Kursus dalam makanan dan diet Mediterranean: gambaran bersejarah, budaya, alam sekitar dan diet pelbagai disiplin

Umum

Penerangan Program

Gambaran Keseluruhan Bersejarah, Budaya, Alam Sekitar dan Pemakanan yang pelbagai disiplin

Diet Mediterranean berfokus pada makan makanan yang terutama berasal dari tumbuh-tumbuhan, seperti biji-bijian, kacang-kacangan, kacang-kacangan, buah-buahan, dan sayur-sayuran. Ia juga menyarankan makan lemak sihat seperti minyak zaitun dan bukan mentega, menggantikan garam dengan herba dan rempah dan memakan kebanyakan daging putih seperti ikan dan ayam, bukan daging merah.

Kursus dalam talian ini bertujuan untuk memperkenalkan peserta dan meningkatkan kesedaran tentang produk makanan dan diet makanan khas Mediterranean, serta warisan budaya dan barang-barang kebudayaan yang tidak ketara yang berkaitan dengan makanan: kebiasaan, tradisi, status sosial, amalan masakan dan alat, upacara, dan nilai-nilai. Kursus ini sesuai untuk sesiapa yang berminat dalam pemakanan dan dimensi multikulturalnya.

Selain itu, kursus ini menawarkan anda satu perjalanan yang menarik untuk meneroka budaya dan tradisi negara-negara Mediterranean dan bagaimana mereka berbeza ketika datang ke resipi, pengeluaran makanan dan cara memasak. Semua perkara di atas akan dianalisis lebih lanjut dan terperinci dalam bahagian kursus dalam talian ini dalam kategori Warisan Budaya Intangible. Selepas berjaya menyelesaikan pelajaran, peserta akan menerima sijil latihan.

PESERTA PROFIL

Program e-pembelajaran ini membincangkan sesiapa yang ingin belajar tentang produk dan makanan makanan Mediterranean, evolusi sejarah mereka dan barangan kebudayaan berkaitan "tidak material" serta peranan utama makanan dalam pembangunan mampan.

Matlamat Program

Program ini bertujuan:

  • Untuk membuat hubungan antara landskap Mediterranean dan sumber kepada pengeluaran makanan dan pembentukan makanan Mediterranean.
  • Untuk meneroka budaya dan tradisi negara-negara Mediterranean yang berkaitan dengan pengeluaran makanan dan memasak dan mengamati persamaan dan perbezaan di antara negara-negara Mediterranean.
  • Untuk mengesan pengaruh diet Mediterranean ke seluruh dunia.
  • Untuk menghargai kepentingan diet Mediterranean untuk kesihatan manusia.
  • Menyedari pengeluaran makanan yang mampan dan menyedari hubungannya dengan amalan tradisional pengeluaran makanan-pertanian, memancing, ternakan, dan sebagainya.
  • Untuk mengetahui peranan dan tanggungjawab pengguna dalam kitaran hidup makanan.
  • Untuk mengenali kualiti makanan Mediterranean sebagai sumber pendapatan yang berharga.
  • Untuk menerima tingkah laku dan sikap positif terhadap produk & masakan makanan Mediterranean.

Program penerangan

MODUL 1 Pengenalan
Dalam bahagian ini, dimensi makanan Mediterranean asas akan dibentangkan, bersama-sama dengan skop e-kursus, matlamat utama e-kursus dan struktur kandungan e-kursus.

MODUL 2 Makanan, biodiversiti, dan landskap Mediterranean
Bagaimana landskap dan alam sekitar (iklim dan sumber semula jadi, air, biodiversiti) "berbentuk" dan "menentukan" pengeluaran makanan di rantau Mediterranean (berdasarkan kes-kes tertentu dari pertanian, ternakan, dan perikanan).

MODUL 3 Evolusi makanan dan pemakanan di Mediterranean
Tinjauan sejarah mengenai evolusi makanan dan diet dari zaman dahulu hingga kini, dengan tumpuan khusus pada penubuhan "triad" Mediterranean yang terkenal: anggur & anggur, zaitun & minyak, roti & bijirin.

MODUL 4 Kepentingan diet Mediterranean untuk kesihatan manusia
Prinsip diet yang sihat. Piramid diet Mediterranean. Kepentingan diet Mediterranean untuk kesihatan manusia.

MODULE 5 Keselamatan makanan dalam pembangunan mampan
"Hubungan" makanan, tenaga, air dan keselamatan ekosistem. Impak alam sekitar pengeluaran makanan. Pengeluaran makanan yang mampan. Kesan pilihan pengguna apabila datang kepada diet dan makanan.

Tarikh Akhir Kemaskini Disember 2017

Latar Belakang Pusat Pengajian

The Supplementary Distance Education Programme (E-Learning) of The Center of Continuing Education and Lifelong Learning of the National and Kapodistrian University of Athens, in operation since 2001, ... Baca lebih lanjut

The Supplementary Distance Education Programme (E-Learning) of The Center of Continuing Education and Lifelong Learning of the National and Kapodistrian University of Athens, in operation since 2001, provides distance education programmes that link theoretical and academic knowledge to the practical and applied skills required in their respective professional fields. Baca Ringkas