dalam New York Times menyebutnya "Ijazah mana Techie Meets Smarts Perniagaan".

gaji yang lebih tinggi biasanya dijumpai di dalam sektor swasta, yang mengiktiraf dan menghargai Program PSM. Sebagai lulusan PSM Bioinformatik, anda sedang mengubah landskap perniagaan, teknologi dan sains dan anda sebahagian daripada trend yang semakin meningkat dalam dalam pendekatan pelbagai disiplin baru muncul antara bidang sains dan teknikal.

Peluang kerjaya

 • Sequence Perhimpunan: Ini melibatkan penggunaan kaedah berasaskan komputer canggih untuk memasang beribu-ribu serpihan yang membentuk genom organisma.
 • Genomic Sequence Analisis: Ini melibatkan pemetaan rantau genom bahawa kod untuk pengeluaran protein tertentu. Ia juga melibatkan kawasan pemetaan gen yang dipotong keluar atau dibuang. Semua ini dilakukan dengan menggunakan program perisian yang canggih dan keputusan kemudiannya dibandingkan dengan pangkalan data gen sudah dipetakan keluar.
 • Genomik berfungsi: Ini adalah proses menentukan fungsi gen dan menentukan sama ada mereka akan sesuai untuk penemuan ubat.
 • Genotyping: Ini melibatkan penemuan penyakit menyebabkan gen dan menggunakan pengetahuan itu untuk mengenal pasti individu yang terdedah kepada penyakit tersebut.
 • Proteomik: Satu cabang kajian genomik, ini adalah kajian bahagian genom yang dinyatakan dalam sel-sel tertentu. Ini biasanya melibatkan penggunaan mikro-array (kelebihan teknologi pemotongan yang membolehkan tahap ungkapan ribu gen di dalam sampel sel akan cepat ditentukan) dan hasilnya dimasukkan dalam pangkalan data. Kawasan ini amat berguna untuk dadah dan / atau terapi gen.
 • Pharmacogenomics: Di sini pangkalan data polimorfisme nukleotida tunggal (mutasi gen yang menyebabkan negeri-negeri penyakit tertentu atau meningkat / menurun sensitiviti kepada ubat-ubatan) mempunyai peranan yang penting dalam usaha pembangunan ubat-ubatan masa depan dan dalam reka bentuk ujian klinikal.
 • Pentadbiran Pangkalan Data: Ini selalunya melibatkan reka bentuk dan penyelenggaraan pangkalan data yang besar urutan genomik dan maklumat biokimia. Pangkalan data ini perlu sentiasa dikemaskini. Terdapat juga penglibatan dalam pembangunan algoritma carian pintar untuk mencari melalui pangkalan data dan mendapatkan maklumat yang berkaitan.

kemahiran Diperlukan

 • kemahiran menyelesaikan termasuk sains komputer dan kepakaran genomik masalah informatik. Ini termasuk pemahaman yang baik tentang bagaimana dan mengapa DNA disalin ke dalam RNA dan kemudian dinyatakan sebagai protein.
 • pentadbiran pangkalan data dan kemahiran pengaturcaraan (contohnya SQL Server, Oracle, Sybase, MySQL, CORBA, PERL, Java, C, C ++, skrip web). UNIX cenderung untuk menjadi sistem operasi yang digunakan untuk pelbagai program biologi. Dapat menulis program, terutama menggunakan PERL dan C, pada platform ini dan menggunakan SQL, yang cenderung untuk menjadi bahasa yang digunakan untuk pertanyaan pangkalan data hubungan di mana maklumat biologi disimpan, akan menjadi sangat wajar.
 • Pengalaman dengan analisis jujukan genom dan program pemodelan molekul juga akan menjadi kemahiran yang baik untuk mempunyai untuk mereka yang ingin masuk ke dalam bioinformatik.
 • Bertindak sebagai jambatan yang berkesan antara ahli biologi dan komputer sains, terutamanya semasa reka bentuk alat yang berkesan untuk analisis data, penyimpanan dan mendapatkan semula.
 • Mempunyai kemahiran yang diperlukan untuk menapis maklumat dan dari hubungan yang mungkin antara set data yang berkesan.
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

UMaineOnline is continually developing new, fully online programs with a focus on graduate options in our signature and emerging areas of excellence. Choose from a variety of online programs delivered ... Baca lebih lanjut

UMaineOnline is continually developing new, fully online programs with a focus on graduate options in our signature and emerging areas of excellence. Choose from a variety of online programs delivered by leading faculty, in areas such as business, social work, bioinformatics, digital curation, and engineering. Baca Ringkas