Agama dan Pendidikan MA dengan pembelajaran jarak jauh

University Of Warwick Centre for Education Studies

Penerangan Program

Baca keterangan rasmi

Agama dan Pendidikan MA dengan pembelajaran jarak jauh

University Of Warwick Centre for Education Studies

Agama dan Pendidikan MA dengan pembelajaran jarak jauh

"Kursus ini adalah unik kerana ia melibatkan penyelidikan dan kepakaran pembangunan kurikulum Unit Warwick Religions and Research Education. (WRERU) WRERU telah menjalankan projek penyelidikan utama untuk Majlis Penyelidikan Suruhanjaya, Kesenian dan Kemanusiaan Eropah dan banyak lagi. "

Dr. Judith Everington, Pemimpin Kursus

Sesuai untuk

Kursus pembelajaran jarak jauh fleksibel ini bertujuan untuk guru-guru pendidikan agama dan mata pelajaran yang berkaitan dalam sistem pendidikan yang berbeza, dan mereka yang bekerja dengan orang muda dalam konteks iman atau kepercayaan. Perubahan nama gelar MA dalam Pendidikan Agama kepada MA dalam Agama dan Pendidikan mencerminkan fakta bahawa istilah 'Pendidikan Agama' bermaksud perkara yang berbeza di negara-negara yang berbeza. Kursus Warwick MA bertujuan untuk memenuhi keperluan mereka yang bekerja dalam sistem pendidikan yang berbeza dan mencerminkan pendekatan yang bervariasi untuk kepelbagaian agama dan pendidikan yang digunakan oleh Warwick Religions and Unit Penyelidikan Pendidikan. Beberapa pengalaman pengajian agama di peringkat pendidikan tinggi lebih disukai tetapi tidak diperlukan. Setiap aplikasi dipandang pada merit sendiri.

Matlamat kursus dan manfaat

Dipanggil oleh pelbagai nama di negara yang berbeza - seperti pendidikan keagamaan, pendidikan keagamaan, pendidikan tentang agama dan kepercayaan, pendidikan agama dan moral - subjek diiktiraf di peringkat antarabangsa sebagai keperluan mendesak lebih banyak kepakaran pakar di peringkat rendah dan menengah. Di Eropah dan di luar sana terdapat minat yang semakin meningkat dalam kajian kepelbagaian agama dalam masyarakat, sebagai sebahagian daripada pendidikan agama, pendidikan antar budaya atau pendidikan kewarganegaraan.

Kursus ini memberi para peserta peluang untuk melibatkan diri dengan kerja WRERU yang mempunyai reputasi antarabangsa untuk kerja-kerja pembangunan kurikulum dan penyelidikan kualitatif dan kuantitatifnya dalam bidang agama dan pendidikan, yang dijalankan di UK, Eropah dan kumpulan penyelidikan antarabangsa yang lebih luas. Kursus ini mencerminkan pendekatan dan isu-isu yang timbul dari saranan menteri Majlis Eropah tentang pengajaran tentang agama dan kepercayaan dan ahli WRERU telah menyumbang kepada kerja Majlis Eropah dalam bidang ini, terutamanya menggunakan pendekatan tafsiran dan pendekatan dialogik. Di UK, kursus ini disokong oleh Persatuan Kebangsaan Guru RE dan disokong oleh persatuan yang bersamaan di Eropah termasuk Forum Eropah untuk Guru Pendidikan Agama dan Kumpulan Penyelaras Pendidikan Agama di Eropah.

Bekas peserta telah mendapati bahawa MA telah meningkatkan amalan mereka dan menyokong kemajuan kerjaya mereka: untuk sesetengahnya, ia menjadi titik permulaan untuk penglibatan lebih lanjut dalam penyelidikan akademik dan pendidikan tinggi.

Struktur kursus

Semua pelajar MA mengambil empat modul (masing-masing berwajaran pada 30 poin CAT) dan menulis disertasi sebanyak 20,000 perkataan (60 poin CAT). Modul kaedah penyelidikan, diambil sebagai salah satu daripada empat modul MA, direka untuk menyediakan pelajar untuk disertasi.

Mereka yang ingin melakukan kursus peringkat Sarjana yang lebih pendek boleh memilih Anugerah Siswazah (satu modul) atau Sijil (dua modul) dalam Agama dan Pendidikan. Sijil Pascasarjana dalam Agama dan Pendidikan adalah subset MA dan terdiri daripada dua modul dari kursus MA. Sesetengah pemohon mungkin ingin membuat Sijil Pasca Siswazah atau Anugerah Siswazah boleh memohon untuk melengkapkan MA sepenuhnya.

Modul teras

Adalah biasa bagi para peserta untuk melengkapkan MA selama tiga tahun dan mengambil dua modul di Tahun Satu dan dua lagi pada Tahun 2. Tahun ketiga ditumpukan kepada disertasi.

Isu Semasa dalam Pendidikan Agama

Peserta dibantu untuk memperoleh kecekapan dalam membincangkan isu-isu semasa dalam teori dan amalan pendidikan agama (dan bidang-bidang kesatuan seperti pembangunan rohani, moral dan budaya, pendidikan antara budaya dan pendidikan kewarganegaraan). Peserta juga memohon refleksi dan penghakiman dari modul ini kepada amalan sekolah dan dasar sekolah dalam pendidikan agama. Modul ini sedang dikemas kini untuk mengambil kira perkembangan baru dan penting dalam RE, di peringkat antarabangsa dan di UK, dan akan dikemaskini setiap tahun untuk mengambil kira isu-isu yang baru muncul.

Mentafsirkan Pemandangan Dunia Agama

Para peserta dapat membincangkan isu-isu yang terlibat dalam percubaan untuk memahami pandangan dunia keagamaan: untuk mengkaji secara kritis metodologi yang diperoleh dari kajian keagamaan dan antropologi untuk mentafsir pandangan dunia keagamaan; untuk mempertimbangkan isu dalam perwakilan dan tafsiran pandangan dunia agama berkaitan dengan bahan kurikulum yang diterbitkan untuk pendidikan agama; dan menerapkan idea yang dibangunkan dalam modul untuk kaedah pengajaran, pemilihan kandungan dan aktiviti murid dalam pendidikan agama di sekolah.

Pengenalan Kaedah Penyelidikan dalam RE

Modul ini direka untuk orang yang tidak mempunyai pengalaman sebelum menjalankan penyelidikan dan juga akan memperluaskan pengetahuan tentang kaedah yang berkaitan bagi mereka yang sudah mempunyai pengalaman penyelidikan. Modul ini menyediakan latihan yang diperlukan untuk menyelesaikan disertasi. Ia merupakan modul utama untuk MA, tetapi bukan untuk sijil pascasiswazah.

Modul pilihan

Kajian Kritikal

Bagi mereka yang telah menyelesaikan modul kaedah penyelidikan dan telah melaksanakan projek pembangunan profesional di sekolah, terdapat pilihan tahun kedua untuk menjalankan kajian kritikal terhadap projek ini, di bawah bimbingan tutor yang mempunyai kepakaran dalam bidang ini.

Dialog Inter-Faith untuk Orang Muda

Modul baru ini menggunakan penyelidikan WRERU dan penyelidikan lain mengenai dialog antara agama dengan dan untuk golongan muda. Ia termasuk dialog antara agama dan dialog antara kedudukan agama dan kedudukan sekular. Tujuan modul ini adalah untuk memperkenalkan beberapa model dialog antara agama dengan kanak-kanak dan orang muda; untuk menggalakkan refleksi mengenai prinsip dan pemahaman yang menyokong model-model ini, dan membantu para pelajar pendidikan dan belia untuk mengembangkan kemahiran dan sensitiviti yang diperlukan untuk mempromosikan pemahaman antara agama dalam konteks profesional mereka sendiri.

Penyampaian kursus

Kursus ini disampaikan sepenuhnya dalam talian, melalui portal pembelajaran jarak jauh yang berdedikasi. Pelajar akan menggunakan campuran ekstrak dan jurnal teks dalam talian dan akan menjalankan tugasan tetap di samping tugas akhir modul mereka. Sokongan akan diberikan melalui e-mel dengan guru tuisyen anda.

Fakta Utama

Tempoh Kursus:

  • Dua-lima tahun paruh waktu

Program Pengajian:

  • 1 modul teras
  • 3 modul pilihan
  • Disertasi

Penilaian:

  • 4 tugasan 5000 perkataan setiap satu
  • Disertasi sebanyak 20,000 perkataan

Syarat kemasukan:

  • Sekurang-kurangnya gelaran kehormat kelas kedua atau setaraf
  • Biasanya, dua rujukan
  • Transkrip darjah
  • Sijil ujian Bahasa Inggeris (jika sesuai)

MA Agama dan Pendidikan Beasiswa

Guru RE? Mencari pembangunan profesional terakreditasi yang berpatutan?

The Culham St Gabriels Trust menawarkan bendaharawan untuk guru yang memasuki pembelajaran jarak jauh Warwick MA dalam Agama dan Pendidikan pada 2014-15. Skim 3forRE menawarkan bursaries (£ 1000 pa) selama 1-2 tahun, dengan syarat sekolah itu memberi sumbangan kecil.

5 bendahari asal telah diambil tetapi Amanah kini menawarkan lebih banyak bursaries pada asas pertama yang datang. Idealnya, ini akan bermula pada bulan Oktober 2014 tetapi jika perlu bermula Januari 2015 akan dipertimbangkan.Tarikh Akhir Kemaskini June 13, 2018
Tempoh & Harga
This course is Online
Start Date
Tarikh mula
Ogos. 2019
Duration
Tempoh
2 - 5 
Sambilan
Locations
United Kingdom - Coventry, England
Tarikh mula : Ogos. 2019
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Dates
Ogos. 2019
United Kingdom - Coventry, England
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat