PGCert dalam Psikologi Penjagaan Dementia

Umum

Baca selanjutnya tentang program ini di laman web institusi

Penerangan Program

Sijil Pasca Siswazah dalam Psikologi Dementia Care memberi tumpuan kepada aplikasi praktikal teori psikologi dalam rawatan demensia dan bertujuan untuk kakitangan penjagaan profesional dan pengurusan yang menyediakan perkhidmatan kepada orang yang mengalami demensia.

139733_pexels-photo-339620.jpeg

Maklumat kursus

PG Cert dalam Psikologi Dementia Care adalah kursus pembelajaran jarak jauh sambilan yang dikendalikan oleh Sekolah Psikologi dan Neurosains dengan tarikh permulaan pada bulan Januari dan September. Program ini akan menyediakan pelajar dengan latar belakang teori kepada psikologi rawatan demensia.

Sorotan

 • Struktur program direka untuk kelonggaran maksimum, yang membolehkan pelajar mengambil satu, dua atau ketiga modul, yang mana anda boleh membayar untuk satu per satu (Sijil Pascasiswazah memerlukan penyempurnaan kesemuanya).
 • Pelajar digalakkan untuk mempersoalkan amalan semasa dan mengaplikasikan teori psikologi kepada situasi kerja mereka sendiri.
 • Format pembelajaran jarak jauh membolehkan pelajar mencapai Sijil Pasca Siswazah dari jarak jauh dan mengikut tahap mereka sendiri.

Format pengajaran

Kursus ini dihantar secara dalam talian melalui Moodle, sistem pengajaran dan pembelajaran dalam talian Universiti. Pelajar akan terlibat dengan kajian bebas dalam rangka kerja dalam talian yang menyokong dan mempunyai akses kepada slaid kuliah, kajian kes, artikel jurnal, video dan forum pelajar untuk memudahkan pengajian anda. Penyelaras program akan tersedia untuk dihubungi sepanjang kursus.

Program ini terdiri daripada tiga modul; pelajar boleh mengambil modul ini secara individu tetapi mesti menyelesaikan ketiga-tiga untuk mencapai pensijilan. Modul dinilai melalui kursus yang dikemukakan dalam talian; Tiada peperiksaan akhir untuk kursus ini.

Tutor universiti boleh didapati melalui e-mel dan telefon.

Modul

Setiap modul biasanya terdiri daripada:

 • 200 jam waktu belajar yang disampaikan melalui pembelajaran jarak jauh
 • Penilaian kursus 100%.

Modul dalam program ini mempunyai kaedah penyampaian dan penilaian yang berbeza-beza. Untuk maklumat lebih terperinci mengenai setiap modul, termasuk waktu hubungan mingguan, kaedah pengajaran dan penilaian, sila lihat katalog modul terkini yang adalah untuk tahun akademik 2020-2021; beberapa elemen boleh berubah untuk kemasukan tahun 2021.

Modul wajib

 • Kesan Psikososial Dementia: pengenalan kepada kesan psikososial demensia terhadap individu yang mempunyai diagnosis dan mereka yang menjaga mereka.
 • Penjagaan Individu dengan Dementia: memperkenalkan beberapa model psikologi rawatan demensia dan meneroka keperluan psikologi individu dengan demensia dan penjaga mereka.
 • Melaksanakan Penjagaan Berkesan: menyediakan latar belakang teori dan bukti berasaskan untuk melengkapkan pelajar dengan strategi yang membolehkan mereka merancang, mengubah, mengukur dan mengekalkan amalan yang berkesan di tempat kerja mereka.

Modul yang disenaraikan di sini adalah petunjuk, dan tidak ada jaminan ia akan berjalan untuk kemasukan tahun 2021.

Persidangan dan acara

Sekolah Psikologi dan Neurosains menganjurkan program seminar mingguan yang biasanya diadakan di Perpustakaan Lama Bangunan Psikologi. Seminar ini merangkumi kuliah umum, perbincangan Sekolah terbuka dan makalah yang disampaikan oleh pelbagai pensyarah tetamu dari UK dan luar negara. Selesai seminar, majlis sambutan anggur diadakan di ruang bersama kakitangan.

Sekolah ini juga mengadakan Kuliah Jeeves tahunan sebagai sebahagian daripada program seminarnya. Ceramah diberikan oleh ahli psikologi dan pakar sains saraf. Kakitangan, pelajar dan orang ramai dialu-alukan dalam kuliah ini.

Pembiayaan

Diskaun Siswazah Terkini

University of St Andrews menawarkan diskaun 10% dalam yuran tuisyen pascasiswazah kepada pelajar yang layak lulus atau yang telah lulus dari St Andrews dalam tempoh tiga tahun terakhir dan memulakan program pascasiswazah dengan University of St Andrews .

Syarat kemasukan

Sekolah akan menerima salah satu daripada berikut sebagai kelayakan kemasukan yang sesuai:

 • Baik 2.1 Kepujian ijazah sarjana dalam disiplin kognat.
 • Pembelajaran terdahulu yang diakreditasi: kelayakan profesional dalam pekerjaan sosial, kejururawatan, terapi pekerjaan atau yang serupa.
 • Pembelajaran sebelumnya yang berpengalaman: pengalaman kerja yang relevan dalam disiplin yang berkaitan dan pengalaman praktikal sekurang-kurangnya tiga tahun di lapangan.
 • Sekiranya anda belajar ijazah pertama anda di luar UK, periksa syarat kemasukan antarabangsa.
 • Penguasaan bahasa Inggeris.

Kelayakan yang disenaraikan menunjukkan keperluan minimum untuk kemasukan. Sesetengah Sekolah akademik akan meminta pemohon untuk mencapai markah yang lebih tinggi daripada minimum. Mendapatkan syarat kemasukan yang tidak disenaraikan tidak akan menjamin anda sebagai tempat, memandangkan Universiti mempertimbangkan semua aspek setiap permohonan termasuk, jika berkenaan, sampel bertulis, pernyataan peribadi, dan dokumen sokongan.

Keperluan permohonan

 • CV atau riwayat hidup
 • Pernyataan peribadi (500 patah perkataan) - hanya berlaku jika memohon dana Majlis Pembiayaan Scotland
 • Contoh kerja bertulis akademik (2,000 perkataan)
 • Dua rujukan akademik asal yang ditandatangani
 • Transkrip akademik dan sijil ijazah
 • Bukti penguasaan bahasa Inggeris (diperlukan jika bahasa Inggeris bukan bahasa pertama anda).

Selepas PG Cert

Sambung belajar

Sebilangan siswazah meneruskan pendidikan lanjutan melalui kursus pascasiswazah yang diajar dalam bidang Psikologi atau ijazah penyelidikan PhD.

Kerjaya

Graduan dari program pembelajaran jarak jauh memasuki atau meneruskan kerja mereka dalam pelbagai pekerjaan, termasuk:

 • Pengurus pembangunan perkhidmatan klinikal
 • Pegawai penjagaan masyarakat
 • Timbalan pengurus jururawat
 • Ahli terapi pekerjaan
 • Podiatrist
 • Ahli terapi pertuturan dan bahasa
 • Pekerja sosial kanan.

Pusat Kerjaya menawarkan nasihat satu-satu kepada semua pelajar mengenai kursus pascasiswazah yang diajar dan menawarkan program acara untuk membantu pelajar dalam membina kemahiran pekerjaan mereka.

Tarikh Akhir Kemaskini Sep 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

As a 600-year-old institution, it's no surprise that the University of St Andrews is known across the globe as a world leader in education. We are Scotland’s best university ranked by the Complete Uni ... Baca lebih lanjut

As a 600-year-old institution, it's no surprise that the University of St Andrews is known across the globe as a world leader in education. We are Scotland’s best university ranked by the Complete University Guide 2019, and 2nd overall in the UK (Guardian Good University Guide 2019). Baca Ringkas