Kursus dalam kehidupan ritual dan seharian di mediterranean timur prasejarah: pendekatan arkeologi

Umum

Penerangan Program

Pendekatan arkeologi

Kursus dalam talian ini menerokai bukti arkeologi dari kawasan Aegean, Cyprus dan kawasan timur Mediterranean Timur semasa zaman prasejarah / protohistorik, memfokuskan kepada subjek tertentu. Program ini terdiri daripada empat modul yang berlainan. Setiap modul dibahagikan kepada tiga atau empat pelajaran. Setiap pelajaran akan disertakan dengan bahan ikonografi yang relevan, bibliografi terpilih serta jadual kronologi yang komprehensif. Kandungan modul memberi tumpuan kepada penyampaian:

  • makhluk khayalan yang paling popular dalam ikonografi Minoan

  • penyakit dan kaedah / amalan penyembuhan di Mesir, Mesopotamia dan Aegean semasa Prasejarah nanti

  • Kaedah reka bentuk model ditemui di Crete dan Cyprus dengan rujukan kepada produk Mesir masing-masing

dan akhirnya pentingnya Ritual Minoan dan hubungan mereka dengan ritual tamadun moden.

PESERTA PROFIL

Program ini bukan sahaja menangani pelajar Arkeologi tetapi juga orang awam yang lebih luas, terutama yang mempunyai minat khusus dalam zaman prasejarah / protohistorik di kawasan Mediterranean timur yang lebih luas.

Matlamat Program

Subjek telah dipilih dengan teliti dengan mengambil kira bukan sahaja trend penyelidikan semasa tetapi juga kepentingan masyarakat umum. Tujuan program ini adalah untuk mempersembahkan bukti arkeologi dari kawasan Aegean, Cyprus dan kawasan-kawasan timur Mediterranean Timur semasa zaman prasejarah / protohistorik, memfokuskan kepada subjek tertentu.

Oleh itu, tema termasuk a. raksasa dan makhluk hibrid lain yang digambarkan dalam seni prasejarah dan mungkin berkaitan dengan kepercayaan ajaib dan agama, b. amalan perubatan dan terapeutik masyarakat prasejarah di Timur Laut Mediterranean, c. kepentingan rumah dan model tanah liat lain yang didepositkan di makam, tempat perlindungan dan lain-lain jenis tapak dan d. persembahan dan perbincangan serangkaian ritual sebagai sebahagian daripada aktiviti manusia yang didokumentasikan dalam rekod arkeologi kawasan-kawasan tersebut.

Program penerangan

  • Modul 1: Makhluk hibrid dan besar dalam ikonografi Minoan
  • Modul 2: Penyakit dan Terapi: amalan pengubatan perubatan dan lain-lain di Mediterranean timur prasejarah
  • Modul 3: Memodelkan kehidupan seharian di Aegean dan Cyprus dengan merujuk kepada Mesir
  • Modul 4: Prestasi ritual di Minoan Crete: bukti arkeologi dan ikonografi
Tarikh Akhir Kemaskini Disember 2017

Latar Belakang Pusat Pengajian

The Supplementary Distance Education Programme (E-Learning) of The Center of Continuing Education and Lifelong Learning of the National and Kapodistrian University of Athens, in operation since 2001, ... Baca lebih lanjut

The Supplementary Distance Education Programme (E-Learning) of The Center of Continuing Education and Lifelong Learning of the National and Kapodistrian University of Athens, in operation since 2001, provides distance education programmes that link theoretical and academic knowledge to the practical and applied skills required in their respective professional fields. Baca Ringkas