Kejuruteraan Perisian Master untuk Sistem Terbenam

Umum

Penerangan Program

Secara tradisinya kawasan produk yang dikuasai perkakasan semakin berubah menjadi kawasan yang dikuasai perisian. Banyak syarikat dan organisasi yang beroperasi di industri-industri yang terjejas masih menggunakan kebanyakan jurutera tanpa latihan mendalam dalam kejuruteraan perisian. Dalam konteks ini, wakil industri mempunyai keperluan yang kuat untuk program sarjana separuh masa untuk melatih jurutera kejuruteraan perisian. DISC kemudian mengembangkan kursus berkualiti tinggi, jarak jauh pembelajaran ini secara paruh waktu. Kursus pembelajaran jarak jauh Guru, yang ditawarkan oleh DISC sejak 2008, memberikan para jurutera dengan latar belakang teori pepejal dalam bidang ini, serta kaedah, teknologi, dan alat praktikal yang berkaitan dengan kejuruteraan perisian untuk sistem tertanam.

Maklumat lanjut boleh didapati di www.zfuw.uni-kl.de/fernstudiengaenge/science-engineering/software-engineering-for-embedded-systems/.

kumpulan sasaran

Program pembelajaran jarak jauh direka untuk profesional yang bekerja dalam pembangunan perisian yang ingin memperoleh pengetahuan terkini mengenai teknologi baru dan memperdalam kemahiran kejuruteraan perisian mereka melalui ijazah sarjana dalam bidang ini. Program sarjana ini ditujukan kepada graduan pengajian kejuruteraan atau kajian IT, serta lulusan matematik dan fizik dengan sekurang-kurangnya dua tahun pengalaman profesional dalam pembangunan perisian. Maklumat penting mengenai aplikasi (baik dengan dan tanpa ijazah universiti yang pertama) boleh didapati di www.uni-kl.de/studium/vor-dem-studium/bewerbung/fernstudium/.

Pemohon juga boleh mendapat akses tanpa ijazah universiti yang pertama. Mereka mesti mempunyai kelulusan masuk pendidikan tinggi, mempunyai aktiviti profesional yang relevan beberapa tahun dan lulus ujian bakat.

Untuk program ijazah Sarjana Bahasa Inggeris "Kejuruteraan Perisian untuk Sistem Terbenam", penguasaan bahasa Inggeris yang mencukupi mesti dibuktikan untuk pendaftaran. Ini boleh diduduki oleh:

 • kursus ijazah pertama bahasa Inggeris
 • Rangka Kerja Rujukan Eropah untuk Bahasa: B2
 • Certificate of Proficiency Cambridge (CPE): Gred B atau C
 • IELTS: 5.5-6.5
 • TOEFL Computer: 200-240
 • Kertas TOEFL: 543

objektif

Kursus pembelajaran jarak jauh ini bertujuan untuk memberikan graduan dengan pengetahuan teori bunyi dan kaedah, teknik dan alat praktikal yang sesuai dalam kejuruteraan perisian. Program ini menyediakan para peserta untuk pembangunan profesional sebagai pemaju perisian dalam industri dan memegang ijazah akademik "Master of Engineering" (M. Eng.).

Proses dan organisasi

Tempoh pengajian standard sebagai masa sambilan atau kajian tambahan termasuk waktu peperiksaan adalah empat semester. Gangguan pembelajaran adalah mungkin. Ceramah dan latihan diajarkan dalam kursus pembelajaran jarak jauh "Kejuruteraan Perisian untuk Embedded Systems" melalui bahan pembelajaran bertulis yang dikembangkan khusus untuk pembelajaran jarak jauh dan disediakan secara dalam talian. Untuk memproses bahan-bahan kajian, masa mingguan sekitar 14 jam diperlukan. Di samping itu, tutorial dalam talian ditawarkan melalui platform pembelajaran.

kandungan kursus

Program ijazah Sarjana "Kejuruteraan Perisian untuk Sistem Embedded" terdiri daripada enam modul kajian. Bidang pembelajaran termasuk sistem embedded kejuruteraan perisian, kejuruteraan keperluan, ujian dan ujian, litar produk perisian, pembangunan berasaskan komponen, keselamatan, sistem masa nyata, dan jaminan kualiti perisian.

Kajian ini merangkumi modul berikut:

Semester 1:

 • Asas Kejuruteraan Perisian
 • Pengurusan Projek
 • Pada hujung minggu kampus

Semester 2:

 • Kejuruteraan Kualiti Perisian
 • Kejuruteraan Konsep Perisian
 • Studio Pembangunan Perisian, bahagian 1

Semester ke-3:

 • Kejuruteraan Komponen Perisian
 • Kejuruteraan Perisian Terbenam
 • Studio Pembangunan Perisian, bahagian 2

Semester 4:

 • Tesis Sarjana

kos

Yuran pengajian untuk kursus pembelajaran jarak jauh "Kejuruteraan Perisian untuk Sistem Terbenam" berjumlah EUR 1,990 setiap semester, ditambah dengan sumbangan sosial sebanyak EUR 101 setiap semester. Yuran satu kali untuk peperiksaan Sarjana adalah EUR 500. Yuran pengajian tidak tertakluk kepada PPN dan mungkin dikenakan potongan cukai dengan syarat keperluan undang-undang dipenuhi.

promosi

Dari segi pembiayaan, kerajaan menyokong anda dengan pelepasan cukai individu. Oleh itu, anda boleh menuntut kos bergantung pada kadar cukai peribadi anda dan keadaan profesional anda sebagai perbelanjaan berkaitan pendapatan atau perbelanjaan istimewa. Biarkan pejabat cukai atau perunding cukai anda menasihati anda. Kerajaan Persekutuan dan negeri-negeri persekutuan boleh, dalam keadaan tertentu, mempromosikan latihan vokasional mereka dengan pemeriksaan pendidikan dan pemeriksaan kelayakan. Maklumat juga boleh didapati di Internet, contohnya di www.bildungspraemie.info.

Selalunya, majikan juga menyumbang kepada kos langkah kelayakan pekerja. Pilihan lain adalah pinjaman pendidikan rendah, yang ditawarkan oleh kerajaan persekutuan, negara persekutuan dan bank, seperti KfW. Malangnya, sokongan kewangan di bawah Kod Keselamatan Sosial (SBG III) atau Akta Bantuan Latihan Persekutuan (BAföG) tidak mungkin.

kuliah kelas

Bagi semua peserta program pembelajaran jarak jauh "Kejuruteraan Perisian untuk Sistem Embedded", akan ada acara kehadiran mandatori di Fraunhofer IESE dalam setiap tiga semester pertama. Ini berfungsi untuk memperdalam kandungan pembelajaran melalui kerja kumpulan dan bengkel dan untuk membincangkan persoalan mengenai surat kajian. Sebahagian daripada acara kehadiran juga merupakan ujian bertulis.

Dalam semester pertama acara kehadiran merangkumi dua hari, biasanya hari Jumaat hingga Sabtu. Dalam semester kedua dan ketiga, pelajar mengambil bahagian dalam kelas kehadiran satu minggu, biasanya dari Ahad hingga Jumaat. Dalam satu pasukan kira-kira lima pelajar, para peserta mengembangkan perisian baru menggunakan kaedah, teknologi dan alat yang dipelajari.

rakan kongsi

Program Sarjana ini dijalankan dengan kerjasama Institut Fraunhofer untuk Kejuruteraan Perisian Eksperimen (IESE).

peperiksaan

Semasa pengajian, sijil prestasi perlu ditulis dalam bentuk ujian bertulis dan tesis utama. Selepas semua kursus dan peperiksaan diselesaikan, ijazah akademik "Sarjana Kejuruteraan" (M. Eng.) Telah dianugerahkan. Penyelesaian yang berjaya disahkan oleh dokumen berikut:

 • saksi
 • Sijil anugerah ijazah akademik Sarjana Kejuruteraan
 • Tambahan Diploma (DS)

akreditasi

Program pembelajaran jarak jauh diiktiraf untuk penganugerahan Ijazah Sarjana Kejuruteraan. Agensi bertanggungjawab untuk pelaksanaan prosedur akreditasi: ASIIN

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

The Distance and Independent Studies Center (DISC) is one of the leading establishments in Germany for distance-learning postgraduate courses. The establishment has over 25 years of experience in deve ... Baca lebih lanjut

The Distance and Independent Studies Center (DISC) is one of the leading establishments in Germany for distance-learning postgraduate courses. The establishment has over 25 years of experience in developing and designing academic courses for guided self-study. Baca Ringkas