Diploma dalam Foresights, Reka Bentuk

Institute for Design Led Entrepreneurship (IFDE)

Penerangan Program

Baca keterangan rasmi

Diploma dalam Foresights, Reka Bentuk

Institute for Design Led Entrepreneurship (IFDE)

Walaupun 60% pemuda mahu memulakan perniagaan mereka sendiri, 90% daripada pemula gagal dalam tempoh lima tahun pertama operasi.

Mahu tahu mengapa minda keusahawanan penting?

Terdapat banyak definisi yang dikemukakan berkaitan dengan konsep keusahawanan dan orang yang giat. Kebanyakan definisi ini bermasalah kerana mereka memberi tumpuan kepada peranan usahawan dalam mewujudkan peluang untuk pertumbuhan ekonomi dan meletakkan usahawan secara sempit ke dalam konteks ekonomi dan perniagaan. Pendidikan keusahawanan di sekolah perniagaan, misalnya, masih dalam pengurusan usaha baru dan proses perancangan perniagaan yang berjalan dengannya.

Pendirian perniagaan yang kuat ini mengabaikan usaha mengejar keusahawanan dalam konteks peribadi dan sosial yang lebih luas. Ia juga kurang sesuai dengan penekanan dasar semasa, hampir sejagat, antarabangsa, penekanan terhadap hubungan tingkah laku keusahawanan kepada kebolehpasaran dan tanggapan untuk membangunkan 'Pemikiran Keusahawanan' dalam populasi secara keseluruhan. Kesatuan Eropah menggambarkan ini sebagai 'kecekapan utama untuk semua, membantu golongan muda untuk menjadi kreatif dan yakin dalam apa jua yang mereka lakukan' (EU 2006).

Fikiran keusahawanan dilihat sebagai pusat kepada kebolehpasaran siswazah yang lebih luas secara umum serta pelbagai konteks peribadi dan organisasi. Ini menuntut bahawa konsep, sementara masih menggabungkan penubuhan usaha baru dalam perniagaan, juga merangkumi peluang mencari, peluang-peluang, mengejar minda keusahawanan, dalam konteks apa pun.

Tumpuan dalam konteks pendidikan IfDE adalah berdasarkan kepada 'Orang Berusaha / Pemikiran Keusahawanan' (memaparkan beberapa sifat tingkah laku dan sikap yang biasanya dikaitkan dengan individu keusahawanan) dalam pelbagai konteks, dalam konteks perniagaan, sosial atau peribadi .

Peserta dalam program Usahawan Bermula Rekabentuk akan melalui pendidikan berasaskan studio yang menggabungkan kekuatan teori dengan pemakaian praktikal.

Pelbagai panduan pedagogi telah digunakan untuk mewujudkan impak maksimum. Setiap panduan akan membentuk tradisi pendidikan 'pembelajaran dengan melakukan' untuk menyokong perkembangan minda pemikiran pelajar. Matlamat setiap panduan ini adalah untuk menyokong perkembangan sikap dan tingkah laku keusahawanan, serta membina keupayaan, kemahiran, dan pengetahuan seseorang yang giat.

Struktur Kursus

Kemampuan

Keupayaan yang diberikan kepada pelajar akan berdasarkan Rangka Kerja Hasil Pembelajaran dan akan meliputi perkara berikut:

 • Tingkah laku, kemahiran dan sifat keusahawanan termasuk kecerdasan emosi
 • Persediaan untuk 'cara hidup' usahawan
 • Nilai-nilai keusahawanan dan cara-cara melakukan sesuatu, merasakan perkara-perkara, mengatur perkara-perkara, berkomunikasi perkara dan mempelajari perkara-perkara secara berpengalaman
 • Tingkah laku dan pengurusan keusahawanan dalam konteks yang berbeza - bukan sekadar perniagaan
 • Idea menuai, menggenggam dan merealisasikan peluang
 • Menguruskan secara usahawan, secara holistik dan strategik (tahu bagaimana)
 • Mengurus dan belajar dari hubungan (tahu siapa)

Pada akhir program, pelajar akan dapat:

 1. Menjawab secara positif dan berkesan kepada masalah dalam konteks yang tidak dikenali
 2. Gunakan idea, kaedah dan cara berfikir baru
 3. Terlibat dengan pelbagai pihak berkepentingan untuk menyampaikan penyelesaian yang kreatif dan mampan kepada masalah tertentu
 4. Berkomunikasi dengan berkesan secara lisan dan secara bertulis
 5. Bekerja secara berkesan dengan rakan-rakan yang mempunyai kemahiran, pengalaman dan pengalaman yang kritikal
 6. Pertimbangkan isu-isu etika dan tanggungjawab etika dan tanggungjawab apabila membuat keputusan
This school offers programs in:
 • English


Tarikh Akhir Kemaskini February 11, 2018
Tempoh & Harga
This course is Online
Start Date
Tarikh mula
Ogos. 2019
Duration
Tempoh
Sepenuh masa
Locations
India - Pune, Maharashtra
Tarikh mula : Ogos. 2019
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Dates
Ogos. 2019
India - Pune, Maharashtra
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat