Master Perniagaan Informatik

Umum

Penerangan Program

Syarikat memerlukan pakar yang mengawal proses teknologi maklumat yang kompleks dan yang juga biasa dengan persekitaran perniagaan. Pelajar maklumat perniagaan boleh menggunakan kedua-dua bidang pada akhir pengajian mereka. Itulah sebabnya maklumat perniagaan tidak hanya untuk para kutu buku dan pengaturcara. Organisasi dan pengurusan IT yang disasarkan adalah tugas penting. Tumpuan khusus adalah pada antara muka antara IT dan pengguna. Pakar IT perniagaan adalah jurubahasa dan pengantara antara pengguna dan IT, dengan tujuan bahawa "kedua-dua dunia" saling memahami dan dapat berusaha menuju tujuan bersama.

tempoh pengajian
  • Tempoh pengajian standard: 12 atau 24 bulan
  • Model masa yang berbeza mungkin
  • Permulaan belajar mungkin pada bila-bila masa

Kemasukan

Ijazah sarjana yang lengkap dengan fokus ekonomi atau perniagaan

Pentauliahan

FIBAA, ZFU (nombor kelulusan 161316)

Kandungan

Kajian anda menggabungkan aspek pengurusan perniagaan moden dengan sains komputer yang berorientasikan aplikasi dan mempersiapkan anda untuk tugas dan kombinasi penting dari kedua-dua bidang ini.

pengkhususan

Varian 60 ECTS: Pada semester kedua anda memilih pengkhususan berjumlah 10 ECTS. Sekiranya anda tidak mempelajari sains komputer atau maklumat perniagaan semasa ijazah pertama, kami mengesyorkan pengkhususan pengurusan IT.

120 varian ECTS: Pada semester pertama anda memilih pengkhususan berjumlah 10 ECTS. Sekiranya anda tidak mempelajari sains komputer atau maklumat perniagaan semasa ijazah pertama, kami mengesyorkan pengkhususan pengurusan IT. Pada semester ketiga, anda memilih dua pengkhususan berjumlah 20 ECTS. Anda memilih sekurang-kurangnya satu pengkhususan IT (lihat di bawah). Pengkhususan lain secara pilihan boleh menjadi pengkhususan fungsi atau industri dari bidang pentadbiran perniagaan.

Beberapa pengkhususan contoh ialah:

  • Berorientasikan kejayaan mengawal
  • Pemasaran dan penjenamaan yang strategik
  • Hak pekerjaan

Masa depan profesional anda dalam perniagaan

Bergantung pada jurusan anda, pekerjaan masa depan anda mungkin dalam bidang aktiviti pentadbiran perniagaan klasik, tetapi juga di bidang teknologi IT. Kedudukan dalam pengurusan IT, pengurusan produk atau pengurusan projek hanya mungkin sebagai pekerjaan sebagai pembangun pangkalan data, jurutera perisian atau pengaturcara.

Tarikh Akhir Kemaskini May 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Mit unserem IUBH Fernstudium bieten wir Studierenden die Möglichkeit, sich flexibel und praxisorientiert auf ihren Karrierestart vorzubereiten.

Mit unserem IUBH Fernstudium bieten wir Studierenden die Möglichkeit, sich flexibel und praxisorientiert auf ihren Karrierestart vorzubereiten. Baca Ringkas