Kursus dalam penyakit dan terapi: amalan terapi perubatan dan lain-lain di mediterranean timur prasejarah

Umum

Penerangan Program

Praktik Therapeutikal perubatan dan lain-lain di Mediterranean timur prasejarah

Kursus dalam talian ini membahas masalah kesihatan, rawatan perubatan dan amalan terapeutik lain di Mediterranean Timur pada masa Pra-sejarah yang lebih awal, iaitu milenium ke-3 dan ke-2 SM.

Program ini membentangkan penyakit - terutamanya fizikal dan jarang mental - dan kaedah / amalan menyembuhkan di Mesir, Mesopotamia dan Aegean.

Mengenai aspek itu, kita mempunyai peluang untuk merealisasikan jangkauan dan kedalaman pengetahuan orang yang hidup pada zaman itu.

Setiap wilayah geografi memberikan kami maklumat yang berbeza dari pelbagai sumber - langsung atau tidak langsung - mengenai penyakit dan penyembuhan mereka.

Ia juga tidak dapat dielakkan untuk tempoh ini, penyebab dan penyembuhan penyakit yang berkaitan dengan sihir / agama.

Bukankah itu sesuatu - sedikit sebanyak - yang berlaku pada masa kini, sekurang-kurangnya apabila ia berkaitan dengan kepercayaan agama?

Lagipun, pemeliharaan kesihatan fizikal dan mental yang baik adalah sesuatu yang terbukti tiada masa.

Semua perkara di atas akan dianalisis lebih lanjut dan terperinci dalam bahagian kursus dalam talian ini dalam kategori Seni dan Budaya.

Selepas berjaya menyelesaikan pelajaran, peserta akan menerima sijil latihan sambil memperoleh satu pengalaman masa yang hebat.

PESERTA PROFIL

Program ini bukan sahaja ditujukan kepada pelajar-pelajar Arkeologi tetapi juga kepada orang ramai yang lebih luas, terutama yang mempunyai minat khusus dalam zaman prasejarah / protohistorik di kawasan Mediterranean timur yang lebih luas.

Matlamat Program

Program ini bertujuan untuk mengkaji tiga bidang utama: Mesir, Mesopotamia, dan Aegean. Walaupun Mesir menawarkan gambaran yang paling terperinci mengenai penyakit dan terapi mereka, pandangan penting dapat diperoleh dari segi dua bidang lain. Oleh itu, rawatan luka dan kecederaan luaran lain (kaki, kaki, lengan, dan kepala) mencadangkan pengetahuan ortopedik dan pembedahan yang canggih.

Terdapat juga bukti penyakit berjangkit, yang disebabkan oleh virus dan / atau bakteria. Oleh itu, penyakit dan kecederaan akan memainkan peranan penting dalam kehidupan dan kematian di Mediterranean timur prasejarah. Adalah dikatakan bahawa penyembuhan dan ubat mungkin telah bermula berkait rapat dengan amalan ritual sihir dan lain-lain.

Program penerangan

Pelajaran 1: Perubatan Mesir
Dalam pelajaran ini, kes perubatan Mesir akan diperiksa.

Pelajaran 2: Persembahan: doktor - penyihir - Mesopotamia- Penyakit yang disebut dalam Teks Mesopotamia
Dalam pelajaran ini, kes Mesir dianalisis lagi (pakar perubatan - penyihir) serta kawasan Mesopotamia.

Pelajaran 3: Penyakit-penyakit langka-budaya Aegean - Pemulihan-Kuasa Utama
Dalam pelajaran ini, penyakit-penyakit jarang di era akan dibincangkan serta budaya Aegean, pemulihan dan kawasan perlindungan kawasan Aegean yang lebih luas.

Pelajaran 4: Tulang rangka
Akhirnya, penemuan dari kajian kerangka kekal di kawasan Aegean yang lebih luas akan dibentangkan.

Tarikh Akhir Kemaskini Disember 2017

Latar Belakang Pusat Pengajian

The Supplementary Distance Education Programme (E-Learning) of The Center of Continuing Education and Lifelong Learning of the National and Kapodistrian University of Athens, in operation since 2001, ... Baca lebih lanjut

The Supplementary Distance Education Programme (E-Learning) of The Center of Continuing Education and Lifelong Learning of the National and Kapodistrian University of Athens, in operation since 2001, provides distance education programmes that link theoretical and academic knowledge to the practical and applied skills required in their respective professional fields. Baca Ringkas