MA Fine Art (Distance Learning)

Umum

Penerangan Program

MA Fine Art MA

Keputusan penilaian bulan Mac hampir dan bagi sesetengah pelajar, ia menandakan berakhirnya peringkat peringkat gelar mereka dengan Open College of Arts. Bagi mereka yang ingin meneruskan ke hadapan dan untuk artis dan pengamal lain yang ingin melanjutkan pelajaran pasca siswazah, MA Fine Art OCA adalah program separuh masa tiga tahun yang menawarkan cabaran akademik pelajar dan penghantaran inovatif.

Dilancarkan pada tahun 2011, ia adalah MA Fine Art pertama di Eropah yang ditawarkan oleh pembelajaran terbuka dan merupakan langkah pertama OCA ke dalam peruntukan pascasiswazah dalam sejarah selama 30 tahun.

Menjadi proaktif dan berfikir untuk diri anda sangat dihargai dalam seni. Keseimbangan struktur OCA dari kurikulum dan pengarahan diri adalah gabungan yang bermanfaat. Ia adalah satu yang membolehkan saya membangunkan suara saya sendiri, yang tidak terkandung dalam gaya rumah. MA telah membuka aspek kajian dan amalan baru, termasuk penyelidikan.

Eleanor MacFarlane

MA Fine Art OCA menyediakan pelajar untuk amalan profesional dalam disiplin pilihan mereka, menyokong amalan dan aspirasi sedia ada pelajar yang bekerja dalam pelbagai media, termasuk lukisan, lukisan, arca, ciptaan, pemasangan, prestasi, kerja berasaskan masa, seni digital dan fotografi. Penekanan program ini adalah pada amalan studio, dengan teori, konteks dan amalan profesional yang bersepadu.

MA telah membenarkan saya menjadi lebih eksperimen dengan kerja saya. Ia telah membuka fikiran saya untuk menerokai lagi bahan-bahan, menyihatkan lebih lanjut mengenai proses dan kurang mengenai hasil daripada yang saya lakukan sebelum ini. Saya telah kehilangan jangkaan saya tentang penciptaan sekeping jadi saya pelukis yang lebih longgar, lebih eksperimen sekarang.

Amelia Wilson

Fleksibiliti program MA Fine Art, melalui penghantaran dalam talian dan menjadi sambilan, menjadikannya mudah untuk pelajar yang, kerana komitmen kerja dan keluarga, tidak akan dapat mempertimbangkan untuk belajar di peringkat sarjana yang lebih tinggi.

Pelajar bergerak melalui kursus bersama dalam kohort, berkongsi pengalaman dan pembelajaran melalui kerja kumpulan dan individu. Kurikulum ini dibina daripada program yang lebih berstruktur ke arah kajian autonomi, dengan penekanan kepada siasatan, refleksi kritikal dan penerokaan. Melalui kuliah, seminar, tutorial dan kritikan serta sokongan satu-satu tutorial, para pelajar mendapat manfaat daripada kepakaran tutor kursus teras dan pensyarah dan tutor tamu, yang mempunyai pelbagai kepakaran termasuk pembetulan, media dan pemasaran, teori seni, amalan profesional dan disiplin yang berkaitan (contohnya antropologi).

Program ini mempunyai pengaruh yang sangat positif terhadap terapi seni saya dan amalan psikoterapi. Menghadiri kolej pada siang hari adalah tidak realistik untuk ramai orang dan yuran untuk kursus sepenuh masa boleh tinggi tinggi. Sebaliknya, saya mendapati keleluasaan dan kesedaran OCA terhadap keadaan pelajar yang sangat inklusif. Ia sangat menyokong, memperkaya dan memberi inspirasi untuk bertemu dengan sekumpulan artis dari seluruh dunia.

Jane Dudley

Laluan kemajuan individu dan kolektif. Bagi sesetengah pelajar, kemajuan datang daripada menerima komisyen untuk kerja. Bagi yang lain, ia adalah mengenai pendedahan kerja mereka kepada penonton yang semakin meningkat melalui pameran di galeri tertentu. Bukti kemajuan yang sama penting bagi pelajar meningkatkan jangkauan dan kesan rangkaian rakan sebaya mereka secara nasional dan antarabangsa atau bergerak ke arah lanjut, kajian berkaitan atau kerja dalam seni.

Saya boleh mengatakan dengan pasti bahawa program ini telah melebihi jangkaan saya dan bahawa kerja saya dan imej telah bertambah baik. Saya mempunyai pengetahuan yang lebih baik mengenai seniman dan karya kontemporari dan bersejarah. Saya mempunyai fokus yang lebih jelas di mana saya pergi dengan amalan saya sendiri.

Mark Daniels

Kajian MA dalam Seni Halus dengan OCA

Program MA Fine Art kami adalah kursus pascasiswazah unik yang disampaikan oleh pembelajaran jarak jauh.

Ia sesuai untuk pengamal kreatif yang ingin membangunkan kemahiran mereka dengan lebih lanjut, tutor yang ingin membangunkan amalan mereka sendiri untuk memaklumkan pengajar atau mahasiswa yang ingin maju ke pengajian pascasiswazah di luar sistem pendidikan tinggi konvensional.

Gambaran Keseluruhan Kursus

Program MA Fine Art kami sebelum ini merupakan kursus sambilan selama tiga tahun, menawarkan anda cabaran akademik dan peluang unik untuk meningkatkan amalan anda. Dilancarkan pada tahun 2011, ia adalah MA Fine Art pembelajaran jarak jauh di Eropah. Pada tahun ini, OCA akan menubuhkan model pengajaran selama dua tahun untuk program MA Fine Art yang akan berbeza dari model tiga tahun sebelumnya. Butiran mengenai struktur kursus sedang dibangunkan. Untuk menerima kemas kini, sila hantar borang pertanyaan. Model pengajaran dua tahun dijangka siap untuk pengambilan 2020/2021, bermula pada bulan Ogos 2020.

Melalui penghantaran dalam talian dan menjadi sambilan, program Seni Halus kami boleh diakses oleh sesiapa sahaja yang, kerana kerja, penyayang atau komitmen keluarga, tidak akan dapat mempertimbangkan untuk belajar di peringkat sarjana yang lebih tinggi.

MA Fine Art kami memperkenalkan amalan profesional dalam disiplin pilihan anda dan menawarkan sokongan aspirasi anda. Kursus ini merangkumi pelbagai media, termasuk lukisan, lukisan, arca, cetakan, pemasangan, prestasi, kerja berasaskan masa, seni digital dan fotografi. Penekanan program ini adalah pada amalan studio, dengan teori, konteks dan amalan profesional yang bersepadu.

Anda akan melawati kursus ini, bersama dengan pelajar lain, dalam kohort; berkongsi pengalaman dan pembelajaran melalui kerja kumpulan dan individu. Kurikulum ini dibina daripada program yang lebih berstruktur ke arah kajian autonomi, dengan penekanan kepada siasatan, refleksi kritikal dan penerokaan. Melalui ceramah, seminar, tutorial dan kritikan serta sokongan tutorial one-to-one, anda akan mendapat manfaat daripada kepakaran tutor kursus inti dan pensyarah tetamu. Profesional ini mempunyai kepakaran yang luar biasa termasuk pengkhususan, media dan pemasaran, teori seni, amalan profesional dan disiplin berkaitan pakar (contohnya antropologi).

Laluan kemajuan individu dan kolektif. Bagi sesetengah pelajar, kemajuan datang daripada menerima komisyen untuk kerja. Bagi yang lain, ia adalah mengenai pendedahan kerja mereka kepada penonton yang semakin meningkat melalui pameran di galeri tertentu. Apapun aspirasi anda, sama ada ia meningkatkan julat dan kesan rangkaian anda secara nasional dan antarabangsa, bergerak ke kajian lanjut berkaitan, atau bekerja dalam bidang seni, kursus ini sesuai untuk anda.

Falsafah Kursus

Kursus ini merangkumi falsafah berasaskan praktik yang luas dalam Seni Halus, yang membolehkan fleksibiliti amalan dari kerja berasaskan kemahiran melalui amalan konseptual. Kursus ini merangkumi:

 • Satu hingga satu tuisyen melalui telefon, e-mel atau persidangan video
 • Seminar dalam talian
 • Syarahan dan persembahan video
 • Perbincangan kumpulan dan kritikan
 • Projek kumpulan
 • Akses kepada pustaka Seni Pendidikan Bridgeman bertaraf dunia dan sumber digital dari University for the Creative Arts
 • Sesi Orientasi Kumpulan dan bengkel studio dalam talian.

Caroline Wright - Pemimpin Program untuk MA Fine Art

"Praktik saya merangkumi kerja-kerja visual dan prestasi responsif tapak menggunakan media seperti kaca dan emas. Saya telah membuat kerja untuk bandar-bandar dan kawasan luar bandar, ruang komuniti, galeri, teater, gereja-gereja, di pulau-pulau yang tidak berpenghuni dan penonton di 100-an dan yang ... "

Kandungan kursus

Terdapat sejumlah 180 kredit HE dalam ijazah ini, yang merangkumi elemen penting termasuk tujuan berikut:

Siasatan Visual

 1. Dapatkan pemahaman tentang pelbagai kaedah penyelidikan yang sesuai, dan kemahiran komunikasi dan bahasa akademik yang berkaitan dengan bidang pelajaran
 2. Memupuk pendekatan spekulatif dan penerokaan kepada amalan seni menerusi pemakaian refleksi, penilaian dan sintesis
 3. Menghasilkan satu badan kerja yang menunjukkan integrasi kebimbangan teori dan praktikal, kesedaran kritikal dan pemahaman tentang konteks kontemporari

Amalan Ujian

 1. Memperluaskan kawasan penyiasatan yang sesuai dan menetapkan parameter untuk aktiviti penerokaan anda
 2. Menganalisis konteks konsep amalan anda untuk menghasilkan idea dan amalan kreatif
 3. Menunjukkan tanggung jawab pribadi dan pemikiran bebas melalui pendekatan bersepadu untuk praktik dan isu kontekstual

Resolusi dan Eksposisi

 1. Menunjukkan beasiswa lanjutan dalam amalan seni dan kontekstual anda
 2. Menunjukkan pemahaman yang canggih tentang konsep-konsep kompleks melalui persembahan praktikal studio tertulis dan profesional
 3. Menunjukkan pembangunan diri dan visi dan strategi yang jelas untuk membolehkan amalan profesional yang berterusan di luar kursus

Sokongan Tutor Peribadi

Tutor yang menyokong MA kami dalam Seni Halus adalah kedua-dua artis berlatih dan berpengalaman pendidik HE.

Masa dan Pendaftaran

Pada tahun ini, OCA akan menubuhkan model pengajaran selama dua tahun untuk program MA Fine Art yang akan berbeza dari model tiga tahun sebelumnya. Butiran mengenai struktur kursus sedang dibangunkan. Untuk menerima kemas kini, sila hantar borang pertanyaan. Model pengajaran dua tahun dijangka siap untuk pengambilan 2020/2021, bermula pada bulan Ogos 2020.

Penghantaran

Kursus ini disampaikan terutamanya oleh teknologi e-pembelajaran, menggabungkan seminar dalam talian dan perbincangan kumpulan rakan sebaya. Penyelidikan dan praktik studio bebas adalah elemen penting dalam kursus ini.

Pelajar Luar Negara

Pertimbangan telah diberikan kepada penyertaan pelajar luar negara dalam program MA. Kami menyedari bahawa mereka mungkin berada dalam zon waktu yang berbeza dan penyertaan dalam talian dalam zon masa UK mungkin menjadi cabaran. Sesi dijadualkan dengan berhati-hati dengan mengambil kira lokasi peserta luar negara, namun beberapa sesi mungkin berada di luar hari kerja untuk beberapa pelajar. Di samping itu, OCA menjadualkan satu hingga satu sesi merentas zon masa dan sesetengah sesi secara tidak sengaja.

Keperluan IT / Dalam Talian

Sebelum permohonan, kaji selidik IT mesti diambil untuk memastikan kemahiran, pengetahuan dan kemampuan internet / dalam talian yang mencukupi serta mewujudkan kelajuan jalur lebar yang mencukupi.

Syarat kemasukan

 • Kemasukan ke MA Fine Art di OCA adalah melalui borang permohonan, portfolio dan temuduga. Ia bukan satu keperluan untuk mempunyai ijazah terdahulu dalam Seni Halus, walaupun ini mungkin satu kelebihan. Portfolio dan penyataan peribadi anda harus menunjukkan pemahaman yang canggih mengenai amalan seni anda dan seni kontemporari dan keupayaan untuk mengartikulasikan pemikiran anda secara lisan dan bertulis. MA Fine Art merangkumi pelbagai amalan dari lukisan kiasan, melalui fotografi, dan tekstil ke seni video, prestasi dan pemasangan.
 • Bagi pemohon di mana Bahasa Inggeris bukan bahasa pertama mereka, mereka akan dikehendaki memberikan bukti penguasaan Bahasa Inggeris dari senarai dokumen yang diluluskan yang boleh dikaji semula dalam Peraturan Pelajar.

Pilihan Kerjaya

Kursus ini sangat fleksibel dan strukturnya bermakna anda boleh mendapatkan sementara anda belajar dan pada masa yang sama memajukan prospek kerjaya anda. Orang yang belajar MA ini akan lebih baik untuk mendapatkan jawatan mengajar yang lebih tinggi dalam bidang seni atau berpindah ke sektor kreatif pekerjaan.

Yuran, Pembiayaan dan Kos Lain

Berikut adalah yuran kursus semasa di bawah program tiga tahun. Apabila model pengajaran dua tahun ditubuhkan, struktur yuran dan harga mungkin berubah.

Penduduk Kesatuan Eropah, termasuk UK:

 • £ 2,935 sterling untuk 2019/20.

Oleh itu kos untuk program tiga tahun itu adalah sekitar £ 9,000 sterling, dengan mengambil kira kos penyesuaian kos yang kecil setiap tahun.

Penduduk di seluruh dunia:

 • £ 4,100 sterling untuk 2019/20.

Oleh itu kos untuk program tiga tahun itu adalah sekitar £ 12,000 sterling, dengan mengambil kira kos penyesuaian kos yang kecil setiap tahun.

Semua kursus OCA disenaraikan dengan Pelajar Kewangan England, Wales, dan Ireland Utara yang membenarkan pelajar yang layak memohon Pinjaman Pelajar untuk menampung kos yuran. Anda juga boleh memohon pinjaman penyelenggaraan dan / atau Elaun Pelajar Kurang Upaya untuk membantu anda dengan kos belajar.

Skim Sokongan Murid OCA dapat menyediakan dana separa untuk biaya kursus untuk pelajar yang tidak layak dibiayai melalui Pembiayaan Siswa, berdasarkan kesusahan kewangan.

Sumber pembiayaan lain mungkin termasuk sumbangan majikan, Kredit Pembelajaran yang Dipertingkatkan (untuk Personel Berkhidmat dan Pegawai Pelaksana Angkatan Bersenjata) dan Tumpuan Pendidikan Banduan.

Sebagai pelajar dengan OCA, kebanyakan bahan bacaan boleh diakses menerusi perkhidmatan perpustakaan digital dan eBook, atau dihantar kepada anda dalam jawatan.

Kos lain yang mungkin anda dapati pada ijazah anda termasuk membeli bahan / buku / teks untuk membantu dalam amalan dan penyelidikan anda. Ini boleh sekitar £ 350 pada HE7. Pelajar juga digalakkan menghadiri pameran dan kos mungkin berbeza-beza. Kerja-kerja sebahagian besarnya dikemukakan kepada tutor dan penilaian melalui OCA Learn VLE atau melalui e-mel, bagaimanapun, kos pos dijangka sekitar £ 40 setiap penilaian untuk menghantar bahan bergantung pada kuantiti dan berat bahan. Kadar untuk pelajar luar negara akan lebih tinggi dan bergantung kepada negara asal.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Oscar-winning filmmakers, world-renowned fashion designers, television presenters, celebrity jewellers and Turner Prize nominees are just some of the high-profile graduates from the University for the ... Baca lebih lanjut

Oscar-winning filmmakers, world-renowned fashion designers, television presenters, celebrity jewellers and Turner Prize nominees are just some of the high-profile graduates from the University for the Creative Arts. As a specialist creative arts university, we have created a unique community for our students, where like-minded people can share in the creative process and inspire one another. Collaboration between courses is encouraged, with fine artists studying with budding filmmakers and fashion designers working alongside architects. In this way, our students benefit from exposure to a range of disciplines. Choosing to study with us will give you the freedom to discover your own personal style through a winning combination of industry-focused courses, state-of-the-art facilities, and inspirational expert staff. Baca Ringkas
Canterbury , Epsom , Farnham , Rochester , Maidstone , Molesey , Barnsley + 6 Lagi Kurang