Acara kemuncak:

The MIRD (dan MIFS) adalah program unik dalam erti kata bahawa mereka sebenarnya yang ditawarkan oleh sebuah organisasi antara kerajaan dengan piagam universiti dan mandat tambahan dalam dialog antara agama dan diplomasi. Terutamanya, EUCLID adalah satu-satunya universiti yang telah menerima hadiah pertama daripada Minggu Keharmonian Antara Penganut Agama Sedunia PBB, yang dibentangkan oleh HM Raja Abdullah dari Jordan (gambar di bawah).

OBJEKTIF PROGRAM:

EUCLID menawarkan beberapa program siswazah berkait rapat namun berbeza:

 • MIRD: MSc dalam Dialog Antara Agama dan Diplomasi
 • MIFS: MSc Pengajian Antara Agama
 • MCRel: MSc dalam Perbandingan Agama
 • MTSD: MSc Pengajian Keganasan dan Deradicalization

Laman ini memberi tumpuan kepada MIRD: Master EUCLID Sains dalam Dialog Antara Agama dan Diplomasi, program payung yang direka untuk melatih diplomat, pegawai kerajaan dan kakitangan awam dalam bidang kompleks dan khusus ini.

Program-program ini, menyampaikan 100% secara online, wujud untuk menyediakan pegawai-pegawai kerajaan, pekerja sosial, ulama, ahli-ahli teologi dan ahli fakulti untuk berjaya dan membina melibatkan diri dalam dialog antara agama dan diplomasi.

The MIRD / MIFS tidak menganggap latar belakang yang kukuh dalam teologi atau diplomasi. Tambahan pula, ia terbuka kepada pelajar dari semua latar belakang agama termasuk yang tidak percaya, walaupun fokusnya mungkin menarik khas untuk umat Islam dan Kristian kerana ia adalah-ke tahap maju sebagai tindak balas kepada inisiatif "Common Word".

Walau bagaimanapun, ia tidak menganggap yang berikut:

 • kebolehan untuk membaca, memahami dan menghafal sejumlah besar bahan sejak tugasan bacaan adalah penting
 • faedah dan menghormati semua agama dan untuk yang sesuai untuk dialog dan mungkin penumpuan.

The MIRD juga merupakan program dwi-guna yang menawarkan asas teologi antara agama teras dengan kecekapan tambahan dalam pemikiran kritikal, diplomasi dan penyelesaian konflik.

Sebagai sebahagian daripada kurikulum, program ini menawarkan pemeriksaan yang mendalam mengenai bidang besar agama-agama dunia, sejarah, projek-projek sosial dan politik, kaedah rundingan dan diplomasi, hujah dan pemikiran kritis, dan lain-lain

Program ini telah dirancang untuk melatih kakitangan kerajaan yang mempunyai kepentingan dalam bidang ini, tetapi juga untuk menyediakan pelajar awam untuk kerjaya dengan agensi-agensi kerajaan, organisasi antarabangsa, institusi agama dan NGO.

SYARAT KEMASUKAN:

Pemohon mestilah mempunyai Ijazah Sarjana Muda atau setaraf antarabangsa. pemohon yang ditaja oleh kerajaan (yang sudah kakitangan kerajaan) boleh diterima tanpa ijazah Sarjana Muda jika tahap pendidikan dan pengalaman adalah mencukupi.

EUCLID mungkin memerlukan peserta ini untuk melengkapkan kursus jambatan sebelum mendaftar dalam program ini. Kefasihan dalam Bahasa Inggeris (lisan dan bertulis) diperlukan dan akan diuji.

METODOLOGI:

Program ini ditawarkan atas dasar pendaftaran asynchronous terbuka dengan penjujukan sekali-sekala dalam kumpulan pasukan berkumpul.

Kerana ia adalah program siswazah, ia menekankan keupayaan untuk menyatakan hujah-hujah logik, hormat dan meyakinkan dengan menggunakan kertas akademik boleh diterbitkan. Khususnya, keupayaan untuk menulis kreatif, membina, menghormati dan profesional, kertas jurnal-gred adalah salah satu objektif penting dalam program ini.

Kurikulum ini juga memerlukan keupayaan untuk membentangkan laporan oral (webcast), dihantar kepada tutor kursus dalam MP3 atau format WMV.

KURIKULUM:

The Sequence EUCLID Kursus MIRD (termasuk kursus pilihan) termasuk yang berikut:

 • Akademik dan Perniagaan Penulisan + Bercakap (LIT-101M) (2 UCH / 3 ECTS)
 • Penghujahan dan Pemikiran Kritikal (TPH-499) (2 UCH / 3 ECTS)
 • Agama Modul dunia (REL-777) (3 UCH / 4.5 ECTS)
 • Kajian dalam Sejarah Dunia (pilihan) (HIS-777) (2 UCH / 3 ECTS)
 • Kaedah Diplomasi (incl. Buah IGO) (DIP-401) (5 UCH / 7.5 ECTS)
 • Pengajian Lanjutan dalam tahap IRD 1 (IRD-401) (3 UCH / 4.5 ECTS)
 • Pengajian Lanjutan dalam tahap IRD 2 (IRD-402) (3 UCH / 4.5 ECTS)
 • Pengajian Lanjutan dalam tahap IRD 3 (IRD-403) (3 UCH / 4.5 ECTS)
 • Rundingan dan Penyelesaian Konflik (DIP-502) (3 UCH / 4.5 ECTS)
 • Kajian dalam Konflik Agama (ISF-500) (3 UCH / 4.5 ECTS)
 • Tesis Sarjana / Kertas Penyelidikan (DIP-606) (6 UCH / 9 ECTS)

Pengkhususan PILIHAN:

Selepas berunding dengan atau tutor yang diberikan beliau, pelajar juga boleh melanjutkan pengajian diarahkan, untuk nilai 2-6 UCH / 3-9 ECTS, dalam bidang-bidang berikut penyelidikan dan kepekatan:

 • Dialog Kristian-Muslim
 • Agama dan Sekularisme
 • Isu-isu dalam Keganasan Global
 • Agama dan Geopolitik
 • Agama, Masyarakat dan Politik

NILAI-NILAI KREDIT:

Nilai kredit minimum untuk disiapkan EUCLID Sarjana ialah: 36 UCH / 54 ECTS. Nilai kredit disyorkan (dengan pilihan tesis) ialah: 40 UCH / 60 ECTS.

PENDAFTARAN JADUAL:

EUCLID mempunyai enrolmen yang berterusan (pengambilan) untuk program ini. Ia boleh diterima untuk memohon beberapa bulan lebih awal tetapi ia adalah disyorkan untuk memohon 60-40 hari lebih awal. slot awam ini diperuntukkan pada, dahulu, dulu dia dapat.

Program diajar dalam:
English

Lihat 13 lagi program yang ditawarkan oleh EUCLID (Euclid University) »

Kursus ini Online
Start Date
Pendaftaran Terbuka
Duration
12 - 36 
Sambilan
Sepenuh masa
Price
6,650 USD
Jumlah tuisyen: Initial Bayaran Kemasukan + (40 x USD 145) = USD 6650
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Pendaftaran Terbuka
Tarikh tutup permohonan
Start Date
Pendaftaran Terbuka
Tarikh tutup permohonan

Pendaftaran Terbuka

Location
Tarikh tutup permohonan
End Date