Pendidikan Bacaan Kanak-kanak

Umum

Penerangan Program

Pedagogi kanak-kanak adalah bidang dengan status sosial yang sangat tinggi. Yang sangat penting adalah, antara lain, pendidikan awal di pusat jagaan harian dan pengembangan pesat
Sekolah sepanjang hari, wacana mengenai sihat dan selamat membesar serta tujuan untuk mengimbangi kekurangan dan mewujudkan peluang yang sama untuk semua kanak-kanak. Anak-anak yang lebih awal didorong dan keluarga diberi nasihat dan sokongan, semakin cepat asas diberikan untuk menawarkan peluang perkembangan yang baik kepada anak-anak. Oleh itu, kesadaran, kesabaran dan cinta adalah sebahagian daripada intipati pendidikan anak-anak, yang menjadikannya salah satu kursus terpenting dan paling berharga dalam masyarakat kita. Tujuannya adalah untuk mempertimbangkan keadaan hidup dan rancangan hidup keluarga yang berbeza dan untuk menyokong institusi pendidikan dalam membuka masalah keluarga.

Pelajar dalam program ijazah Pendidikan Kanak-kanak dianugerahkan gelaran "Pendidik Kanak-kanak yang diiktiraf oleh Negara" jika mereka berjaya menyelesaikan projek praktikal Pedagogi Awal Kanak-kanak I + II.
Pengiktirafan negara adalah wajib jika anda ingin bekerja sebagai pendidik kanak-kanak di institusi negeri, seperti pusat jagaan harian bandar. Di samping itu, banyak organisasi bebas juga memerlukan pengiktirafan negara untuk pekerjaan sebagai pendidik zaman kanak-kanak. Oleh itu, kami mengesyorkan agar anda menyelesaikan projek praktikal dan memohon pengiktirafan negeri.

tempoh pengajian

  • Tempoh pengajian standard: 36 bulan
  • Model masa yang berbeza mungkin
  • Permulaan belajar mungkin pada bila-bila masa
projek praktikal
100 hari; Nyatakan pengiktirafan untuk pendidik kanak-kanak

kemasukan

(Teknikal) Kelayakan masuk universiti yang berkaitan dengan Abitur atau subjek
Tanpa Abitur:
  • Sijil Sarjana atau latihan lanjutan
  • Sekurang-kurangnya dua tahun latihan vokasional diikuti oleh sekurang-kurangnya 3 tahun pengalaman profesional (sepenuh masa)
akreditasi
Meterai AR, ZFU (nombor kelulusan: 1104419)

Gambaran Keseluruhan kursus

Dalam pedagogi pembelajaran jarak jauh, kami menyediakan pengetahuan pedagogi kanak-kanak kepada anda dalam bidang penjagaan, pendidikan dan asuhan serta kemahiran metodologi seperti membina hubungan, pendidikan, komunikasi, interaksi dan kerjasama. Sebagai tambahan, dua projek praktikal dalam bidang pendidikan kanak-kanak ditawarkan, satu di bidang elektif (40 hari) dan satu sebagai modul elektif ekstra-kurikular (60 hari). Selepas anda menamatkan pengajian, anda layak untuk bertindak sebagai pekerja mahir dan memberi sokongan pakar untuk anak-anak, ibu bapa dan keluarga mereka, serta sistem kerjasama yang diperlukan.

Program sarjana kami adalah modular, yang bermaksud bahawa anda belajar menggunakan bidang subjek yang dibahagikan kepada apa yang disebut "modul". Dalam modul ini kadang-kadang terdapat kursus pengantar dan kursus mendalam yang secara sistematik mempersiapkan anda untuk menyelesaikan modul ini. Dalam modul, anda akan mendapat mata ECTS (Sistem Pemindahan Kredit Eropah) untuk setiap kejayaan yang berjaya, yang mendokumentasikan prestasi anda. Titik ECTS ini setanding di peringkat antarabangsa dan tentunya diakui.

pengkhususan

Pada semester kelima dan keenam, anda memilih tiga pengkhususan anda dalam jumlah 30 ECTS. Untuk melakukan ini, anda memilih sekurang-kurangnya dua pengkhususan pakar ("pengkhususan wajib") dari bidang pendidikan kanak-kanak dan paling banyak satu pengkhususan fungsi dan industri ("pengkhususan dalam pilihan raya").

Beberapa pengkhususan pemilihan contoh adalah:

  • Psikologi organisasi
  • Kepimpinan Lanjutan
  • pengurusan kualiti
  • Pemasaran media dalam talian dan sosial

Untuk mendapatkan pengiktirafan negara sebagai pendidik kanak-kanak, anda memilih projek praktikal Pedagogi Awal Kanak-kanak I (40 hari) di kawasan wajib elektif A dan sebagai modul elektif ekstra-kurikular (tanpa ECTS) Pedagogi Projek Praktis Kanak-kanak Awal Bahagian II (60 hari).

Ijazah yang diiktiraf

Semua kursus semasa di IUBH diakreditasi oleh FIBAA (Yayasan Pentadbiran Pentadbiran Perniagaan Antarabangsa).
Akreditasi hanya diberikan jika kandungan dan struktur program pengajian memenuhi semua syarat kualitatif.

FIBAA adalah sejenis TÜV untuk pendidikan akademik yang memeriksa kualiti kursus Sarjana Muda dan Sarjana bagi pihak Majlis Akreditasi. Akreditasi diperbaharui setiap lima (akreditasi pertama) atau tujuh (akreditasi semula) tahun - jaminan untuk kualiti pengajaran kami.
FIBAA menganugerahkan meterai premiumnya untuk kursus berkualiti. Lima kursus di IUBH telah dianugerahkan meterai khas ini. IUBH adalah salah satu universiti terkemuka di Jerman dengan lima atau lebih meterai premium.

Kerjaya masa depan anda dalam pendidikan kanak-kanak

Sebagai pendidik kanak-kanak, anda membolehkan dan menyokong proses pendidikan anak-anak dan melindungi keluarga dan anak-anak daripada keganasan dan pengasingan. Menyokong bapa dan ibu dalam mengembangkan hubungan dan kemahiran keibubapaan adalah tugas yang sangat penting.
Bidang tindakan utama dalam pendidikan kanak-kanak boleh didapati di bangku-bangku dan tadika, serta model sekolah rendah selepas sekolah dan penjagaan harian. Di samping itu, pertolongan awal, pendidikan pesakit luar dan pesakit dalam, perlindungan kanak-kanak, kaunseling, pendidikan keluarga dan pedagogi riadah adalah bidang aplikasi yang popular. Di samping itu, anda akan bersedia untuk tugas pengurusan dan pengurusan di institusi pendidikan kanak-kanak semasa pengajian anda.

Tarikh Akhir Kemaskini May 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

Mit unserem IUBH Fernstudium bieten wir Studierenden die Möglichkeit, sich flexibel und praxisorientiert auf ihren Karrierestart vorzubereiten.

Mit unserem IUBH Fernstudium bieten wir Studierenden die Möglichkeit, sich flexibel und praxisorientiert auf ihren Karrierestart vorzubereiten. Baca Ringkas