MA dalam Pembelajaran Dewasa dan Perubahan Global

Umum

Penerangan Program

 • Mula: Musim luruh 2020
 • Tempat belajar: Jarak
 • Tahap: Kitaran kedua

Pemerintah di seluruh dunia mendesak warga negara untuk melatih dan mendidik diri agar dapat terus berdaya saing dalam dunia yang terhubung. Wacana kritikal mengenai globalisasi memerlukan kemampuan untuk belajar dalam situasi yang merangkumi perbezaan budaya dan geografi. Program kami adalah untuk mereka yang ingin memahami pembelajaran orang dewasa dalam kerangka perubahan global dalam format pembelajaran digital yang unik yang telah mendapat pujian antarabangsa.

Pembelajaran dalam talian dan tesis tuan

Program sarjana ini meningkatkan keupayaan pelajar untuk bekerja di dunia globalisasi dan untuk mencabar perspektif tradisional mengenai globalisasi. Program kami adalah kerjasama yang setara dengan universiti di Kanada dan Afrika Selatan. Semua aktiviti kursus akan dilakukan dalam platform pembelajaran digital, di mana anda akan belajar bersama dengan pelajar dari universiti rakan kongsi di kelas global, menjadikan program ini benar-benar antarabangsa. Kursus mengandungi topik seperti mencari diri dalam pembelajaran global, pembelajaran orang dewasa: konteks dan perspektif, pembelajaran global / tempatan, dan pemahaman penyelidikan.

Lulusan kami dapat belajar dan mengajar secara global, menggunakan teknologi penghubung global, memahami masyarakat berasaskan pengetahuan dan implikasinya untuk belajar, memahami wacana globalisasi, mengembangkan kepekaan dan kepekaan budaya dan mengembangkan perspektif persamaan untuk belajar dan menyusun semula amalan profesional mereka sendiri. Mereka juga boleh meneruskan kerjaya akademik mereka dalam projek selanjutnya.

Program ini memenangi Anugerah Inovasi Kurikulum 2005, yang dianugerahkan oleh Suruhanjaya Profesor Pendidikan Dewasa Persatuan Amerika untuk Pendidikan Dewasa dan Berterusan dan juga Anugerah Kecemerlangan e-Pembelajaran (2015) pada Persidangan E-pembelajaran Eropah ke-14, yang diadakan di Universiti Hertfordshire, UK.

Pemilihan akan dibuat berdasarkan gred akademik dan Surat Niat. Pemohon hendaklah mengemukakan Surat Niat yang ditulis dalam bahasa Inggeris, yang menjelaskan mengapa mereka ingin mempelajari program ini (kira-kira 1000 patah perkataan). Surat itu harus merangkumi ringkasan esei / projek sarjana muda dan penerangan mengenai kajian akademik dan pengalaman kerja yang berkaitan dengan pembelajaran orang dewasa.

Silibus

Program ini dirancang untuk meningkatkan kemampuan praktisi untuk bekerja di dunia globalisasi dan untuk mencabar perspektif tradisional globalisasi. Ini akan dilakukan dengan mengembangkan perspektif kritis terhadap globalisasi dan amalan reflektif dan strategik. Ciri khas program ini akan menjadi dialektik antara pengalaman peribadi pelajar dan sumber konseptual program. Ini bermaksud bahawa badan perspektif dan teori, termasuk banyak bidang termasuk bidang pendidikan orang dewasa, dengan mana pelajar akan dihubungi.

Terdapat bidang praktik yang muncul yang menyangkut fenomena global; dimensi pembelajaran pengamal dan cara pengamal bertindak dan membina konteks mereka yang berbeza. Kumpulan pengamal yang beragam ini menghadapi cabaran baru, yang menyertai globalisasi ekonomi, masyarakat, dan budaya yang semakin meningkat. Kesan globalisasi dapat dijelaskan dari segi pergeseran ekonomi, dari segi bentuk baru untuk komunikasi dan rangkaian, penggunaan teknologi baru, mengatasi perbezaan, dan lain-lain. Cabaran ini juga merangkumi tuntutan untuk keberkesanan dan produktiviti yang lebih besar dan kerumitan untuk melanjutkan keadilan sosial dan ekuiti.

Konteks pembelajaran berubah sebagai tindak balas terhadap globalisasi dan pengamal di pelbagai bidang akan menghadapi kesan ini. Dimensi pembelajaran akan menjadi ciri penting bagi banyak pengamal. Ketidakstabilan dan perubahan akan menjadi ciri dan menjadi insentif untuk mencari perspektif baru untuk mengatasi yang tidak diketahui. Kemahiran dan kualiti yang diperlukan adalah kemahiran rangkaian, kemampuan untuk bekerja dengan orang dari budaya lain. Dimensi lain juga ialah dapat bekerja dari jarak jauh, menangani bentuk komunikasi baru, dan mempromosikan komuniti maya.

Orang dewasa belajar dalam bidang latihan yang pelbagai, dengan banyak kepakaran; pembangunan sumber manusia, pendidikan penjagaan kesihatan, pendidikan orang dewasa berasaskan masyarakat, pendidikan vokasional, pendidikan asas, dll. Pengamal juga menjalankan pelbagai peranan, mereka adalah guru, pentadbir, pembuat dasar, fasilitator pembelajaran organisasi, dan sebagainya. Pengamal lain, seperti pengurus, peguam, dan jurutera, juga mempunyai dimensi pembelajaran untuk pekerjaan mereka. Mereka belajar dan mengajar dalam latihan harian mereka, sering secara tidak formal dan tidak sengaja.

Tujuan

Tujuannya adalah untuk memberikan ijazah Master berkualiti tinggi dalam Pembelajaran Dewasa, yang dalam kandungan dan proses memberi pelajar pandangan tentang globalisasi dan kolaborasi lintas budaya. Program ini juga harus meningkatkan pemahaman mengenai konteks yang berbeza dan memberikan pengalaman bekerja dalam pelbagai mod pengajian.

Matlamat

Pengetahuan dan pemahaman

 • untuk mendorong pemahaman mengenai persamaan dan perbezaan dalam pelbagai konteks untuk pembelajaran orang dewasa.
 • untuk memahami masyarakat berasaskan pengetahuan dan implikasi terhadap pembelajaran.
 • untuk mengembangkan pemahaman mengenai wacana globalisasi.
 • untuk menghargai konteks sejarah perkembangan semasa dan mengaitkannya dengan laman praktik seseorang.
 • untuk mencabar ortodoksi dalam teori dan amalan pembelajaran orang dewasa.

Kemahiran dan kebolehan

 • belajar menggunakan teknologi pengajaran dan pembelajaran di peringkat global.
 • untuk belajar bagaimana belajar dan bekerja di peringkat global.

Nilai dan sikap

 • untuk mengembangkan kepekaan dan kepekaan budaya.
 • untuk mengadopsi perspektif ekuiti pelbagai aspek mengenai semua isu pembelajaran.
 • untuk terlibat dalam penyusunan semula amalan profesional seseorang.
 • untuk mewujudkan jaringan hubungan di seluruh negara dan membantu mewujudkan komuniti global pengamal pembelajaran dewasa.

Peluang kerjaya

Selepas peperiksaan akhir, anda akan mempunyai pengetahuan teoritis mengenai globalisasi dan kesannya di lokasi yang berbeza. Pengetahuan ini diperlukan semasa anda bekerja di organisasi pembelajaran dewasa formal dan tidak formal yang berbeza.

Lulusan program ini dapat: belajar dan mengajar di peringkat global, menggunakan teknologi penghubung global, memahami masyarakat berasaskan pengetahuan dan implikasinya terhadap pembelajaran, memahami wacana globalisasi, mengembangkan kepekaan dan kepekaan budaya dan mengembangkan perspektif persamaan untuk pembelajaran dan pembingkaian semula amalan profesional mereka sendiri.

Pelajar juga boleh meneruskan kerjaya akademik mereka dalam projek selanjutnya.

Syarat kemasukan

Ijazah Sarjana Muda, setaraf dengan Kandidatexamen Sweden, dengan jurusan pendidikan, pembelajaran orang dewasa atau subjek lain yang berkaitan dengan bidang pembelajaran orang dewasa

atau

Ijazah Sarjana Muda, setara dengan Kandidatexamen Sweden, dan kajian akademik tambahan yang berkaitan dengan bidang pembelajaran orang dewasa

atau

Ijazah Sarjana Muda, bersamaan dengan seorang Kandidatexamen Sweden, dan pengalaman kerja dokumentasi tambahan sekurang-kurangnya tiga tahun dalam pendidikan orang dewasa.

Bahasa Inggeris, sepadan dengan tahap bahasa Inggeris yang dicapai dalam pendidikan menengah Sweden (Bahasa Inggeris B / Bahasa Inggeris 6).

Tarikh Akhir Kemaskini Ogo 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

In close collaboration with the business world and society, Linköping University (LiU) conducts world-leading, boundary-crossing research in fields including materials science, IT and hearing. In the ... Baca lebih lanjut

In close collaboration with the business world and society, Linköping University (LiU) conducts world-leading, boundary-crossing research in fields including materials science, IT and hearing. In the same spirit, the university offers many innovative educational programs, many of them with a clear vocational focus, leading to qualification as, for example, doctors, teachers, economists, and engineers. Baca Ringkas
Linköping , Norrköping , Linköping , Linköping , Lidingö + 4 Lagi Kurang