Kursus dalam teater: jadual perjalanan dari masa lalu klasik ke masa depan

Umum

Penerangan Program

Satu Perjalanan dari Masa Klasik ke Masa Depan

Kursus dalam talian ini memberi tumpuan kepada membentangkan evolusi Teater Yunani Kuno bermula dari abad ke-5 SM hingga abad ke-21. Teater Yunani, yang kebanyakannya dibangun di Athens, adalah akar tradisi Barat, sementara akar kata juga berasal dari bahasa Yunani. Ini adalah sebahagian daripada budaya persembahan yang berkembang di Yunani klasik dan termasuk perayaan, upacara keagamaan, politik, pengkebumian dan banyak lagi.

Tragedi juga merupakan perkataan yang berasal dari Yunani dan ternyata, persembahan dramatik sangat penting bagi orang Athena.

Kursus ini menjawab soalan-soalan seperti: Dalam konteks apakah drama Yunani kuno ditulis dan dihasilkan di Athena klasik? Apakah tragedi prestasi dan komedi seperti? Apakah faktor yang menyumbang kepada survival sebilangan kecil drama kuno hingga ke hari ini? Bilakah pengeluaran awam moden yang pertama berlaku? Mana yang paling penting dan kecenderungan yang diperhatikan dalam pementasan drama Yunani kuno pada zaman moden?

Selain itu, peserta akan berpeluang untuk belajar mengapa Tempoh Klasik dianggap sebagai Zaman Emas drama Yunani dan bagaimana drama Purba dapat dilakukan pada zaman moden dan dalam penghasilan Eropah kontemporari. Sebaik sahaja anda mendaftar, anda akan memulakan perjalanan drama Yunani purba dari masa dan tempat penciptaannya hingga terkenal.

Semua perkara di atas akan dianalisis lebih lanjut dan terperinci dalam bahagian kursus dalam talian ini dalam kategori Seni dan Budaya. Selepas berjaya menyelesaikan pelajaran, peserta akan menerima sijil latihan sambil memperoleh pengalaman unik dalam dunia teater yang mengagumkan.

PESERTA PROFIL

Kursus ini ditujukan bukan hanya kepada mereka yang berminat dalam drama Yunani kuno yang ingin menerokai kesedaran yang indah dari masa ke masa, tetapi juga kepada mereka yang berminat dalam sejarah prestasi secara amnya, memandangkan drama Yunani purba selalu menjadi bahagian intrinsik budaya teater Eropah Barat , dan dengan itu boleh dianggap sebagai barometer perkembangan teater.

Matlamat Program

Kursus ini bertujuan untuk memberi gambaran umum tentang drama pementasan drama kuno di teater Yunani dan Eropah.

Kursus ini akan:
• Dapatkan pengetahuan tentang konteks dan konvensyen persembahan drama kuno Yunani di Athena abad kelima
• Mengenal pasti faktor-faktor utama yang membolehkan kemunculan semula drama Yunani kuno di era moden dan kemudiannya mendirikan kemunculannya di repertoire Eropah
• Percubaan untuk mempersembahkan parameter artistik, budaya dan ideologi yang paling penting yang membawa kepada percambahan pertunjukan drama Yunani purba di zaman moden dan menilai impak mereka dalam teater Yunani dan Eropah kontemporari

Tarikh Akhir Kemaskini Disember 2017

Latar Belakang Pusat Pengajian

The Supplementary Distance Education Programme (E-Learning) of The Center of Continuing Education and Lifelong Learning of the National and Kapodistrian University of Athens, in operation since 2001, ... Baca lebih lanjut

The Supplementary Distance Education Programme (E-Learning) of The Center of Continuing Education and Lifelong Learning of the National and Kapodistrian University of Athens, in operation since 2001, provides distance education programmes that link theoretical and academic knowledge to the practical and applied skills required in their respective professional fields. Baca Ringkas