Keperluan kemasukan untuk GDLP

Sarjana Muda Undang-undang Australia atau Juris Doktor atau setaraf antarabangsa. Diploma Undang-Undang, yang dianugerahkan oleh Lembaga Pengakuan Profesional Undang-undang juga diterima untuk kemasukan ke program ini.

Umur kualifikasi sebelumnya - Had 5 tahun

Sehingga 1 Januari 2015 keperluan pembelajaran 'basi' berkuatkuasa. Ini bermakna anda perlu memohon kemasukan untuk berlatih dalam tempoh lima tahun selepas melengkapkan LLB, LLBHons atau JD anda. Sila hubungi pihak berkuasa pengakuan di negeri yang anda mahu masuk jika ijazah anda mendahului keputusan lima tahun.

Latihan Perundangan Praktikal Peraturan Awal Awal

Jika anda berniat untuk memulakan GDLP anda sebelum melengkapkan Sarjana Muda Undang-Undang atau Doktor Juris anda, anda perlu mengetahui peraturan Awal (lihat di bawah).

Di bawah Peraturan Pengambilan Uniform Profesi Undang-Undang, pemohon untuk kemasukan ke amalan undang-undang mestilah menyelesaikan kursus pengajian di bawah Jadual 2, Bahagian 2, Klausa 4 (1) (b) peraturan sebelum memulakan Latihan Undang-Undang Praktikal mereka. Walau bagaimanapun, keperluan ini boleh diketepikan oleh Lembaga Pengakuan Profesion / Pengamal Perundangan yang berkaitan untuk bidang kuasa yang anda ingin terima, dengan syarat anda memberikan permohonan kepada Lembaga dan mereka meluluskan pendaftaran anda yang bersamaan.

Untuk memohon kelulusan Awal (pendaftaran serentak) anda mesti:

  1. Tentukan bidang kuasa mana yang anda mahu dimasukkan ke dalam amalan.
  2. Memohon kepada Lembaga yang mana anda akan mencari pengakuan untuk berlatih. Secara amnya, permohonan anda kepada Lembaga mesti termasuk bukti bahawa anda:
    1. telah menyiapkan subjek teras 11 Priestley; dan
    2. tidak mempunyai lebih daripada dua pilihan untuk melengkapkan LLB / JD anda; dan
    3. (dalam sesetengah bidang kuasa) mempunyai keadaan luar biasa untuk membenarkan kajian serentak LLB / JD dan GDLP anda yang selebihnya.
  1. Setiap bidang kuasa mempunyai proses yang berbeza untuk memohon Awal Mula. Pautan kepada setiap laman web Lembaga Pengakuan Profesional / Pengamal Praktik mengenai Peraturan Permulaan Awal disediakan pada Laman Permulaan untuk mengamalkan - halaman langkah.

** Sila ambil perhatian: Jika anda mencari permulaan awal dan berhasrat untuk masuk ke Queensland, sila hubungi Pentadbiran ANU SLP untuk mendapatkan nasihat - prosedur di Queensland berbeza dengan bidang kuasa lain.

Kegagalan untuk memohon kebenaran untuk memulakan GDLP anda awal dapat mengakibatkan anda tidak memenuhi syarat untuk masuk ke latihan pada akhir GDLP anda. Senarai Papan Kemasukan dan pautan disediakan pada Pengambilan untuk mengamalkan - halaman langkah di bahagian Pelajar Semasa.

Pemohon antarabangsa

Pelajar antarabangsa yang berpusat di luar negara semasa belajar, atau mereka yang berpangkalan di Australia dalam jenis visa yang lain (bukan visa pelajar), layak memohon kepada program GDLP atau MLP.

ANU tidak dapat mengeluarkan Pengesahan Pendaftaran (eCoE) elektronik kepada pelajar antarabangsa yang menyempurnakan Diploma Lepasan Amalan Undang-Undang (GDLP) atau Master of Legal Practice (MLP) kerana program ini ditawarkan secara dalam talian. Perkhidmatan Pelajaran untuk Pelajar Luar Negeri 2000 (Cth) memerlukan pelajar antarabangsa mengenai visa siswa untuk terlibat dalam sebahagian besar pengajian mereka sepenuh masa dengan menghadiri kelas di kampus.

Pelajar yang berpusat di luar negara juga perlu sedar bahawa mereka mesti menghadiri kursus pertama mereka (4 hari) secara bersemuka di mana-mana lokasi yang ditawarkan di seluruh Australia.

Pelajar antarabangsa yang mendaftar secara sepenuh masa dalam program lain di ANU (atau universiti lain di Australia) mungkin dapat menjalankan kajian dalam GDLP atau MLP ketika ini dengan program mereka yang lain. Walau bagaimanapun, jika visa pelajar mereka luput sebelum melengkapkan GDLP atau MLP, mereka akan dikehendaki untuk mendapatkan visa jenis lain untuk tinggal di Australia, atau melengkapkan GDLP atau MLP mereka dari luar negara.

Kelayakan undang-undang bukan Australia

Ijazah luar negara atau kursus pengajian boleh diiktiraf oleh pihak berkuasa pengakrima Australia. Walau bagaimanapun, pemohon mungkin dikehendaki menjalankan kajian Australia selanjutnya, sebagai tambahan kepada kelayakan luar negara mereka, untuk dimasukkan ke dalam amalan. Sekiranya anda mempunyai kelayakan undang-undang bukan Australia, anda harus menghubungi Lembaga Penguatkuasa Undang-undang di negeri atau wilayah di mana anda ingin mengamalkan untuk menilai kelayakan undang-undang anda. Anda juga boleh menghubungi Undang-undang Persatuan atau Institut Undang-undang di bidang kuasa anda untuk butiran lanjut.

Lebih banyak maklumat yang berkaitan dengan kelayakan di luar negara untuk kemasukan ke amalan di Australia boleh didapati dengan merujuk kepada Prinsip Uniform untuk Pemohon Luar Negeri di laman web Jawatankuasa Perundingan Kemasukan Undang-undang.

Tempoh

Tempoh GDLP adalah serendah enam bulan sepenuh masa, dan program ini disampaikan hampir keseluruhannya dalam talian. Langkah pertama di Pathway anda untuk latihan adalah kursus pengenalan bersemuka empat hari yang diajar dengan mengajar peguam dan barter di salah satu daripada beberapa lokasi di sekitar Australia. Kursus ini, Menjadi Pengamal (BAP), adalah pengenalan kepada kemahiran peguam dan merupakan persiapan untuk program GDLP yang lain.

Program diajar dalam:
English
Tarikh Akhir Kemaskini October 3, 2018
Kursus ini Online
Start Date
Jan 2020
Duration
Sepenuh masa
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Jan 2020
Tarikh tutup permohonan

Jan 2020