MA dalam talian dalam Kewartawanan

Umum

Penerangan Program

127538_forLP196.jpg

Dalam era digital yang pesat berkembang, model pengeluaran dan pengedaran kewartawanan sentiasa berubah. Wartawan hari ini perlu berfikir secara radikal, belajar menyesuaikan diri dan mengeksploitasi bentuk-bentuk media berita baru dan fasih dengan alat kreatif utama yang digunakan untuk menghasilkan kandungan berita yang menarik dalam pelbagai format - teks, video, berita LIVE berita.

Di seluruh gelar sarjana ini, anda akan secara kritis terlibat dengan pengganggu media, mengembangkan pemahaman tentang perubahan wartawan dan penonton dan mendapatkan wawasan tentang cabaran yang ditimbulkan oleh kecerdasan buatan, data besar dan 'churnalism'. Anda harus mendapati diri anda diuji dan diminta untuk mencapai matlamat yang tinggi apabila anda bersedia untuk bekerja secara bebas dari mana-mana sahaja di dunia.

Tajuk penghargaan: MA Kewartawanan
Badan Penganugerahan: Falmouth University
Tahap: 7
Cara pengajian: dalam talian, sambilan
Tempoh: Dua tahun

Ringkasan gelar Sarjana

Diajarkan oleh wartawan terkemuka yang berpengalaman dalam mengendalikan faedah dan cabaran bekerja dalam konteks antarabangsa, kursus ini memberi anda peluang untuk memupuk minda inovatif dan keusahawanan. Apabila anda memberi tumpuan kepada kewartawanan data, media sosial dan bercerita yang berani, program ini bertujuan untuk memudahkan para inovator yang berasaskan piawaian kewartawanan yang terbaik.

Anda akan:

 • Membangunkan kemahiran anda sebagai pencetus cerita bukan kreatif dan teknikal untuk bekerja secara bebas sebagai wartawan
 • Ketahui cara untuk mencipta berita menarik untuk penyebaran merentasi pelbagai platform kandungan dengan khalayak global dalam fikiran
 • Ketahui cara untuk berkembang maju dan inovasi dalam industri berita dan komunikasi digital antarabangsa
 • Mengeksploitasi media sosial dan alat-alat kewartawanan data, mengembangkan pemahaman kritis terhadap persekitaran politik, sosial dan industri yang beralih di mana wartawan harus beroperasi di seluruh dunia.

Siapakah kursus ini?

Anda akan:

 • Berminat dengan berita, hal ehwal semasa, politik, penulisan, kandungan kreatif, pelaporan, pengeditan, pengeluaran kandungan, platform media, komunikasi
 • Didorong, mengganggu, pemikir global, penyelidik, inovatif, ke dalam teknologi, kolaboratif, analitis, pemikir kritikal, penasaran, etika, pendita cerita.

Anda mungkin:

 • Mahu memahami pasaran untuk kewartawanan berita untuk beroperasi sebagai pengamal bekerja yang berkesan
 • Bekerja dalam pemasaran kandungan, pengeluaran kandungan, atau wartawan pertengahan karir dalam penerbitan berita dan ingin mengambil kerjaya anda ke tahap yang baru
 • Mahu menguji idea-idea baru, mencabar mod jurnalisme tradisional dan secara kritikal menilai keberkesanan pengganggu media semasa
 • Melihat untuk membangunkan keyakinan dan kemahiran untuk bekerja di dunia nyata, projek-projek berita rentas sempadan
 • Berminat dengan komunikasi dan PR dan mahu memahami proses yang terlibat dalam kewartawanan berita
 • Menamatkan pengajian dari ijazah sarjana muda dalam bidang yang berbeza dan mahu menjadi jurnalisme
 • Mencari untuk menyatukan kebolehan sedia ada anda, memahami amalan semasa anda dan mengembangkan penyelidikan, bercerita dan kemahiran perniagaan untuk menjadi seorang pengamal kreatif dan reflektif.

Kandungan kursus

Anda perlu melengkapkan empat modul 30 kredit dan satu projek 60 kredit (180 kredit secara keseluruhan). Semua modul dalam kursus adalah wajib dan mesti diluluskan untuk melengkapkan penghargaan.

Modul Teras
Amalan Profesional Kreatif 30
Wartawan Bergerak 30
Inovasi Kewartawanan dan Perusahaan 30
Cerita Cerita Audiovisual 30
Projek utama 60

Penilaian

Semua penilaian diambil dan dihantar secara dalam talian.

Kaedah penilaian untuk Kewartawanan MA biasanya termasuk:

 • Tugas bertulis (tiada peperiksaan)
 • Portfolio kerja editorial, persembahan, projek, jurnal reflektif, esei kritikal, laporan dan projek akhir.

Syarat kemasukan

 • Ijazah kehormat atau kelayakan yang setara dengan Aras 6
 • Bukti kemahiran dalam bahasa Inggeris (skor keseluruhan minimum IELTS 6.5 dengan sekurang-kurangnya 6.0 dalam Reading, Writing, Speaking and Listening atau TOEFL IBT (Ujian Berasaskan Internet) dengan sekurang-kurangnya 88 keseluruhan dan sekurang-kurangnya 21 dalam semua 4 komponen).

Kami juga menerima pelbagai kelayakan bahasa Inggeris yang diiktiraf setaraf. Calon tanpa ijazah atau kelayakan formal masih digalakkan untuk memohon.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

Established in 1902, we’ve previously been the Falmouth School of Art, Falmouth College of Art and Design and the University College Falmouth.

Established in 1902, we’ve previously been the Falmouth School of Art, Falmouth College of Art and Design and the University College Falmouth. Baca Ringkas