Kursus di Küchenmeister IHK

Umum

Penerangan Program

kajian

Küchenmeister lebih daripada sekadar gelaran. Yang paling tradisional dari gelaran sarjana gastronomi adalah asas bagi kejayaan masuk ke peringkat pengurusan dan pengurusan di industri hotel dan restoran, dalam katering, dalam katering - tetapi juga dalam industri, pendidikan dan banyak bidang lain. Profesi seorang chef menawarkan lebih daripada sekadar kerja berorientasi tamu di dapur. Chef dianggap sebagai pemimpin yang sempurna dalam perancangan, penciptaan dan pemasaran produk dan perkhidmatan gastronomi. Dan jauh dari gastronomi, perspektif dan peluang yang tidak terhingga terbuka kepada mereka.

perspektif

poppe

  • Pengurus, pengurus
  • Chef tukang masak, tangga dapur
  • pereka makanan
  • Konsul, Perunding Perniagaan
  • Pakar jualan dalam industri
  • pemeriksa makanan
  • makanan
  • Guru pakar di sekolah vokasional atau di institusi pendidikan swasta atau awam

atau belajar, kerana mereka telah memperoleh kelayakan masuk universiti dengan sijil tuan atau berjaya menjalankan syarikat mereka sendiri. Sijil permaidani induk adalah dan kekal - secara nasional dan antarabangsa - komponen kerjaya pusat untuk masa depan profesional anda dalam kedudukan pengurusan / pengurusan di industri hotel dan restoran, dalam katering, dalam katering, dalam industri dan - terakhir tetapi tidak kurang - asas yang kukuh untuk pekerjaan sendiri yang berjaya.

Kursus ini bertujuan

Masak dengan pengurusi kerjaya latihan vokasional yang lengkap, pekerja separuh mahir dan tidak mahir dan ahli keluarga dengan sekurang-kurangnya 5 ½ tahun pengalaman profesional di sektor dapur

kandungan kursus

Kursus yang disahkan negeri dan diluluskan untuk chef IHK dicirikan oleh matang, berorientasikan kepada dokumen kajian amalan profesional. Seperti semua Poppe

Asas kandungan kursus ialah "Ordinan Pemeriksaan untuk Sarjana Sarjana Sarjana Bersertifikat" dari Dewan Perdagangan dan Industri Utama Frankfurt.

Sekiranya anda belum mengambil peperiksaan kesesuaian instruktor, ini adalah sebahagian daripada persiapan anda untuk peperiksaan tuan chef dan salah satu syarat kelayakan.

Ujian kebolehan pelatih IHK (AdA)

Penyediaan peperiksaan IHK meliputi bahagian pertama peperiksaan induk "Berufs- und Arbeitspädagogische Qualifikationen". Ia terdiri daripada tujuh unit pembelajaran (surat pengajaran):

  1. Pengenalan Pelajaran
  2. Bidang tindakan: Periksa keperluan latihan dan merancang latihan
  3. Bidang tindakan: Sediakan latihan dan mengambil bahagian dalam pengambilan pelatih
  4. Bidang tindakan: menjalankan latihan I
  5. Bidang tindakan: menjalankan latihan II
  6. Bidang tindakan: Latihan lengkap
  7. Latihan Simulasi Peperiksaan Pengajar

projek akhir

Segera sebelum peperiksaan, graduan kami mengambil bahagian dalam Seminar Pengukuhan Peperiksaan dua dan setengah hari dan kemudian mengambil bahagian dalam ujian bertulis, lisan dan praktikal sebelum IHK Frankfurt am Main.

Persediaan untuk peperiksaan chef master terdiri daripada 16 surat pengajaran dan buku yang komprehensif yang disertakan dan berurusan dengan topik-topik berikut secara praktikal, menurut Pelan Induk DIHK:

Kelayakan berkaitan perniagaan

Bahagian peperiksaan "Kelayakan Berkaitan Perniagaan" dibahagikan kepada bidang kelayakan berikut:

  • Ekonomi dan pentadbiran perniagaan
  • perakaunan
  • Undang-undang dan cukai
  • pengurusan

Dalam rangka kerja ini dapat diperiksa:

  • Asas ekonomi
  • Fungsi operasi dan interaksi mereka
  • Perniagaan permulaan dan bentuk korporat - gabungan perniagaan
  • aspek asas perakaunan
  • Perakaunan kewangan
  • Perakaunan kos dan prestasi
  • Penilaian angka ekonomi
  • belanjawan
  • Hubungan undang-undang
  • Peraturan cukai
  • organisasi perniagaan
  • pengurusan kakitangan
  • pembangunan sumber manusia

Kelayakan khusus tindakan

Tumpuan kelayakan: "Memimpin dan mempromosikan pekerja"

  • Tentukan keperluan sumber manusia kuantitatif dan kualitatif
  • Buat profil keperluan, pelan kerja dan deskripsi
  • Pilih, gunakan dan memberi motivasi kepada kakitangan menganggap kesesuaian mereka dan keperluan operasi
  • Memperkenalkan pekerja ke kawasan tanggungjawab mereka, memberikan arahan kerja dan arahan, dan memantau pelaksanaan mereka yang sepatutnya
  • Merancang dan menyusun langkah-langkah pembangunan kakitangan untuk kelayakan dan motivasi berorientasikan sasaran dengan mengambil kira keperluan operasi dan kepentingan pekerja
  • Menilai pekerja mengenai prestasi dan tingkah laku dan mengeluarkan sijil yang berkelayakan
Tumpuan kelayakan: "Perancangan, pelaksanaan dan pengawalan proses"
  • Membangunkan konsep untuk makanan dan perkhidmatan gastronomi
  • Pertubuhan organisasi dan tempat kerja juga mengambil kira kemungkinan penyumberan luar
  • Buat kerja dan perancangan masa
  • Kira kos dan bentuk harga
  • Memastikan keselamatan pekerjaan serta kebersihan dan langkah-langkah perlindungan alam sekitar
Fokus kelayakan: "mendapatkan dan mengekalkan produk"
  • Membangun dan menggunakan sumber bekalan
  • Bandingkan tawaran dan hakim
  • Simpan makanan dengan betul
  • Menyediakan dan mengekalkan barangan tahan lama dengan betul untuk input buruh
  • Memohon kebersihan dan langkah perlindungan alam sekitar dan menggunakan tenaga secara ekonomi
  • Jelaskan pelaburan yang diperlukan
Fokus kelayakan: "Mengaplikasikan teknologi makanan dan pengetahuan pemakanan"
  • Rancang dan terangkan bahan mentah, musim, tetamu, harga dan makanan berkaitan dengan majlis
  • Menilai makanan mengikut penggunaan barangan dan buruh
  • Menilai kandungan pemakanan kuantitatif dan kualitatif
  • Memohon kaedah pemeliharaan nutrisi, - mengetahui tawaran makanan untuk diet pemakanan yang mampan kesihatan dan penyakit yang berkaitan dengan diet
Tumpuan kelayakan: "Pelanggan nasihat dan produk pemasaran"
  • Buat langkah promosi
  • Buat tawaran individu untuk majlis-majlis khas
  • Menguasai teknik persembahan
  • Sediakan kaunseling dan ceramah jualan

Zulassungssvoraussetzungen

Anda mempunyai ijazah profesional sebagai tukang masak.

Ausbildschein (AdA) - anda akan melengkapkan ini, jika belum tersedia, sebagai sebahagian daripada kelas tuan anda dengan Poppe

Selepas berjaya melengkapkan latihan vokasional anda, anda mempunyai pengalaman profesional sekurang-kurangnya 3 tahun semasa peperiksaan.

Ini bermakna anda boleh memulakan pembelajaran jarak jauh 6 bulan selepas melengkapkan latihan vokasional anda, semasa anda terus bekerja semasa pengajian anda dan dengan demikian mempunyai pengalaman profesional yang diperlukan semasa peperiksaan.

Anda tidak mempunyai ijazah sebagai tukang masak

Ausbildschein (AdA) - anda akan melengkapkan ini, jika belum tersedia, sebagai sebahagian daripada kelas tuan anda dengan Poppe

Anda mempunyai sekurang-kurangnya lapan tahun pengalaman profesional yang relevan pada masa peperiksaan ini bermakna anda sudah dapat memulakan program pembelajaran jarak jauh dengan 5 ½ tahun pengalaman profesional, semasa anda terus bekerja semasa belajar dan dengan demikian mempunyai pengalaman profesional yang diperlukan pada masa ujian.

Tempoh kajian dan kos

Struktur masa

Pembelajaran Jarak Jauh (30 bulan, termasuk peperiksaan AdA, 24 bulan tanpa peperiksaan AdAA)

Dalam fasa pembelajaran jarak jauh ini, anda akan menerima surat pengajaran anda dalam penggantian bulanan. Bahan kursus menyediakan anda untuk pemeriksaan ke Küchenmeister IHK.

Seminar 1 (ujian bakat jurulatih 4 hari)

Setelah berjaya menyelesaikan bahagian pertama kursus pembelajaran jarak jauh "Latihan Jurulatih", selepas penilaian dan penggredan tugas kawalan luaran, kami menjemput anda ke seminar dan blok peperiksaan selama 4 hari.

Selama bertahun-tahun, seminar ini telah diketuai oleh Christoph Ladewig, pemilik dan pengarah Poppe Hotel Remote School

Kami menjemput anda ke hotel latihan di hotel jauh sekolah Poppe

Seminar dan peperiksaan ini diadakan di hotel latihan, iaitu anda akan bersedia secara intensif selama dua hari untuk peperiksaan IHK bertulis, yang berlaku di tapak.

Selepas peperiksaan bertulis, peperiksaan dan arahan lisan akan diamalkan, dan pada hari keempat, lulus peperiksaan anda sebelum lembaga peperiksaan IHK, yang telah tiba di hotel latihan.

Seminar 2 (5 hari)

Selepas berjaya menyelesaikan keseluruhan kursus jarak jauh, selepas penilaian dan penggredan tugas kawalan pihak ketiga, kami menjemput anda ke bahagian pertama Seminar Intensifikasi Peperiksaan (kehadiran fasa).

Dalam tempoh 5 hari "Persediaan untuk Peperiksaan Berkaitan Perniagaan Peperiksaan" pensyarah yang kompeten kami - selama bertahun-tahun ahli yang berjaya dari industri - akan menyediakan anda secara terperinci untuk peperiksaan bertulis berikut "Kelayakan Berkaitan Perniagaan". Dalam seminar itu, kandungan peperiksaan bertulis dikira secara intensif dan berorientasikan peperiksaan.

Sekarang anda mempunyai enam minggu untuk memperdalam apa yang telah anda pelajari dan menyesuaikan diri ke blok seminar yang berikut.

Seminar 3 (5 hari)

Bahagian ketiga fasa kehadiran berfungsi untuk disediakan semula di bawah bimbingan pensyarah kami - untuk peperiksaan bertulis "Kualifikasi Tindakan Khusus" serta keperluan peperiksaan praktikal dan lisan.

Enam minggu kemudian (masa yang diperlukan untuk IHK untuk menilai peperiksaan bertulis), semua peserta pergi lagi ke peperiksaan IHK praktikal dan lisan. Terima kasih kepada penyediaan dan sokongan yang sempurna, anda akan memegang sijil induk anda di tangan anda.

Sudah tentu, kami akan memaklumkan terlebih dahulu tentang pilihan penginapan dan katering semasa seminar dan peperiksaan.

asas

Anda boleh mendaftar pada bila-bila masa - kursus bermula setiap bulan pada hari pertama atau ke-15.

yuran pengajian

Sekiranya anda mengambil kursus termasuk peperiksaan perantisan, yuran pengajian adalah 149,00 € sebulan (jumlah kos 4,470.00 €).

Tanpa ujian kesesuaian jurulatih (kerana anda telah mengambil peperiksaan), yuran pengajian berjumlah € 147.00 sebulan (jumlah kos € 3,528.00).

tempoh normal

Tempoh pengajian standard kursus, termasuk pemeriksaan kesesuaian perantis, adalah 30 bulan. Tanpa pemeriksaan kesesuaian perantis, ia adalah 24 bulan.

Sudah tentu, anda boleh - tanpa kos tambahan - memendekkan pembelajaran jarak jauh anda secara individu atau bahkan meregang. Itu bergantung semata-mata pada berapa banyak masa yang anda perlu belajar dan, tentu saja, bahawa anda memenuhi keperluan kemasukan pada masa peperiksaan.

Pembiayaan dan promosi

Bayaran bulanan

Di Poppe

Simpan cukai

Anda boleh mendapat sehingga € 4,000.00 setiap tahun untuk pendidikan berterusan anda di Poppe

Bildungsscheck

Untuk mengatasi kekurangan pekerja mahir yang akan berlaku, banyak negara persekutuan telah melancarkan program pendanaan mereka sendiri dari Dana Sosial Eropah. Sebagai institusi pendidikan yang diiktiraf, anda boleh mendapat manfaat daripada geran istimewa ini untuk kos latihan.

Tarikh Akhir Kemaskini Jun 2018

Latar Belakang Pusat Pengajian

Mit inzwischen über 120 Jahren Marktpräsenz ist die Hotelfernschule Poppe & Neumann die älteste Bildungseinrichtung für die Menschen im Hotel- und Gaststättengewerbe, in der Gemeinschaftsverpflegu ... Baca lebih lanjut

Mit inzwischen über 120 Jahren Marktpräsenz ist die Hotelfernschule Poppe & Neumann die älteste Bildungseinrichtung für die Menschen im Hotel- und Gaststättengewerbe, in der Gemeinschaftsverpflegung und der Systemgastronomie. Baca Ringkas