Sarjana Pemasaran, Pemasaran dan Pengurusan Pendapatan

Umum

3 lokasi tersedia

Penerangan Program

Lebih banyak pengembangan, daya saing yang lebih besar

Pelancongan adalah salah satu sektor yang telah banyak berubah di dunia dalam beberapa dekad kebelakangan ini. Di negara-negara seperti Sepanyol, ia adalah sektor yang paling dinamik dengan pertumbuhan yang paling umum, didorong oleh profesionalisasi fungsi dan penggabungan teknologi tertentu. Perubahan radikal ini bukan sahaja diberikan dari dalam sektor ini tetapi juga dari luar, tertakluk kepada usaha mendorong internet dan perubahan dalam tabiat pengguna. Tidak seperti apa yang berlaku beberapa tahun yang lalu - apabila pelanggan pergi ke agensi pelancongan - pelanggan kini menjadi sebahagian aktif dalam proses mencari, merancang dan menempah perjalanan dan perkhidmatan mereka melalui Internet, tanpa sebarang keperluan untuk mengambil perantara. Ketidakturunan harga yang disebabkan oleh keterlambatan agensi-agensi dalam talian baru, tawaran hotel yang sangat menggalakkan, penerbangan tambang murah telah menjana peningkatan menyeluruh dalam pelancongan global dan, dengan itu, telah menjadikan daya saing keseluruhan sektor berkembang.

Momen dan peluang

Jauh dari ancaman, senario baru ini memberi peluang yang baik kepada syarikat-syarikat di sektor ini kerana sudah tiba masanya untuk memperluaskan tawaran mereka dan meliputi semua keperluan baru yang dibangkitkan oleh pelanggan. Jelas, penguasaan alat dalam talian baru adalah faktor penentu dalam pengurusan dan pengoptimuman hampir semua syarikat yang berkaitan dengan pelancongan, dari perkhidmatan dalam talian kepada pengurusan pertubuhan hotel. Oleh itu, daya saing paradigma yang tinggi ini memerlukan profil profesional baru, dengan kemahiran yang diperlukan untuk menduduki jawatan penting dalam industri semasa, seperti Pengarah e-dagang dan Pengarah Pengurusan Hasil.

Cabaran transformasi digital

Sektor pelancongan bukan satu-satunya sektor yang telah terjejas dengan cara yang luar biasa oleh perubahan digital dekad yang lalu dan gangguan Internet dalam hampir semua aspek kehidupan, tetapi dengan jelas sektor pelancongan adalah salah satu daripada mereka yang lebih banyak lagi yang anda perhatikan. Sebagaimana yang telah disebutkan sebelumnya, sekarang adalah pelanggan yang, priori, merancang dan membuat pakej percutiannya sendiri tanpa perlu berinteraksi dengan vendor. Walau bagaimanapun, ini hanya sebahagiannya benar: pelanggan tidak berinteraksi dengan kami semasa transaksi, tetapi mereka berinteraksi dengan laman web kami, yang dapat kami tentukan sebagai dialog standard yang kami buat dan meninggalkan talian semasa menunggu seorang pengantara Laman web kami bercakap untuk kami. Dan mereka mesti mengambil tangan pelanggan dan membawa dia ke semua laluan yang memuaskan supaya dia boleh menguruskan perjalanannya dan tinggal sendiri dan pergi ke sana dengan perjalanan yang dibeli dan mempercayai bahawa dia telah membuat semua keputusan. Untuk proses ini, secara serentak dan berjaya, beribu-ribu kali seminit diperlukan satu pasukan profesional yang berminyak, yang dipimpin oleh seseorang yang dapat membimbing strategi ini berkat pengalaman dan pengetahuan sektor mereka.

Peranan e-dagang dan pengarah pengurusan pendapatan

Pada ketika ini, peranan kedua-dua pengarah e-dagang - bertanggungjawab terhadap strategi perniagaan dalam talian syarikat - dan pengarah pengurusan pendapatan - sebagai bertanggungjawab untuk meramalkan apa yang akan dilakukan oleh klien dan membimbing strategi dalam hal itu - Mereka adalah penting, tetapi tidak terhad kepada fungsi tertentu dari kedudukan anda. Sama seperti semua jawatan pengurusan, fungsi mereka mesti wujud bersama hari ke hari pasukan mereka: dengan jelas menandakan objektif jabatan, merancang dan membuat keputusan, menyelesaikan masalah dan juga menjadi pemimpin yang kelihatan untuk seluruh pasukan. Itulah sebabnya hari ini banyak syarikat memerlukan profesional yang terlatih dengan keupayaan untuk menguruskan orang yang membolehkan mereka untuk berjaya menghadapi perubahan kekal dalam pasaran yang sangat berubah-ubah dan berubah.

Master yang mengintegrasikan dan unik

Jadi ini adalah nama untuk mengambil kira: e-dagang dan Pengurusan Pendapatan. Dua angka yang dalam masa yang singkat telah menjadikan lonjakan menjadi jawatan utama dalam industri hotel. Dan mereka adalah punca (dan tujuan fakulti) pembangunan Master dalam Pemasaran, Pemasaran dan Pengurusan Hasil Pelancongan Ostelea, kerana ia menawarkan latihan integral dan unik dalam kategorinya, dengan program latihan bersatu yang meliputi pemasaran dalam talian, dan -memasaran dan pemasaran pelancongan.

objektif

Objektif Master dalam Pemasaran, Pemasaran dan Pengurusan Pendapatan:

  • Visi global Mendapatkan visi global dan integratif sektor secara umum dan pengurusan model perniagaan yang berbeza dari sektor ini, dari sudut pandang pengurusan puncak dalam perdagangan, pemasaran dan pendapatan.
  • Kemahiran pengurusan. Menggalakkan pertumbuhan dan perkembangan kemahiran peribadi dan keupayaan untuk memahami dan menilai yang diperlukan untuk kedudukan pengurusan.
  • Pengurusan Membangunkan visi strategik untuk mengoptimumkan hasil melalui peningkatan pengurusan maklumat.
  • Kepimpinan pasukan Mengetahui secara terperinci persekitaran pemasaran baru dan kemungkinan yang ditawarkan oleh teknologi baru untuk pembangunan strategi untuk mengoptimumkan pengurusan dan keuntungan.
  • Pendapatan Memperoleh pengetahuan dan menginternet alatan untuk reka bentuk dan pelaksanaan projek Pengurusan Pendapatan untuk syarikat pelancongan.

kurikulum

Master dalam Pemasaran, Pemasaran dan Pengurusan Pendapatan Ostelea dikelaskan kepada 6 modul:

  • Visi Global
  • pemasaran
  • Pemasaran
  • Pengurusan Pendapatan
  • Projek akhir Sarjana

Keperluan dan Titling

keperluan

Untuk mengakses Master dalam Pemasaran, Pemasaran dan Pengurusan Pendapatan pelajar mesti mempunyai ijazah universiti (sarjana, diploma atau jurutera).

titratan

Pelajar mempunyai tempoh maksimum tiga tahun untuk melengkapkan tuan. Setelah selesai, anda akan mendapat ijazah tiga dari Ostelea, EAE-Business School dan University of Lleida.

Pelan biasiswa untuk calon yang diakui

Kami telah membangunkan program biasiswa yang berlainan untuk menyesuaikan diri dengan keadaan peribadi dan profesional pelajar kami.

Penasihat Akademik bertanggungjawab untuk memaklumkan dan memberi nasihat kepada pelajar masa depan tentang keperluan dan prosedur untuk memohon biasiswa Sekolah Perniagaan EAE.

Tarikh Akhir Kemaskini Julai 2018

Latar Belakang Pusat Pengajian

Misi kami adalah untuk menyumbang kepada pembangunan sosial, ekonomi dan budaya industri yang berterusan, melalui latihan pengurus, profesional dalam sektor ini. Kami komited untuk inovasi dan menggal... Baca lebih lanjut