MA dalam Penulisan Kreatif

Umum

Penerangan Program

Guna kuasa bahasa dan kembangkan suara tersendiri anda sebagai seorang penulis.

Butiran kursus

 • Tarikh mula seterusnya: 27 Januari 2020
 • Tarikh akhir permohonan: 20 Januari 2020
 • Tempoh: dua tahun (sambilan)
 • Format: dalam talian, dengan acara tatap muka pilihan
 • Jumlah bayaran untuk kursus dua tahun: £ 9,400

Syarat kemasukan

 • Ijazah Sarjana Muda 2.2 minimum atau setaraf antarabangsa. Pemohon yang tidak memenuhi syarat ini masih boleh dipertimbangkan tetapi perlu mengemukakan contoh kerja yang diterbitkan berkaitan dengan permohonan mereka.
 • Contoh penulisan kreatif (fiksyen atau bukan fiksyen) sehingga 3,000 perkataan.
 • Skor IELTS 6.0 (dengan minimum 5.5 dalam setiap kemahiran) jika bahasa pertama anda bukan Bahasa Inggeris (atau kelayakan bahasa Inggeris yang lain yang diterima oleh Universiti Hull).
 • Dua rujukan, yang mana mestilah rujukan akademik, dan yang lain boleh menjadi rujukan kerja.

Kenapa MA ini?

Ia adalah Hull di mana Philip Larkin tinggal dan bekerja di Universiti Brynmor Jones Library selama 30 tahun, menulis kebanyakan kerja terbaiknya. Sebuah bandar pelayaran yang menghubungkan ke luar dan membawa beberapa eksotik kembali ke utara England.

Mengejar pandangan global Hull, Profesor MA dan pencipta yang berjaya Martin Goodman menerangkan Penulisan Kreatif MA Universiti sebagai persekitaran inspirasi dan kolektif untuk pelajar dalam talian yang ingin membangunkan suara tersendiri mereka sebagai seorang penulis.

Diajarkan oleh ahli akademik yang diterbitkan penulis, anda akan memperluas bacaan anda dalam kesusasteraan, menavigasi kalangan kesusasteraan dan mengkritik karya rakan-rakan anda.

Terdapat juga pilihan untuk menghadiri acara tatap muka, apabila anda mencari pengiktirafan awam dan menjadi ahli yang aktif, aktif dalam komuniti bertulis antarabangsa.

Apa yang anda pelajari

Mengubah semangat anda untuk membaca keupayaan untuk menghasilkan prosa yang layak pengiktirafan awam. Apa saja genre kegemaran anda, sama ada fiksyen sastera, bukan fiksyen, atau fantasi, misteri atau romantik - anda akan berpeluang mengasah kemahiran bertulis anda dan menemui teknik-teknik yang ditulis oleh penulis-penulis seminal.

 • Menolak sempadan kreatif anda dan memberi bentuk kepada suara kreatif yang kuat dan asli.
 • Memperluaskan pengetahuan anda tentang kanun sastera dan memperoleh seni bacaan sebagai penulis sastera.
 • Dapatkan pengetahuan tentang struktur yang mendalam yang akan membantu anda memahami proses penulisan anda.
 • Menjadi fasih dengan pelbagai unsur tekstual seperti penggunaan dialog, sudut pandang, perspektif dan perincian deria dan menggunakan teknik belajar untuk genre menulis pilihan anda.
 • Ambil tempat dalam komuniti bertulis antarabangsa. Critique kerja orang lain dan melahirkan pandangan penulis yang diterbitkan sebagai rakan sekerja dari siapa yang anda boleh belajar.
 • Membangunkan amalan anda sebagai seorang penulis, memahami proses penyuntingan dan penyusunan semula yang diperlukan untuk menghasilkan prosa piawaian yang dapat diterbitkan.

Modul kursus

Ijazah sarjana ini membolehkan anda mengembangkan keyakinan dan kerajinan anda sebagai seorang penulis dalam persekitaran yang kreatif dan kreatif.

Anda mengkaji modul wajib berikut.

Kraf Penulis (30 kredit)

Kerana penulisan membakar minda pembaca, dalam modul ini, anda akan mengkaji pelbagai karya sastera. Memfokus terutamanya kepada unsur-unsur tekstual termasuk; panjang kalimat dan aliran, perspektif, pilihan tegang anda akan membangun pemahaman tentang bagaimana penulis mencapai kesannya. Dibentangkan dengan bahagian-bahagian penulisan yang teladan, anda akan bergerak dari respons anda sendiri (contohnya kegembiraan, tipu muslihat, ketakutan) untuk menjejaki bagaimana penulis menyebarkan unsur-unsur kraf untuk mencetuskan emosi dan suasana yang dikehendaki.

Menulis Kisah Pendek (30 kredit)

Cerita pendek membenarkan para penulis muncul untuk melengkapkan lengkungan naratif dan menubuhkan reputasi melalui karya-karya yang diterbitkan sebelum menangani novel yang lebih panjang. Di dalam modul ini bukan sahaja anda akan membangunkan penghargaan cerita pendek dari pelbagai penulis antarabangsa, tetapi anda akan mengambil bentuk cerita pendek dan menjadikannya milik anda sendiri. Ambil perhatian bahawa modul ini juga akan meliputi dua sub-genre dalam bentuk; mikro fiksyen dan fiksyen denyar.

Menulis daripada Kehidupan (30 kredit)

Modul ini akan memperkenalkan anda kepada pelbagai proksi bukan fiksyen dengan tumpuan khusus dalam penulisan perjalanan, esei, memoir, penulisan alam semula jadi, dan jenayah benar. Anda akan menghasilkan portfolio kerja anda sambil mengamalkan pelbagai bentuk bukan fiksyen naratif dalam persekitaran yang menyokong dan bersahabat.

Menulis Novel (30 kredit)

Apakah yang dimaksudkan dengan bab pembuka novel yang menjadikannya mustahil untuk meletakkannya? Sepanjang modul ini, anda akan meningkatkan kemahiran menulis novel anda. Kritikan penulisan anda dalam persekitaran bengkel akan membantu anda mengembangkan kesedaran tajuk naratif dan naratif bersama dengan pemahaman yang mendalam tentang archetypes sebagai bahagian penting dalam bercerita. Apabila anda membuat plot dan struktur, anda akan menggunakan teknik penyuntingan dan redraft untuk menghasilkan kerja yang anda bangga untuk menerbitkan.

Portfolio Penulis (60 kredit)

Penulisan kreatif adalah proses yang bermanfaat yang memerlukan disiplin peribadi yang besar. Dalam modul ini, anda akan menerima panduan mengenai bagaimana untuk menyusun amalan bertulis anda dalam hal ini. Portfolio prosa anda (sehingga 16,000 perkataan) mewakili kemunculan program Penulisan Kreatif MA anda. Di sini anda akan menunjukkan keaslian idea-idea anda, memahami teknik dan kerajinan, menyampaikan satu badan kerja yang unik dan berjaya kepada piawaian yang boleh diterbitkan atau hampir boleh diterbitkan.

Bagaimana anda dinilai

Semua penilaian untuk kursus ini adalah berdasarkan kursus dan dihantar secara dalam talian. Prestasi anda dalam kursus akan dinilai menerusi pelbagai kaedah termasuk:

 • Kerja praktikal, termasuk projek kumpulan dan forum perbincangan;
 • Kerja bertulis, termasuk kajian kes, laporan dan esai.

Anda juga akan menerima maklum balas tutor dan peer untuk membantu meningkatkan kerja anda.

Prospek kerjaya

Dengan mengkaji kursus ini, anda akan mendapat kemahiran yang boleh dipindahkan yang sangat diperlukan di seluruh industri kreatif dan seterusnya.

Graduan Penulisan Kreatif MA sering menjadi kerjaya yang berjaya dalam pelbagai industri, seperti:

 • Penulisan / pengarang profesional
 • Pemasaran dan PR
 • Warisan dan pelancongan
 • Kewartawanan dan penyiaran
 • Muzium pengarahan
 • Perbankan
 • Pendidikan
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Looking for the inspiration and challenge to succeed in your degree? The University of Hull Online is the perfect choice. You get the teaching excellence and career-enhancing opportunities for which w ... Baca lebih lanjut

Looking for the inspiration and challenge to succeed in your degree? The University of Hull Online is the perfect choice. You get the teaching excellence and career-enhancing opportunities for which we're renowned. Plus the flexibility of studying online. Baca Ringkas